În Mexic s-au intensificat furturile de tuburi cu oxigen pentru bolnavii de COVID. Autorităţile au înfiinţat o poliţie specială VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mexic coronavirus

Furturile de tuburi de oxigen au ajuns o adevărată problemă în Mexic, ţară care se confruntă cu o gravă criză de astfel de elemente. Oamenii stau la cozi ore în şir să reîncarce tuburile de care au nevoie rudele lor bolnave de COVID pentru a se oxigena la domiciliu, aşa că cererea imensă pentru aceste tuburi le-a transformat într-o marfă scumpă. Mai nou, ele au ajuns ţinta hoţilor.

Autorităţile din Mexic au înregistrat 14 cazuri de furturi de tuburi de oxigen de la începutul lui ianuarie până în prezent, pe fundalul unei creşteri a numărului de cazuri de COVID-19 şi a unui deficit pe piaţa legală, informează DPA, potrivit Agerpres.

Din data de 3 ianuarie, Garda Naţională şi poliţia au recuperat 36 de tuburi de oxigen şi trei concentratoare de oxigen, arestând totodată opt persoane în mai multe operaţiuni distincte, a informat Ministerul Securităţii Publice (SSPC) într-un comunicat.

Potrivit ministerului, din cauza creşterii numărului de furturi, autorităţile au decis să stabilească o autoritate specială de coordonare care să oprească şi să pună sub acuzare astfel de infracţiuni. Garda Naţională şi primii trei furnizori de oxigen din ţară se numără printre cei implicaţi în acest demers.

8 ore la coadă pentru un tub de oxigen

Spitalele din Mexic, în special cele din Ciudad de Mexico, au ajuns la capacitatea maximă şi mulţi pacienţi sunt trataţi cu oxigen la domiciliu în lipsa locurilor în spitale şi a neîncrederii în sistemul public de sănătate.

Din această cauză, la centrele pentru reîncărcarea tuburilor de oxigen s-au format cozi lungi. Companiile distribuitoare se confruntă de asemenea cu un deficit de tuburi de oxigen.

Cozile interminabile pentru rezervele de oxigen au devenit o obişnuinţă, în condiţiile în care mulţi bolnavi urmează tratamentul acasă, deşi au forme grave ale bolii.

"Stau aici de opt ore. Stau la coadă de la 10 dimineaţa, pentru a-mi realimenta tubul de oxigen. E tot mai puţin oxigen. Aşa că reducem cantitatea de oxigen folosită de tata, ca să nu rămână fără oxigen până îl umplem pe acesta. Încercăm să-l menţinem stabil acasă", povesteşte o femeie.

"Pentru sora mea stau aici. A ieşit pozitivă la coronavirus. Rezultatul pozitiv a venit acum trei zile şi se simte tot mai rău. Temperatura s-a schimbat brusc, ea nu a mai avut oxigen şi starea ei s-a înrăutăţit. Astăzi, s-a trezit şi mai rău. Aşa că am venit pentru un tub de oxigen, suntem aici de la ora 4 dimineaţa", adaugă alta.

Mexic, o ţară cu aproape 130 de milioane de locuitori, a înregistrat unul dintre cele mai severe bilanţuri de COVID-19 din lume, iar la începutul acestei săptămâni a devenit cea de-a patra ţară care a atins pragul de 150.000 de decese provocate de coronavirus la nivel global.

Cel mai mare număr de decese într-un interval de 24 de ore - 1.803 - a fost înregistrat joia trecută.

Numărul testelor disponibile este limitat, iar numărul real al infecţiilor ar putea fi mai ridicat decât datele comunicate de guvern. Numărul deceselor ar putea fi totodată mai mare decât bilanţul oficial.

Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador, care nu poartă niciodată mască în timpul evenimentelor publice, a anunţat săptămâna trecută că a fost testat pozitiv pentru coronavirus şi că face tratament pentru simptome moderate de COVID-19.

Mexicul va primi 24 de milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, a anunţat luni preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador, relatează AFP.

"Am vorbit cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin (...) şi i-am mulţuMexicul a fost prima ţară din America Latină care a început vaccinarea împotriva COVID-19 pe 24 decembrie, urmat în aceeaşi zi de Chile şi Costa Rica.

Vaccinul Pfizer/BioNTech este primul care a fost autorizat de urgenţă şi singurul disponibil în Mexic. mit pentru decizia de a ne trimite 24 de milioane de doze de vaccin Sputnik V în următoarele două luni", a scris pe Twitter preşedintele mexican, în vârstă de 67 de ani, care a fost testat pozitiv duminică pentru COVID-19.

Ministrul mexican de externe, Marcelo Ebrard, a declarat mai înainte că autorităţile sanitare mexicane aşteaptă sprijinul Rusiei pentru livrarea "cât mai curând posibil" a vaccinului rusesc.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite