VIDEO Două nave militare ruseşti, musafiri nepoftiţi la prima scufundare a noului submarin nuclear francez
0Două nave militare ruse au fost observate în apropierea apelor teritoriale franceze cu câteva zile înainte de prima scufundare a noului submarin Suffren.
Corveta Borki şi nava de realimentare Akademik Paşin au fost surprinse la 16 aprilie în largul oraşului francez Cherbourg, situat pe coasta de nord-vest a Franţei.
Cele două nave au stat în zona respectivă timp de câteva zile, după care au plecat spre nord.
Reperându-le, Marina Franceză a solicitat la 30 aprilie Marinei Britanice să „urmărească” intruşii în Canalul Mânecii, scrie „Le Monde”.
Potrivit portalului Naval News, nu există nicio îndoială că cele două nave s-au aflat în Canalul Mânecii pentru o misiune de colectare de informaţii. Akademik Paşin şi Borki au încercat să asiste ca musafiri nepoftiţi la prima scufundare a submarinului nuclear de atac Suffren, care a avut loc la 27 aprilie, precizează sursa citată.
Ce caută o navă de realimentare într-o operaţiune de spionaj, se întreabă Naval News. Răspunsul ar putea fi că Akademik Paşin mai are o capacitate, neconfirmată oficial, şi anume de a colecta informaţii.
Marina Franceză evită deocamdată să intre în polemici. Întrebat în legătură cu prezenţa celor două nave ruseşti în Canalul Mânecii, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Franceze a declarat că nu este o surpriză, întrucât prezenţa lor a devenit o obişnuinţă în ultimii ani. Totodată, el a susţinut că nu există indicii că ar fi căutat informaţii despre Suffren.
Lansat la apă la 1 august 2019, submarinul Suffren urmează să fie livrat Marinei Franceze în a doua jumătate a anului în curs.
SNA Suffren, de tipul Barracuda, inaugurează o clasă de şase noi submarine, destinate înlocuirii celor din clasa Ruby.
Cu o lungime de 99 de metri, un diametru de 8,8 metri şi un deplasament de 5300 tone la scufundare, Suffren marchează un salt tehnologic, urmând să fie mult mai discret decât predecesorii săi.
Fiind capabil să se scufunde la adâncimi de peste 300 de metri, cu un echipaj de 65 de oameni la bord, autonomia sa va fi cu 25% mai mare în comparaţie cu submarinele nucleare de atac din generaţia anterioară.
Submersibilul ar putea deveni operaţional în 2022.