Sectorul autohton de procesare a laptelui risca sa dispara

Reprezentantii Industriei Laptelui (ASIL) considera ca, dupa aderarea la UE, sectorul autohton de procesare a laptelui din Romania risca sa dispara. Membrii Consiliului Director al Patronatului

Reprezentantii Industriei Laptelui (ASIL) considera ca, dupa aderarea la UE, sectorul autohton de procesare a laptelui din Romania risca sa dispara. Membrii Consiliului Director al Patronatului Laptelui au declarat ca nu exista nici o colaborare intre membrii ASIL si Ministerul Agriculturii si ca inclusiv tratatul de aderare s-a semnat fara consultarea lor. "Nu avem nici o relatie cu Ministerul Agriculturii, mai ales pe partea de productie. Ministerul nu face politica producatorului de lapte, ci propria politica", a declarat Dan Cosarca, reprezentantul Fabricii de Lapte din Remeta, judetul Harghita, membru in Consiliul Director al ASIL. Din acest motiv, dupa aderarea la UE, noi, procesatorii, fie vom ramane fara lapte, fie va trebui sa ne apucam sa aducem lapte din import, ceea ce nu este rezonabil. Din acest motiv, probabil, vom manca doar produse lactate din import", a declarat, la randul sau, Ioan Balan, directorul general al societatii Covalact SA. Balan a declarat ca ASIL a cerut Ministerului Agriculturii ca, inainte de semnarea tratatului, sa fie consultati si specialistii din acest domeniu, insa nu a primit raspuns. ,Tratatul a fost intocmit de oameni ai ministerului care nu au legatura cu realitatile din acest sector", a subliniat el. ASIL sustine ca, in momentul aderarii, circa 90 la suta din producatorii de lapte autohtoni vor disparea deoarece acum doar zece la suta din intreaga cantitate de lapte prelucrata provine din ferme mai mari, care sa aiba mai mult de zece vaci. ,Se simte o lipsa acuta a fermelor profilate pe productia de lapte si sursa sigura, controlabila, este ferma", a spus Balan, adaugand ca exista mari probleme si in ceea ce priveste calitatea laptelui. El sustine ca, din cauza calitatii slabe a laptelui, procesatorii straini din Romania vor deja sa se aprovizioneze din alte tari. In opinia directorului general al Covalact, pentru a nu da faliment in momentul aderarii, micii procesatori de lapte ar trebui sa faca investitii pentru un anumit tip de produs. ,In caz contrar, vor ramane doar marile grupuri internationale pe piata", a spus Balan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: