Ursula von der Leyen anunţă o „cursă contracronometru” pentru analizarea variantei Omicron: „Trebuie să câştigăm timp”

Ursula von der Leyen anunţă o „cursă contracronometru” pentru analizarea variantei Omicron: „Trebuie să câştigăm timp”

Şefa Comisiei Europene: 'Trebuie să câştigăm timp'', pentru ca producătorii de vaccinuri să aibă o viziune completă asupra caracteristicilor mutaţiilor variantei omicrin a coronavirusului FOTO EPA-EFE

O ''cursă contracronometru'' a început pentru analizarea variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, a declarat, duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a îndemnat populaţiei să respecte toate normele necesare pentru apreveni infectarea, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

''Ştim că suntem acum angajaţi într-o cursă contracronometru'', a spus Von der Leyen într-o declaraţie dată presei în timpul unei vizite în Letonia. Potrivit ei, producătorii de vaccinuri au nevoie de două până la trei săptămâni pentru ''a avea o viziune completă asupra caracteristicilor mutaţiilor'' acestei noi variante care a fost semnalată de Africa de Sud către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe 24 noiembrie, conform Agerpres.

''Trebuie să câştigăm timp'', a subliniat şefa Comisiei Europene, care le-a adresat cetăţenilor europeni un mesaj în care le cere să se vaccineze, să poarte masca şi să respecte distanţarea necesară pentru a preveni infectarea. 
 
Ea a amintit că în contractul semnat de Comisia Europeană cu grupul farmaceutic Pfizer-BioNTech pentru achiziţia în total a 1,8 miliarde de doze de vaccin există o clauză referitoare la situaţia apariţiei unei variante a coronavirusului care ocoleşte vaccinul existent în prezent. Conform acestei clauze, Pfizer-BioNTech trebuie să-şi adapteze vaccinul într-un termen de 100 de zile. 
 
Mai multe state europene au deja confirmate cazuri de infectare cu varianta Omicron, printr acestea fiind Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Italia, Danemarca şi Cehia. 
 
Descoperită în Botswana şi Africa de Sud, varianta Omicron se răspândeşte deja în lumea întreagă şi provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple şi pare a fi chiar mai contagioasă decât celelalte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv Delta, varianta dominantă în prezent şi deja foarte contagioasă. 
 
Un medic sud-african care a consultat pacienţi infectaţi cu varianta Omicron susţine că aceştia aveau simptome uşoare, dar majoritatea erau bărbaţi sub 40 de ani şi aproape jumătate dintre ei erau vaccinaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările