Virusul a circulat în Italia înainte de izbucnirea epidemiei în China, spun canalele de ştiri de stat chineze citând un expert italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China - ajutor pentru Italia / FOTO Profimedia
China - ajutor pentru Italia / FOTO Profimedia

Canalele de ştiri chineze au început să lege originile pandemiei de Italia, după ce un profesor din Bergamo a spus că doctorii s-au confruntat cu cazuri „foarte ciudate” de pneumonie chiar din noiembrie, relatează Daily Mail.

Organizaţiile media de stat între care The Global Times şi CCTV au preluat comentariile făcute de profesorul italian originar din Bergamo Giuseppe Remuzzi care a spus că boala ar fi putut circula în Italia cu mult înainte ca lumea să afle de epidemia izbucnită în China.

Giuseppe Remuzzi  a respins însă relatările că declaraţiile s-au referit la originea coronavirusului şi a subliniat pentru presa chineză că intenţia lui a fost să arate cât de mult s-a răspândit virusul înainte de a fi descoperit, şi nu de unde provine acesta.

Director al Institutului pentru Cercetare Farmacologică din Milano, profesorul Remuzzi a povestit săptămâna trecută într-un interviu pentru canalul american de ştiri NPR că doctorii locali îşi amintesc de cazuri ciudate de pneumonii severe, în particular la oamenii în vârstă, din decembrie şi chiar noiembrie.

„Asta înseamnă că, cel puţin în Lombardia, virusul circula înainte să devenim conştienţi de epidemia izbucnită în China”, a declarat el.

Comentariile sale au fost imediat preluate de presa strict controlată din China drept dovezi că criza sanitară globală nu a pornit de fapt din China.

Publicaţia de stat  Global Times a relatat că „ se poate ca virusul să se fi răspândit în Italia înainte ca epidemia să se declanşeze în China”.

Totodată, canalul de televiziune de stat CCTV a citat o altă afirmaţie a profesorului italian pentru a sublinia că „forme necunoscute de pneumonie au apărut în Italia chiar din luna octombrie a anului trecut”.

Reţelele sociale chineze au distribuit ştirea fără a fi cenzurate. Pe reţeaua socială populară WeChat, numeroase postări, înclusiv cele ale mediei independente, au susţinut ideea că virusul nu a provenit din China.

„Analize ale experţilor italieni arată că noul coronavirus nu îşi are originea în China”, se arată într-o postare. Fără a specifica un studiu anume, postarea menţionează că virusul a început să se răspândească în Italia în toamnă citând „noile date publicate de Italia şi preluate de media străină”.

Pus în faţa controversei iscate, profesorul Remuzzi a declarat pentru canalul  Jiemian din  Shanghai că are informaţiile de la câţiva doctori fără a exista o certificare a faptului că pacienţii cu pneumonie erau de fapt infectaţi cu noul coronavirus.

Totodată, profesorul a declarat pentru canalul independent de ştiri DeepTech că esenţa comentariilor sale a fost să arate cât de mult se răspândise virusul în Italia, şi nu de unde provine.

Anterior declaraţiilor profesorului italian, canalele de ştiri de stat, precum Cover News, care aparţine trustului media Sichuan Daily Group, relatau că primele cazuri de contaminare din Italia au fost un cuplu sosit din Wuhan. Articolul publicat luni a relatat că cuplul s-a întors în Italia din Wuhan pe 23 ianuarie, fiind tratat la Roma.

După ce Centrele de Prevenţie şi Control al bolilor din china au anunţat în ianuarie că sursa virusului sunt animalele sălbatice din piaţa din Wuhan, Beijingul a început să-şi schimbe discursul referitor la provenienţa virusului. La sfârşitul lunii februarie, Zhong Nanshan, un expert respectat afiliat Comisiei naţionale de sănătate a declarat reporterilor: „epidemia a apărut în China, dar nu îşi are în mod necesar originea în China”.

Christl Donnelly, profesor de epidemiologie statistică la Imperial College London, a spus că analiza genetică a mostrelor de coronavirus prelevate din toată lumea a indicat o sursă comună din China.

Italia are cel mai mare număr de decese din lume, peste 7.500 şi are şi cel mai mare număr de persoane infectate: peste 74.000. apropiindu-se de China, care a înregistrat peste 81.000. Miercuri autorităţile au anunţat alte 743 de decese.

Focarul epidemic se află în regiunea Lombardia din nordul Italiei. Italia se află în carantină de aproape trei săptămâni. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite