Parlamentul britanic adoptă reforma imigraţiei post-Brexit
0Sosirea cetăţenilor din ţările mai sărace ale Uniunii Europene (UE) a fost una dintre marile teme ale campaniei pentru referendumul din 2016 privind apartenenţa la blocul comunitar. Începând cu anul viitor, sistemul britanic de migraţie va pune accent pe cei care exercită profesii înalt calificate.
Aleşii britanici au adoptat luni legea care pune capăt liberei circulaţii a muncitorilor din Uniunea Europeană după Brexit. Textul aboleşte, începând cu 2021, drepturile specifice la imigrare pentru cetăţeniii din Spaţiul Economic European (Uniunea Europeană, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein) şi Elveţia. El nu detaliază noile criterii de imigrare. Dar premierul Boris Johnson a prezentat deja un proiect de sistem pe bază de puncte care urmează să favorizeze candidaturile celor care exercită profesii înalt calificate, transmite AFP.
Sosirea cetăţenilor din ţările mai sărace ale UE a fost una dintre marile teme ale campaniei pentru referendumul din 2016 privind apartenenţa la blocul comunitar. Plebiscitul s-a încheiat cu victoria taberei pro-Brexit, care îşi dorea la acea vreme ca Regatul Unit să-şi recapete controlul asupra frontierelor. Ministrul de Interne Priti Patel a promis luni un sistem „mai ferm, mai corect şi mai simplu”, care va juca totodată „un rol vital” împotriva pandemiei de coronavirus.
Una din condiţiile imigrării în Marea Britanie va consta într-un salariu anual de cel puţin 25.600 de lire sterline (28.600 de euro). Este un venit mai mic decât media naţională, dar mai mare decât veniturile multor salariaţi din sănătate şi serviciile sociale. Peste 13% din salariaţii spitalelor publice britanice (NHS) sunt străini, iar 5,5% sunt cetăţeni UE.
În contextul pandemiei de coronavirus, Priti Patel a anunţat accelerarea procedurii de viză pentru medici, infirmieri şi alte categorii de profesionişti din domeniul sănătăţii. Tot pentru aceste categorii, Executivul britanic a promis o prelungire în mod automat cu un an a vizelor care expiră în octombrie.
După ce a părăsit UE, la 31 ianuarie, Regatul Unit a intrat într-o fază de tranziţie până la 31 decembrie. Libera circulaţie a muncitorilor este menţinută în acest interval de negociere a viitoarei relaţii UE - Marea Britanie. Irlanda va fi scutită de la noile reguli ale imigraţiei, în virtutea unui acord de liberă circulaţie semnat înaintea aderării celor două ţări la UE, în 1973.