Războiul violent al Moscovei i-a înverşunat pe ultimii susţinători ai lui Putin la Odesa: „Vom câştiga şi această bătălie, doar că acum împotriva Rusiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO TWITTER
FOTO TWITTER

Oraşul-port Odesa, bombardat de trupele ruse de la începutul războiului declanşat în Ucraina şi o ţintă importantă a Moscovei, a devenit un simbol al rezistenţei locale şi i-a transformat pe politicienii ucraineni pro-ruşi în duşmani îndârjiţi ai Rusiei, relatează Daily Beast.

„Până şi politicienii cei mai vădit pro-ruşi cum ar fi primarul Odesei s-au preschimbat în duşmani înflăcăraţi ai regimului preşedintelui rus Vladmir Putin”, a declarat pentru Daily Beast analistul politic ucrainean Evgheni Kisiliev, explicând că pe măsură ce războiul continuă „tot mai puţini ucraineni sunt simpatizanţi ai Rusiei” şi că vorbitorii de rusă din Odesa încep să folosească limba ucraineană în viaţa de zi cu zi.

Un oraş-port şi o importantă rută de transport, Odessa este un obiectiv important al Rusiei, fiind vizat de rachetele ruseşti încă de la începutul războiului. Atacurile ruseşti au provocat zeci de victime civile, cel mai recent în luna iulie când o rachetă a lovit un bloc în Bilhorod-Dnistrovskii, ucigând 19 persoane.

Pe 20 iulie, „Rusia a lansat opt rachete în valoare de milioane de dolari – forţele noastre le-au doborât laolaltă cu o dronă rusească”, a declarat recent pentru Daily Beast Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Forţelor de Apărare Sud.

Aceste atacuri neîntrerupte au fost de natură să amplifice resentimentele ucrainene faţă de Putin şi să consolideze rezistenţa locală, inclusiv pe cea a politicienilor consideraţi pro-ruşi.

„În prima săptămână de război, primarul Odesei, Ghenadi Truhanov – despre care un număr mare de localnici bănuiau că are paşaport rusesc – n-a comentat nimic împotriva Moscovei”, spune activista Julia Grodeţkaia din Odesa, precizând că această atitudine i-a îngrijorat pe localnici care împreună cu voluntarii au început să depună eforturi pentru consolidarea apărării oraşului.

„Acţiunile lor, pe fondul violenţei perpetue a Rusiei, au produs o transformare la nivelul conducerii, exacerbând sentimentele patriotice ale autorităţilor locale”, a explicat ea, adăugând că în prezent „toţi foştii susţinători ai Rusiei din Odessa sunt pregătiţi să apere oraşul.

Asta a dat peste cap aşteptările iniţiale ale Moscovei ai cărei ideologi prevedeau în ajunul războiului că Odesa urma să fie o pradă uşoară. Unul dintre aceşti ideologi, Serghei Markov, creiona pentru Daily Beast un scenariu al desfăşurării războiului în care forţele navale ruse ce ar debarca rapid la Odesa vor avea parte de susţinerea politicienilor şi populaţiei pro-ruse.

În loc de asta, Odesa a devenit un simbol al rezistenţei locale în timp ce susţinerea pro-rusă pe care se baza Moscova s-a destrămat. Pe măsură ce mii de ucraineni din oraşele învecinate asediate sau cucerite de ruşi s-au revărsat în oraş, localnicii s-au mobilizat împotriva potenţialilor spioni sau sabotori agăţând peste tot bannere uriaşe de avertisment: „Pregăteşte-te, îţi cunoaştem toate rutele” sau „Cei ce se ating de Mama Odesa aici îşi vor avea mormântul”.

Autorităţile locale din Odessa au luat primele măsuri contra „ţării agresoare” schimbând numele ruseşti ale străzilor şi promiţând ca la momentul potrivit să ia o decizie şi în privinţa demolării monumentelor dedicate unor personalităţi ruseşti precum Ecaterina cea Mare, după ce 25.000 de locuitori ai oraşului au semnat o petiţie în acest sens.

„Odesa a suferit pierderi umane în acest război, astfel că nu vrem să avem nicio legătură cu un stat ce încearcă să ne măture oraşul şi ţara de pe faţa Pământului”, a transmis primarul oraşului într-un comunicat, luna trecută.

În zorii războiului, la Odessa s-au înfiinţat două mişcări de rezistenţă formate din voluntari, la care au pus umărul artişti, scriitori şi oameni de afaceri – „On the Wave” şi „Sandbox” – ei fiind cei ce au baricadat monumentele cu saci de nisip, au distribuit veste antiglonţ şi au ridicat bariere din tancuri.

În prezent, locuitorii aşteaptă temători plecarea primelor transporturi de cereale prin port după acordul negociat de Turcia sub egida ONU.

„Marea noastră preferată este precum un câmp de luptă. O dronă militară de-ale noastre a atacat cartierul flotei ruseşti din Sevastopol azi (duminică-n.red) şi acum suntem îngrijoraţi în legătură cu siguranţa tranzitului de grâne”, a declarat pentru Daily Beast Dmitro Boţkevski un fost căpitan de vas comercial.

 Albert Kobakov, directorul „Yacht Club”, ce oferă servicii de navigaţie, coordonează o echipă tot mai numeroasă de voluntari şi activişti.

„Când s-a declanşat războiul, am venit aici pentru a dovedi că nu am de gând să mă supun”, spune activista Maia Dimereli, admiţând că ea şi alţi activişti s-au temut iniţial că autorităţile locale ar putea trăda oraşul, predându-l Rusiei.

Ucrainenii susţinuţi de oamenii de afaceri au început însă să clădească o rezistenţă puternică. De la mici antreprenorii la proprietarii de agenţii de turism, localnicii influenţi din elita oraşului s-au implicat alături de voluntari şi le-au susţinut eforturile.

„Dacă nu s-ar fi implicat societatea, nu ştiu cât timp ar fi durat rezistenţa noastră. Felul în care s-au organizat este fascinant, iar timpul joacă împotriva lui Putin – bombardează cu violenţă Nicolaev, însă Odesa este cea care îi pune probleme”, a dezvăluit pentru Daily Beast Sevgil Musaieva, redactorul-şef al publicaţiei ucrainene „Ukrainskaya Pravda”, adăugând: „Din punct de vedere politic noi câştigăm războiul – întreaga lume susţine Ucraina”.

De când Odesa s-a văzut ameninţată de o potenţiala ambuscadă atât dinspre Transnistria, cât şi din partea armatei ruse avansând în Ucraina, mii de voluntari s-au înscris în unităţile de apărare teritoriale ale Ucrainei, mult mai mulţi decât au anunţat autorităţile că ar fi fost nevoie pentru a forma cel puţin o brigadă de luptători, a declarat purtătorul de cuvânt al administraţiei forţelor de apărare ucrainene pentru regiunea sudică.

Momentan, Odesa îşi ia măsuri de precauţie şi continuă să spere, autorităţile militare ce supraveghează situaţia având grijă să informeze populaţia cu privire la închiderea plajelor şi prezenţei minelor, şi furnizând populaţiei actualizări zilnice.  

În acelaşi timp, în timp ce răsună alarmele antiaeriene, oraşul şi-a păstrat însufleţirea – restaurantele şi terasele sunt pline de oameni, cântecele ucrainene răsună în centrul oraşului şi concertele de jazz se ţin încă în grădina casei familiei lui Tolstoi.

„Vom câştiga şi această bătălie, cum am reuşit şi în Al Doilea Război Mondial”, promite un director de teatru vorbitor de rusă care s-a prezentat ca Anna, o evreică a cărei familie a suferit de pe urma invaziei naziste şi care înainte de război obişnuia să spună cu mândrie că are „suflet rus”.

Acum, perspectiva ei s-a schimbat: „Odesa, întâiul oraş-erou al URSS, va învinge şi în această bătălie – de data asta împotriva Rusiei”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite