Soldaţii i-ar putea păzi pe italieni de şuţii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul apărării şi cel de interne vor să scoată pe străzile Romei 2.500 de soldaţi pentru a asigura, timp de 6 luni, ordinea publică Noua propunere legislativă care aprinde deja

Ministrul apărării şi cel de interne vor să scoată pe străzile Romei 2.500 de soldaţi pentru a asigura, timp de 6 luni, ordinea publică

Noua propunere legislativă care aprinde deja spiritele în parlamentul italian va deveni lege dacă se va aproba "pachetul cu privire la siguranţa publică".

Săptămâna trecută, ministrul apărării, Ignazio La Russa, a anunţat că intenţionează să includă în "legea siguranţei publice" o măsură care să impună prezenţa soldaţilor pe străzile marilor oraşe din Italia.

Cu toate că propunerea se vrea un experiment de şase luni, aceasta a stârnit controverse în rândul opoziţiei şi al opiniei publice. La Russa se bucură însă de susţinerea ministrului de interne, Roberto Maroni, care l-a asigurat că "nu va întâmpina bariere din partea guvernului".

Întâlnire cu preşedintele

Cu referire directă la imigranţi, La Russa consideră că este singurul mod prin care cetăţenii se vor simţi în siguranţă pe stradă. El a invocat infracţiunile de care sunt acuzaţi românii ca "o situaţie îngrijorătoare, mai ales că numărul acestora a depăşit un milion". Diplomatul aduce ca argument exemplul oraşului Kosovo, unde soldaţii care patrulează pe stradă inspiră încredere populaţiei.

În ciuda obiecţiilor din partea opoziţiei conduse de Walter Veltroni, La Russa a stabilit o întâlnire cu preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, pentru a-şi prezenta propunerea de lege. Conform spuselor ministrului La Russa, prezenţa soldaţilor va diminua infracţionalitatea de stradă de la hoţii de buzunare până la agresiuni.

Proteste în stradă

După anunţarea propunerii de lege, mii de italieni şi imigranţi au protestat pe străzile Romei faţă de noile legi ale imigraţiei.

Manifestanţii cu megafoane şi bannere au încercat să atragă atenţia guvernanţilor că "adevărata problemă a siguranţei publice este cea a crizei de locuinţe şi a contractelor de muncă. Imigranţii sunt o resursă şi nu trebuie hăituiţi cu soldaţi şi legi absurde", ne-a spus Maria Forgione (30 de ani), participantă la protest.

Români şi italieni, împreună

Protestatarilor li s-au alăturat şi 20 de români care riscă să fie evacuaţi dintr-un bloc în care locuiesc parţial legal împreună cu alţi 400 de străini şi italieni.

Clădirile sunt patru pavilioane nefolosite ale spitalului Policlinico Umberto I din centrul Romei. "Stau într-o cameră, cu baia pe coridor şi bucătărie improvizată. În bloc nu au fost probleme, nici scandaluri, iar curăţenia pe scară o asigurăm pe ture", ne-a spus Doina Luca (37 de ani) din Botoşani.

Protest cu muzică la maximum

Cu megafoane, camioane şi bannere de protest, manifestanţii au traversat oraşul blocând traficul în centru. Supravegheată de 300 de poliţişti, coloana de aproximativ un kilometru s-a oprit în faţa primăriei. Prin gestul lor, protestatarii au intenţionat să arate şi o altă faţa nevăzută a Romei, din spatele oraşului turistic.

Imigranţii sunt o resursă şi nu trebuie hăituiţi cu soldaţii
Maria Forgione, Milano

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite