Servicul de Informaţii Interne german avertizează că a crescut pericolul apariţiei unor structuri teroriste de dreapta în Germania

Servicul de Informaţii Interne german avertizează că a crescut pericolul apariţiei unor structuri teroriste de dreapta în Germania

Sediul Oficiului pentru Protecţia Constituţiei

Serviciul de Informaţii Interne german, Oficiul pentru Protecţia Constituţiei, cum se numeşte în Germania, arată în raportul său pe 2015 că a explodat numărul delictelor politice violente şi  a crescut pericolul apariţiei unor structuri teroriste de dreapta.

Ştiri pe aceeaşi temă

Niciodată nu au fost incendiate atît de multe tabere pentru azilanţi ca în 2015. Incidentele xenofobe înregistrate de către autorităţi au cunoscut, prin urmare, o intensitate nemaicunoscută în Germania postbelică, se arară în raportul Oficiului pentru Protecţia Constituţiei.
 
 Faţă de 2014, numărul violenţelor xenofobe, de exemplu, s-a dublat în 2015 (de la aproximativ 512 la 918). Ministrul de interne , Thomas de Maizière , care a prezentat Raportul la Berlin a spus în faţa presei că autorităţile au înregistrat şi o creştere a numărului de persoane care au aderat la diferite organizaţii radicale de dreapta. Numărul total este estimat la circa 23.000.
 
„O jumătate dintre aceşti extremişti de dreapta trebuie considerată drept orientată spre violenţă. În creştere este şi pericolul apariţiei unor structuri teroriste de dreapta”, a subliniat ministrul german de interne, citat de europa liberă.
 
Numărul total al delictelor care au la bază concepţii extremiste de dreapta este de 22.000. Asta înseamnă creştere cu 32 de procente faţă de 2014. Militantismul de dreapta constituie nu numai un pericol pentru străini (incendieri de tabere, atacuri sau ucideri planificate), ci şi pentru politicieni şi jurnalişti. 
 
Semnificativ pentru scena radicală de dreapta a anului 2015 a fost „agitaţia contra azilanţilor” ceea ce a dus şi la o dispersare a frontierelor între extremismul propriu zis şi acceptarea unor forme de militantism xenofob de către unele segmente ale populaţiei. 
 
Un rol important pentru consolidarea acestui fenomen l-a jucat internetul. Influenţa covârşitoare în ceea ce priveşte radicalizarea şi agitaţia propagandistică revine reţelelor de socializare. „Grupuri pur virtuale”, se spune în Raport, se radicalizează iniţial pe internet, trecând apoi la acţiuni concrete în lumea reală. 
 
O interdicţie a Partidului Naţional-Democrat din Germania (NPD), de pildă, ar îndrepta clientela neonazistă spre alte partide şi organizaţii radicale de dreapta, care există legal, ca de pildă Partidul Dreptei (Die Rechte) sau Cea de-a III-a Cale. Aceste grupări şi-au consolidat anul trecut structurile organizatorice.
 
În acelaşi context al infracţiunilor politice se încadrează şi cele ale extremiştilor de stânga, cifrate la 5.620, ceea ce exprimat în procente înseamnă o creştere cu peste 27 la sută.
 
Un pericol, în continuare, îngrijorător îl constituie islamiştii. Numărul celor care sunt gata să treacă la acţiuni violente, adică la terorism, este într-o continuă creştere, depăşind cu mult cel din anii trecuţi.
 
Hans-Georg Maaßen, preşedintele Oficiului pentru Protecţia Constituţiei, a declarat că există numeroase informaţii din care se poate deduce că în cercurile islamiştilor (salafiştilor) se întocmesc proiecte în vederea săvârşirii unor atentate în Germania.
 
Faptul că în Germania până acum nu a avut loc vreun atentat terorist, comis de islamişti radicali, se datorează cooperării internaţionale, dar şi „norocului”, precum au subliniat ministrul de interne şi şeful serviciului secret.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: