VIDEO FOTO Cel mai violent protest din Catalonia: sute de poliţişti răniţi, peste o sută de oameni reţinuţi. Serverul Tsunami Democràtic, în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După patru nopţi de violenţe, circa 525.000 de separatişti catalani au defilat vineri la Barcelona în semn de protest faţă de condamnarea a nouă dintre liderii lor la închisoare pentru tentativa de rebeliune din toamna lui 2017.

GALERIE FOTO

UPDATE 6.30 - 207 agenţi răniţi, mai mult de 120 de persoane reţinute. Serverul pentru Tsunami Democràtic, în România

Încă din primele zile ale seriei de proteste pro-separatiste, platforma online Tsunami Democràtic a fost considerată a fi în spatele acestor manifestaţii, izbucnite în urma verdictului dat de instanţa supremă de la Madrid în cazul liderilor separatişti cu privire la referendumul neconstituţional care a fost organizat în urmă cu doi ani. Nouă dintre cei judecaţi au primit pedepse cu închisoarea de la 9 la 13 ani pentru răzvrătire şi delapidare. Între ei, Oriol Junqueras şi Jordi Turull.

Platforma online a emis numeroase mesaje pro-separatiste şi pro-revoltă. În spatele ei, speculează presa spaniolă, se află Carles Puigdemont, fost şef al guvernului catalan şi lider al alianţei Junts per Catalunya, care a părăsit ţara în urma referendumului eşuat. Căsătorit cu o româncă, el a fugit în Belgia, unde vineri s-a predat autorităţilor, după ce Madridul a emis un nou mandat de arestare pe numele său. Puigdemont, care va fi audiat pe 29 octombrie, se află în libertate şi respinge în continuare acuzaţiile şi extrădarea în Spania.

Vineri, judecătorul Manuel García Castellón de la instanţa supremă a ordonat Guardia Civil să închidă site-ul Tsunami Democràtic, al cărui server se află în România, potrivit lasprovincias.es.

Platforma pro-independenţă a transmis apeluri de mobilizare în Catalonia, după pronunţarea sentinţei. De exemplu, în vederea blocării aeroportului El Prat.

Teoria serviciilor de informaţii din Guardia Civil este că incidentele din ultimele zile au fost coordonate de diferite colective, între care Tsunami Democrátic şi grupuri anarhiste, care au reuşit să mobilizeze cel puţin 5.000 de oameni care aplică tactici de „terorism stradal”.

După ce pe site a fost afişat mesajul „Acest URL a fost blocat prin decizia Autorităţii Judiciare», în câteva minute au apărut numeroase replici în afara Spaniei, unde hotărârea nu are efect imediat, a transmis Procuratura.

Potrivit unui expert în informatică, serverul Tsunami Democràtic se află în România. După ce au fost observate diferitele schimbări de domeniu pentru site în urma ordinului judecătoresc, acest server virtual privat continuă să fie instalat în Bucureşti.

Cei care se află în spatele site-ului au făcut o actualizare vineri şi au înregistrat pagina web în spatele Cloudflare - un server intermediar, între utilizator şi serverul autentic - pentru a ascunde adevărata localizare a lui. Însă proasta configurare a serverului a facilitat descoperirea locului în care se află. Anchetatorii urmăresc pista.

UPDATE 2.00:  Sute de protestatari s-au luptat cu forţele de poliţie, în centrul oraşului Barcelona, în cea de a cincea zi de proteste.

Ministrul de Interne Fernando Grande-Marlaska a declarat că până în prezent, 207 poliţişti au fost răniţi, 107 maşini de poliţie au fost avariate şi 128 persoane au fost arestate.

Poliţia catalană a anunţat că aproximativ 525.000 persoane au participat la marşul de vineri.

Un judecător spaniol a cerut închiderea site-ului  grupului de protestatari „Democratic Tsunami”. Dar aceştia au mutat site-ul pe o altă pagină şi au acuzat autorităţile de cenzură. 

UPDATE 00.30: Aproximativ 200 de protestatari au blocat o autostradă la graniţa Spaniei cu Franţa.

Conform ziarului spaniol El Pais, vineri, poliţiştii au arestat 17 persoane, iar alte 62 persoane au fost rănite.

Liderul catalan Quim Torra le-a mulţumit celor care au protestat paşnic şi i-a criticat pe insurgenţii rebeli.

Prim-ministrul spaniol  Pedro Sanchez avertizează că cei care au creat dezordine vor ajunge în faţa judecătorilor.

Scena unor confruntări între manifestanţi revoltaţi şi forţele de ordine, Paseo de Gracia a devenit vineri locul de întâlnire a sute de mii de separatişti plecaţi încă de miercuri din cinci oraşe catalane sub sloganul „Libertate“, transmite AFP.

„Au trecut ani de când revendicăm (independenţa, n. red.) cu multă răbdare şi sperăm că (această mobilizare, n. red.) va fi detonatorul care va schimba situaţia“, a declarat pentru AFP David Blanco, un agent comercial în vârstă de 56 de ani.

Vineri, în a cincea zi de proteste faţă de condamnarea a nouă lideri separatişti catalani la pedepse cuprinse între nouă şi 13 ani de închisoare, Catalonia s-a trezit paralizată de o grevă generală.

Sagrada Familia şi-a închis porţile, Opera Liceu şi-a anulat programul de vineri, magazinele au rămas cu lacătele la uşi, iar mai multe străzi au rămas blocate. Potrivit autorităţilor, 57 de zboruri au fost anulate pe Aeroportul din Barcelona. Agitaţia din Catalonia a afectat şi El Clasico, marele duel la fotbal dintre FC Barcelona şi Real Madrid, care a fost amânat.

Scene de gherilă urbană

Această zi de mobilizare a fost precedată de o nouă noapte de violenţe la Barcelona, iar noi confruntări nu sunt excluse după plecarea manifestanţilor paşnici. Grupuri de tineri s-au dedat deja în cadrul defilării la scene de violenţe.

Joi seara, sute de tineri au ridicat baricade în flăcări şi au aruncat cu cocteiluri Molotov în direcţia forţelor de ordine.

Marţi şi miercuri, Barcelona a cunoscut scene de gherilă urbană. Potrivit poliţiei, peste 110 persoane au fost reţinute în Catalonia de la începutul protestelor.

„Acţiunile pe care la facem de câteva zile sunt cauzate de neputinţa pe care o resimţim, deoarece statul spaniol persistă cu refuzul (de a ne acorda independenţa, n. red.) şi ameninţările sale, în timp ce Europa tace“, spune David, un contabil în vârstă de 23 ani.

Dar, potrivit unui sondaj publicat în iulie de Guvernul regional catalan, 44% din cei 7,5 milioane de locuitori ai Cataloniei îşi doresc separarea de Spania, în timp ce 48,3% se opun unui astfel de proces.

Ţinând cont de această situaţie, viitorul şef al diplomaţiei europene, ministrul spaniol de Externe Josep Borrell, născut în Catalonia, îi acuză pe separatiştii din regiunea sa natală de „atitudine totalitară“.

Josep Borrell, care va prelua la 1 noiembrie mandatul de Reprezentant Înalt al UE pentru Afaceri Externe, le-a reproşat separatiştilor catalani că nu ţin cont de ideile celor care nu sunt de acord cu ei.

Alertă de călătorie

Într-o atenţionare de călătorie, MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei - Barcelona şi alte localităţi din regiune, precum Tarragona, Tarrega, Berga, Vic şi Girona, că vor continua mobilizări de persoane şi pentru ziua de vineri, 18 octombrie 2019, este programată o grevă generală, ceea ce va determina perturbări ale circulaţiei mijloacelor de transport rutier, feroviar şi aerian, atât în zona metropolitană a Barcelonei, cât şi în regiune.

Se recomandă cetăţenilor români să evite zonele în care au loc aglomerări de persoane şi să se informeze, în prealabil, asupra stării infrastructurii de transport la http://infocar.dgt.es/etraffic/, http://rodalies.gencat.cat/en/inici/ şi http://www.aena.es, precum şi pe site-urile oficiale ale companiilor feroviare şi aeriene la care intenţionează să călătorească. De asemenea, informaţii actualizate pot fi găsite pe social-media, în special pe Twitter la @emergenciescat, @Inforenfe şi @rodalies.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona: +34934181535; +34934334223; +34934340220, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Consulatului General al României la Barcelona: +34661547853.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://barcelona.mae.ro, http://madrid.mae.ro, www.mae.ro şi aminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite