Mircea Geoană: „România are potenţialul de a deveni o ţară influentă“

Mircea Geoană, la Adevărul Live: „România are potenţial să devină o ţară influentă”

Înainte de vizita pe care o va întreprinde în SUA, Mircea Geoană a discutat la Adevărul Live, despre tensiunile dintre Statele Unite şi Rusia, dar şi despre rolul geopolitic al României în regiune.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, consideră că relaţiile ruso-americane au atins în acest moment cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. 

În opinia sa, preşedintele Barack Obama a anunţat acest moment de time out, pentru a regândi politica Washingtonului la noile provocări ale  Kremlinului.

„Multă lume se gândeşte la episodul Snowden. Este o adiere de Război Rece, dar Rusia nu mai este ce a fost cândva Uniunea Sovietică“, crede Mircea Geoană. Disproporţia de resurse, în special militare, face ca America să rămână cea mai puternică putere, iar tentaţia de a considera administraţia de la Kremlin la acelaşi nivel cu cea a SUA este o judecată pripită.

Senatorul afirmă totuşi că Rusia a profitat de faptul că, după experienţa din Irak, SUA şi aliaţii săi se confruntă cu momente din ce în ce mai dificile în Orientul Mijlociu. Este evident, consideră fostul ambasador român la Washinghton, că America are o problemă semnificativă şi delicată în Egipt. „

Este complicat pentru noi toţi. Egiptul e o piesă importantă pe tabla de şah a Orientului Mijlociu. Totul ţine de economia geopolitică, dar în regiune, Rusia nu mai are pârghiile necesare pentru a juca un rol important“, afirmă Mircea Geoană.

Placă turnată a marilor axe de comerţ

În România, principala noastră slăbiciune este nivelul mare de sărăcie şi de corupţie, portrivit senatorului PSD. „România poate fi o placă turnată a marilor axe de comerţ. Dacă ţara noastră ar avea infrastructurile necesare pentru a deveni o rută între Orientul Îndepărtat şi spaţiul euro-atlantic, PIB-ul României ar creşte cu aproximativ 3%, ceea ce înseamnă investiţii şi noi locuri de muncă“, susţine Geoană.

România este foarte bine plasată pe harta geopolitică, dar trebuie să profităm de pe urma acestui avantaj, elaborând un mare plan naţional, consideră fostul diplomat. „România are potenţialul de a deveni o ţară influentă. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil este necesar un plan de lungă durată, care să asigure continuitate.“

Conform opiniilor lui Geoană, ţările care nu sunt pregătite să îşi reconsidere poziţia pe scena politicii mondiale, care nu au coeziune socială şi se confruntă cu o lipsă de viziune, prezintă un foarte mare risc de a fi strivite, între interesele marilor puteri. 

„Eu sunt adeptul unui pragmatism, un dialog decent, civilizat cu toţi vecinii noştri, inclusiv cu Federaţia Rusă. India, China, Ucraina sunt, de asemenea, ţări importante. O apartenenţă reală la spaţiul euro-atlantic nu înseamnă lipsă de comunicare cu cealaltă parte.“, menţionează senatorul despre relaţiile cu restul statelor.

Tot ce are retorică anti-românească nu are ce căuta aici

Senatorul PSD, Mircea Geoană, l-a acuzat pe László Tőkés, cel care a cerut protectorat  pentru Transilvania, că poziţia sa de europarlamentar a fost obţinută prin voturi suspecte venite din teritoriu, precizând că a existat cineva din spate care a încurajat participarea lui Tokes la europarlamentare.

Fostul ministru de Externe a explicat şi modalitatea de a contracara aceste declaraţii venite din partea partidului extremist maghiar. În opinia sa, există două direcţii pe care România le poate urma. În primul rând, mai mult fermitate în politica internă pentru a contracara propaganda anti-românească şi revizionistă venită din partea Budapestei.„Tot ce are retorică anti-românească nu are ce căuta aici. Eu sunt pentru mai multă fermitate în plan intern“, este una dintre soluţiile prezentate de Mircea Geoană.

În al doilea rând, el consideră că trebuie profitat de statutul de membru în Uniunea Europeană pentru a stopa aceste afirmaţii făcute de Jobbik. „Punctul doi, trebuie mult mai bine jucată cartea europeană. Nu există cineva la Bruxelles care să aprobe această retorică a Ungariei“, a conchis Geoană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: