„El Pais” dezvăluie răspunsurile Statelor Unite la pretenţiile Rusiei: Propuneri cu privire la controlul armamentului şi sporire a încrederii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Statele Unite şi aliaţii lor din cadrul NATO au propus Moscovei măsuri în vederea controlului armamentului - şi anume reînnoirea tratelor privind controlul rachetelor nucleare - şi privind restabilirea încrederii, cu scopul de a îndepărta ameninţarea unei noi ofensive a armatei ruse în Ucraina, potrivit unor documente dezvăluite miercuri de cotidianul spaniol „El Pais”, relatează AFP.

Aceste propuneri, prezentate în scrisori atât de către NATO, cât şi de către Statele Unite, ca răspuns scris unor revendicări ruse, subliniază în mod ferm că atât Ucraina, cât şi orice alt stat suveran au dreptul să ceară să adere la NATO, potrivit unui text publicat pe site-ul publicaţiei spaniole.

În răspunsul lor, administraţia Biden propune, de asemenea, asumarea unor „angajamente reciproce din partea Statelor Unite şi Rusiei să nu desfăşoare sisteme terestre de lansare de rachete ofensive şi forţe permamente însărcinate să lupte pe teritoriul ucrainean”.

Atât Washingtonul, cât şi NATO cer Rusiei să-şi restabilească relaţiile diplomatice cu Alianţa Nord-Atlantică şi să renegocieze şi să înnoiască cu Statele Unite tratatele privind controlul rachetelor nucleare.

Moscova este îndemnată, de asemenea, să revină în Consiliul NATO-Rusia, un organ diplomatic „care oferă dialogul şi parteneriatul în locul conflictului şi neîncrederii”, se arată în aceste scrisori.

„Noi nu comentăm niciodată cu privire la presupuse divulgări”, a declarat un oficial de la NATO cu privire la aceste texte.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a vrut, nici el, să comenteze.

Rusia a comasat peste 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina, estimează Occidentul, care acuză Moscova de faptul că pregăteşte un nou atac împotriva ţării vecine.

Moscova neagă orice plan în acest sens şi cere garanţii scrise cu privire la securitatea sa, inclusiv o respingere a aderării Ucrainei la NATO şi o încetare a consolidării militare a NATO în Europa de Est, mai ales în foste republici sovietice.

Occidentul respinge orice retragere a NATO din Europa de Est şi îndeamnă, în scrisorile publicate de „El Pais”, la „negocieri sincere pe tema controlului armamentului” şi la un dialog cu Rusia care să aibă la bază „transparenţa reciprocă şi măsuri de restabilire a încrederii”.

„Niciun alt partener nu a făcut asemenea propuneri” Rusiei, subliniază aliaţii.

În pofida faptului că Rusia a „rupt încrederea” şi ameninţă „principiile fundamentale ale arhitecturii securităţii euro-atlantice, noi suntem pregătiţi să studiem aranjamente sau acorduri” cu ea, inclusiv documente scrise şi semnate, menite „să răspundă îngrijorărilor noastre respective în domeniul securităţii”, scriu ei.

Statele Unite şi NATO atrag atenţia totodată că îşi vor consolida poziţiile defensive în regiune, în cazul unei „creşteri a desfăşurării ruse” sau în cazul „unei noi agresiuni împotriva Ucrainei”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite