Barack Obama în Kenya: Africa este pe val

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american Barack Obama, la dineu cu rudele din Kenya
Preşedintele american Barack Obama, la dineu cu rudele din Kenya

„Africa este în marş“, a declarat sâmbătă, în Kenya, preşedintele american Barack Obama, în prima zi a unei vizite inedite în ţara tatălui său, în condiţii de înaltă securitate. Din Kenya, Obama se va deplasa în Etiopia.

„Voiam să fiu aici, pentru că Africa este în marş, Africa este una dintre regiunile din lume cu cea mai puternică creştere“, a declarat el în deschiderea unui summit mondial al antreprenoriatului.

„Oamenii ies din sărăcie, veniturile sunt în creştere, clasa medie creşte şi tinerii ca voi exploatează tehnologiile pentru a schimba modul în care Africa face afaceri“, a adăugat el.

„Antreprenoriatul oferă o alternativă pozitivă la ideologiile de violenţă şi divizare care prea adesea ajung să umple golul atunci când tinerii nu văd un viitor pentru ei înşişi“, a spus preşedintele SUA. Preşedintele SUA şi-a început discursul spunând „Jambo!“ (Salut, în dialectul swahili). 

Preşedintele Statelor Unite a îndemnat guvernele statelor africane să intensifice acţiunile anticorupţie şi să aplice principiile statului de drept, pentru a crea societăţi solide şi a favoriza investiţiile.

Dineu cu rudele 

Barack Obama a sosit vineri seară în Kenya, în prima vizită efectuată în calitatea de preşedinte în ţara natală a tatălui său. Avionul prezidenţial american a aterizat vineri seară pe Aeroportul internaţional Jomo Kenyatta din Nairobi, unde au fost luate măsuri speciale de securitate. După ce a fost întâmpinat de preşedintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, şi de alţi oficiali de rang înalt, Obama a fost dus în centrul oraşului Nairobi, pentru un dineu informal. 

Preşedintele Statelor Unite a luat masa cu bunica adoptivă - căreia i s-a adresat cu „Buni“ sau „Mama Sarah“ - cea care l-a crescut pe tatăl său, Barack Hussein Obama sr., un fost oficial guvernamental kenyan decedat în 1982, la vârsta de 46 de ani. La dineu au fost prezente şi alte rude ale preşedintelui SUA, inclusiv sora sa vitregă, Auma Obama. Barack Obama s-a născut în Hawaii dintr-o mamă americană şi un tată kenyan, Barack Obama Senior, pe care l-a cunoscut foarte puţin, cuplul despărţindu-se când el avea doi ani.

Barack Obama Senior, decedat într-un accident de maşină la Nairobi, la vârsta de 46 de ani, lucra înainte de acest sfârşit brutal în cadrul guvernului condus de Jomo Kenyatta, părintele independenţei smulse de Kenya britanicilor în 1963, şi de actualul şef al statului, Uhuru Kenyatta.

În programul vizitei nu este prevăzută deplasarea în satul unde tatăl său a crescut şi a fost înmormântat, Kogelo, situat în estul Kenyei.

"Este formidabil să mă întorc în Kenya", a mai spus el sâmbătă dimineaţă. "Sunt mândru că sunt primul preşedinte american care vine să viziteze Kenya, şi evident, asta are o valoare personală pentru mine. Tatăl meu este de aici", a adăugat Obama.

Măsuri de securitate draconice

O parte a capitalei Kenyei, vizată în ultimii ani de atacuri spectaculoase ale islamiştilor somalezi al-shabab, a fost izolată pentru vizita preşedintelui SUA. Ambasada americană a estimat că conferinţa la care Barack Obama a participat sâmbătă dimineaţă ar putea fi "o ţintă pentru terorişti".

În domeniul securităţii, SUA au un partener important în Kenya, unde islamiştii radicali al-shabab, afiliaţi Al-Qaida, au comis un atac sângeros asupra unui centru comercial din Nairobi în 2013, soldat cu 67 de morţi, şi o operaţiune armată la universitatea din Garissa, soldată în aprilie 2015 cu 148 de morţi.
 

Kenya şi Statele Unite şi-au reafirmat sâmbătă angajamentul în lupta contra terorismului şi cooperarea în domeniul securităţii pentru a ajuta la prevenirea unor noi atacuri teroriste în această ţară din estul Africii, informează agenţia Xinhua.

Vorbind la o conferinţă de presă comună la Nairobi, preşedintele american Barack Obama a promis de asemenea fonduri din partea Washingtonului pentru a ajuta Kenya să-şi securizeze frontierele contra Al-Shabaab şi altor terorişti.

Obama, care s-a exprimat după discuţii bilaterale cu preşedintele Kenyei Uhuru Kenyatta la Nairobi, a declarat că există o coordonare extinsă şi eficientă în combaterea terorismului între cele două ţări, în special în lupta contra islamiştilor radicali somalezi Al-Shabaab.

El a spus că Statele Unite vor oferi de asemenea informaţii ce ar fi utile în prevenirea altor atacuri, precum şi ajutor cu fonduri pentru a combate radicalizarea şi terorismul.

"Kenya şi Statele Unite vor continua să lucreze împreună pentru a dezintegra teritoriul Al-Shabaab. Trebuie să menţinem presiunea asupra Al-Shabaab, chiar dacă noi consolidăm guvernul Somaliei", a declarat Obama, aducând de asemenea un omagiu trupelor kenyene în lupta contra insurgenţilor din ţara vecină situată în Cornul Africii, notează Xinhua.

Autorităţile kenyene i-au acuzat pe militanţii islamişti că au fost la originea unor răpiri de expatriaţi ce lucrează în tabere de refugiaţi din regiune în incursiunile lor din nordul Kenyei, precum şi de turişti în oraşul de coastă Mombasa şi în Insula Lamu.

Mai mulţi nou-născuţi au primit numele Barack Obama

În Kenya mai mulţi nou-născuţi au fost numiţi în onoarea preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, aflat în vizită în ţara tatălui său, scrie AFP. Deja sunt mulţi Barack Obama în Kogelo, satul strămoşilor preşedintelui, dar după ce Obama a aterizat la Nairobi vineri seară două mame s-au hotărât să-şi numească nou-născuţii după avionul prezidenţial. 

Lucy Akinyi Okoth a ales pentru copilul său numele AirForceOne Barack Obama, iar Lucy Atieno varianta mai scurtă AirForceOne. În seara de vineri în acelaşi spital din oraşul vest-kenyan Kisumu s-au născut alţi opt bebeluşi şi toţi au fost numiţi în onoarea lui Obama. O fetiţă se numeşte Michelle după prima doamnă, alta Malia, după fiica mai mare a preşedintelui, iar a treia Malia Sasha, cu numele ambelor fete ale familiei prezidenţiale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite