Colapsul unui pseudo-model

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce s-a petrecut la Katuniţa nu este nici pe departe doar un incident. Nu este un caz izolat, ci o tendinţă distrugătoare care se dezvoltă în mod sistematic din cauza pasivităţii instituţionale din ultimii ani.

 Acest conflict nu trebuie să fie scos din contextul politic general din Bulgaria. Exploatarea fără ruşine a relaţiilor dintre etnii şi dintre religii în această ţară este întotdeauna alimentată de interese politice, mai ales în perioadă preelectorală. În Bulgaria există mii de motive de a pierde speranţa în justiţia socială. Iar această stare de disperare cuprinde toate straturile societăţii. În această situaţie, nimic nu este mai prielnic decât orientarea acestei furii spre minorităţi. Pe scurt, problemele adevărate sunt înlocuite cu unele false. Frontierele devin vagi şi este uşor de a transforma unele greşeli politice sau fapte penale ordinare în conflicte interetnice, cu consecinţe uneori dramatice.

Butoaie de pulbere, precum cel de la Katuniţa, există cam peste tot în Bulgaria. Rromii sunt deja la a treia sau a patra generaţie fără educaţie şi fără nicio şansă pe piaţa muncii, iar rata criminalităţii creşte vertiginos. De partea cealaltă, resentimentele împotriva lor sunt mai virulente ca niciodată! Iar partidele politice i-au viciat pe cei mai săraci şi pe marginalii societăţii, călăuzindu-i în comerţul cu voturi electorale. Este ceea ce a dat naştere acestor trei „ţari" rromi auto-proclamaţi, lideri corupţi ai ghetourilor, care se îmbogăţesc pe spinarea conaţionalilor lor şi care-şi vând voturile celor care oferă mai mult. Ei sunt stăpânii absoluţi în unele cartiere, sate sau oraşe de pe tot teritoriul Bulgariei.

Aşa-zisul „Ţar Kiro", ca şi o mare parte a familiei lui, ar fi trebuit să zacă de multă vreme în temniţă pentru infracţiuni care acoperă o întreagă gamă, de la fabricarea alcoolului falsificat şi până la traficul de femei şi de copii. Dar nu se întâmplă aşa, pentru că aceştia dispun de resurse considerabile, de bani pentru a plăti poliţiştii, politicienii şi magistraţii, dar de asemenea şi de un capital electoral de mai multe mii de suflete. Aceasta nu este numai o problemă etnică, este o boală naţională.  O politică adecvată ar consta pur şi simplu în aplicarea legii: abolirea privilegiilor feudale locale; condamnarea infractorilor pentru a permite cetăţenilor să se emancipeze, să voteze, să trăiască şi să lucreze în mod liber. Dar la ora actuală, aceasta pare imposibil în Bulgaria. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite