Război în Ucraina. Forţele ruse controlează 60% din Severdoneţk. Ruşii anunţă referendumuri în zonele ocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harkov / FOTO EPA-EFE
Harkov / FOTO EPA-EFE

Este a 98-a zi de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Zelenski anunţă că forţele armate ucrainene fac progrese în Herson şi Harkov. Peste 15.000 de crime de război sunt suspectate de la startul invaziei ruse.

GALERIE FOTO

UPDATE 22.01 Este oficial. SUA trimit Ucrainei sisteme de rachete HIMARS şi ajutor militar în valoare de 700 de milioane de dolari. Anunţul administraţiei lui Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 700 de milioane de dolari, care include sisteme de rachete HIMARS, cu rază de acţiune de până la aproape 80 de kilometri.

„Astăzi anunţ un nou pachet important de asistenţă de securitate care să furnizeze ajutor critic armatei ucrainene. (...) Acest pachet le va pune la dispoziţie noi capacităţi şi armament avansat, inclusiv rachete HIMARS cu muniţie de luptă, pentru a-şi apăra teritoriul de avansul Rusiei”, a declarat Joe Biden, potrivit unui comunicat transmis de Casa Albă.


UPDATE 21.32 Ruşii anunţă referendumuri în regiunile ocupate din Ucraina: „Au şanse foarte mari să fie reunite cu Rusia”

Mai mulţi oficiali ruşi au vorbit despre integrarea zonelor ucrainene ocupate de ruşi Herson şi Zaporijie în Federaţia Rusă, prin organizarea de referendumuri, relatează CNN.


Agenţia de presă rusă RIA Novosti îl citează pe Serghei Cekov, membru al Consiliului Federaţiei Ruse, care a spus că anul acesta ar putea fi organizate referendumuri la Herson şi Zaporijie.

Forţele ruse ocupă o mare parte din Herson, unde luptele continuă, şi o parte din regiunea Zaporijie.

”Cred că toate teritoriile controlate de Rusia au şanse foarte mari să fie reunite cu Federaţia Rusă. Acestea au fost iniţial teritorii ruseşti”, a mai afirmat Tsekov.


UPDATE 20.38 Marea Britanie a cerut SUA să semneze un plan care vizează livrarea sistemelor de rachete de lansare multiplă M270 Ucrainei în câteva săptămâni

Marea Britanie a cerut Statelor Unite ale Americii să semneze un plan care vizează livrarea sistemelor de rachete de lansare multiplă M270 fabricate în SUA Ucrainei în câteva săptămâni, după ce preşedintele american Joe Biden a anunţat că va trimite arme similare, relatează The Guardian.

Premierul britanic, Boris Johnson, a vorbit cu preşedintele Biden despre transferul sistemelor de rachete de lansare multiplă M270 fabricate în SUA miercuri dimineaţa, relatează Politico, citând o persoană apropiată subiectului.

Întâlnirea va fi urmată de o discuţie între ministrul britanic de Externe, Liz Truss, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, joi, a mai spus sursa.

Marea Britanie ar fi prima ţară care va trimite sistemul de lansare multiplă M270, cu rază medie de acţiune, fabricat în SUA.

Washingtonul trebuie să aprobe oficial planul pe fondul reglementărilor cu privire la export.


UPDATE 19.57 Forţele ruse şi-au schimbat strategia după numeroasele înfrângeri de la începutul invaziei. Cum s-a transformat războiul din Ucraina

După ce în primele stadii ale invaziei forţele ruse au suferit înfrângeri după înfrângeri, aceştia şi-au schimbat acum tactica, reuşind să înainteze în faţa forţelor ucrainene.

„Am scris despre războiul din Donbas încă din prima zi. Nu am văzut niciodată în cei 8 ani situaţia să fie atât de intensă şi îngrozitoare”, notează Corespondentul de război al Politico în Ucraina, Cristopher Miller,, cu referire la conflictul separatist declanşat de militarii pro-ruşi din Donbas cu sprijinul Moscovei în 2014.

Cristopher Miller, a prezentat schimbarea de strategie a forţelor ruse după ce a vizitat brigăzi mecanizate, trupe ale Forţelor de Apărare Teritorială, poliţiei şi alte unităţi ucrainene aflate pe frontul din Donbas conform Hotnews.ro.

„Aici, armele grele sunt trăsătura definitorie a acestei noi etape a războiului ruso-ucrainean. Conflictul s-a transformat într-un război de împuşcături la distanţă lungă peste văi, dealuri şi râuri şerpuitoare. Este dificil să înaintaţi rapid aici, iar soldaţii de ambele părţi se văd rar de aproape. Şi, aşadar, cine are cele mai mari arme şi cele mai multe obuze va ieşi probabil învingător. În acest moment, Rusia pare să aibă avantaj” a precizat jurnalistul.

Continuarea aici


UPDATE 19.09 Lavrov avertizează că furnizarea de sisteme de rachete avansate Ucrainei poate atrage o „ţară terţă” în conflict

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că furnizarea de către Statele Unite a sistemelor de rachete avansate Ucrainei implică riscul ca o „ţară terţă” să fie atrasă în conflict, relatează The Guardian.

Preşedintele american Joe Biden a fost de acord să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete avansate care le vor permite să atingă mai precis obiective cheie pe câmpul de luptă, ca parte a unui nou pachet american menit să ajute Kievul să se apere.

Întrebat dacă mişcarea SUA a crescut şansele ca o ţară terţă să fie implicată în conflict, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus: „Asemenea riscuri există cu siguranţă”, potrivit Reuters.


UPDATE 18.28 Peskov: Livrările de rachete ale SUA „toarnă gaze pe foc” şi nu încurajează Ucraina să negocieze pentru pace

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a acuzat miercuri Washingtonul că „toarnă gaz pe foc”, după anunţul livrării de sisteme de rachete americane către Kiev pentru a respinge ofensiva rusă în Ucraina.

„Linia SUA este de a lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean. Asemenea livrări nu încurajează conducerea ucraineană să dorească relansarea negocierilor de pace”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.


UPDATE 17.44 „Dezbateri aprinse” între liderii europeni cu privire la convorbirile telefonice pe care unii le-au avut cu Putin

Liderii Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles la Consiliul European, au avut o „dezbatere aprinsă” despre convorbirile telefonice pe care ar trebui sau nu să le poarte cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin. „Deşi avem intenţii bune, Putin nu vrea să facă niciun pas spre pace”, a declarat premierul estoniei Kaja Kallas.

La reuniunea Consiliului European de marţi, unde a fost aprobat al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei, a avut loc o „dezbatere aprinsă” în ceea ce priveşte convorbirile telefonice pe care unii lideri europeni le-au avut cu Putin.


UPDATE 17.07 Forţele ucrainene deţin doar 20% din Severodoneţk, în timp ce forţele ruse controlează 60% din oraş, iar restul teritoriului a devenit ”o zonă neutră”

Forţele ucrainene deţin doar 20% din oraşul Svierodoneţk, din estul ţării, cel mai mare oraş asupra căruia Ucraina încă deţine controlul din regiunea Lugansk, a declarat primarul oraşului, Oleksandr Striuk. Forţele ruse controlează în prezent 60% din oraş, în timp ce restul teritoriului a devenit ”o zonă neutră”, a mai subliniat el, relatează Reuters.

Forţele ruse controlează în prezent 60% din oraş, în timp ce restul teritoriului a devenit ”o zonă neutră”, a declarat Striuk pentru Reuters.

”Procentul de 20% este apărat cu înverşunare de forţele noastre armate. Trupele noastre menţin linii defensive. Se încearcă alungarea trupelor ruse”, a afirmat Oleksandr Striuk.

”Avem speranţa că, în pofida tuturor obstacolelor, vom elibera oraşul şi nu vom permite să fie ocupat complet”, a adăugat el.

Cu toate acestea, există speranţa că forţele ucrainene pot împiedica trupele ruse să preia controlul deplin asupra oraşului, a mai spus oficialul ucrainean.

Striuk a spus că aproximativ 12-13.000 de oameni rămân în oraş, însă întreaga infrastructură critică a fost distrusă, iar accesul în oraş pentru a livra alimente sau alte ajutoare este blocat.

”Trăiesc în condiţii de bombardament constant, iar acum au loc şi lupte de stradă, ceea ce a sporit pericolul care vizează populaţia civilă”, a mai menţionat el.

Nu există informaţii cu privire la câţi oameni au murit în oraş în ultimele zile, a mai spus primarul Sievierodoneţkului.

Guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serghii Gaidai, a declarat, miercuri, că Rusia ”controlează în prezent 70% din Severodoneţk”, iar trupele ucrainene ”s-au retras în poziţii mai avantajoase, pregătite dinainte”.


UPDATE 16.21 Contre între propagandişti. Cecenul Ramzan Kadîrov acuză televiziunea rusă că minte: „Oamenilor trebuie să li se spună adevărul” VIDEO

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a acuzat, televiziunea rusă de stat că minte în legătură cu afirmaţiile că oraşul Severodoneţk este cucerit în proporţie de 30%.

Severodoneţk, cel mai mare oraş din estul regiunii Lugansk aflat sub controlul guvernului ucrainean, a fost epicentrul luptelor din ultimele zile şi a fost lovit de bombardamentele ruseşti. Devastarea oraşului a fost similară cu ce s-a întâmplat în Mariupol, un oraş ucrainean de pe coasta Mării Azov, care a fost aproape distrus de atacurile aeriene ruseşti în primele două luni de război. Raportările despre luptele de acolo au sugerat că ucrainenii încă deţin o parte a oraşului, dar liderul cecen Ramzan Kadîrov, ale cărui forţe au luat parte la bătălii majore din estul Ucrainei, a insistat miercuri că acestea sunt minciuni, conform The Telegraph.


UPDATE 15.35 Kremlinul afirmă că nu cunoaşte circumstanţele uciderii jurnalistului francez Frédéric Leclerc-Imhoff în Ucraina

Kremlinul anunţă miercuri că nu deţine informaţii despre circumstanţele uciderii jurnalistului francez Frédéric Leclerc-Imhoff de la BFMTV în Ucraina, într-un combardament atribuit forţelor ruse, relatează AFP.

”Pentru a trage concluzii trebuie informaţii detaliate despre locul unde s-a întâmplat, în ce circumstanţe, ce este adevărat şi ce nu este (adevărat). Noi nu avem astfel de informaţii”, declară presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Peskov trimite la ”Ministerul (rus al) Apărării”, care este competent, în opinia sa, în acest dosar.

Ministerul rus al Apărării nu s-a exprimat în acest dosar, la două zile după uciderea tânărului jurnalist francez Frédéric Leclerc-Imhoff în Donbas.


UPDATE 14.45 Separatişti proruşi anunţă că înaintează către Avdiivka, lângă Doneţk

Separatişti proruşi din estul Ucrainei anunţă miercuri că au obţinut o victorie tactică, prin blocarea unuia dintre cele două drumuri care conduc în oraşul Avdiivka, aflat sub controlul forţelor ucrainene, în apropierea bastionului rebel Doneţk, relatează AFP.

Ei fac acest anunţ în timp ce militari ruşi şi auxiliari separatişti îşi concentrează grosul efortului în Donbas, în estul Ucrainei, teatrul unor confruntări aprige la Severodoneţk.

Satul Novosselovka 2, care se află la periferia Avdiïvka, ”a fost eliberat de ocupaţia ucraineană”, iar forţe separatiste proruse ”au preluat controlul unei părţi a autostrăzii vecine”, a anunţat într-o postare pe Telegram ”miliţia populară” a separatiştilor din regiunea ucrainană Doneţk.


UPDATE 14.10 Germania va oferi Ucrainei un sistem antiaerian avansat

Germania - criticată de Ucraina din cauza unei trimiteri limitate de armament - urmează să livreze un sistem perfecţionat de apărare antiaeriană, în măsură ”să apere un oraş mare de raiduri” ruseşti, anunţă miercuri Olaf Scholz. .Acest sistem ”îi va permite Ucrainei să apere un oraş mare întreg de atacuri aeriene ruseşti”, subliniază liderul german, care dă asigurări că Germania urmează ”să trimită şimai mult armament” Kievului.

Sistem de apărare anti-aeriană de tip Iris-T FOTO via News.ro

UPDATE 13.45 Un comandant rus lăudat pentru „curaj” şi-a abandonat vehiculul de luptă în Ucraina. Ce au descoperit soldaţii ucraineni care l-au deschis cu toporul

Un comandant rus lăudat de televiziunile de la Moscova pentru „curajul” său şi-a abandonat vehiculul de luptă în Ucraina, acesta fiind descoperit şi deschis de militarii ucraineni. Soldaţii Kievului au înregistrat momentul spargerii uşii vehiculului blindat de tip BMP-3 cu o toporişcă, prezentând ce au găsit în interiorul acestuia, printre obiecte numărându-se un caiet roşu cu însemnările de război ale căpitanului rus Dmitri Furdui.


UPDATE 12.29 Reacţia Moscovei după ce SUA au anunţat că vor trimite Ucrainei lansatoare de rachete multiple

Livrările viitoare de armament american Ucrainei - inclusiv lansatoare multiple de rachetă de tip HIMARS montate pe blindate uşoare - anunţate marţi de către Washington, ”consolidează riscul” unui război între Statele Unite şi Rusia, avertizează miercuri Moscova, relatează AFP.

”Orice livrare de armament care continuă, care creşte, consolidează riscul unei astfel de dezvoltări”, denunţă miercuri adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.

El răspundea astfel agenţiei ruse de presă RA Novosti, care l-a întrebat despre un eventual război între Statele Unite şi Rusia, în urma anunţării unor noi livrări ide armament Ucrainei.

UPDATE 12.13 Sute de avocaţi dau în judecată, în numele victimelor, regimul Putin, mercenarii şi oligarhii care susţin războiul în Ucraina

Un consorţiu de avocaţi ucraineni şi internaţionali se pregăteşte să lanseze o acţiune civilă în masă împotriva statului rus, precum şi a contractorilor militari privaţi, dar şi împotriva oamenilor de afaceri care susţin efortul de război al Rusiei în Ucraina, în încercarea de a obţine despăgubiri financiare pentru milioanele de victime ucrainene provocate de invazia rusă declanşată pe 24 februarie, relatează The Guardian. 

Echipa, formată din sute de avocaţi şi un număr de firme de avocatură importante, intenţionează să introducă „acţiuni multiple în diferite jurisdicţii împotriva unor ţinte diferite”, inclusiv Regatul Unit şi SUA, a declarat de la Kiev,  Jason McCue, un avocat din Londra care coordonează iniţiativa, într-un interviu de la Kiev.

UPDATE 11.00 Condiţii inumane de trai pentru ucrainenii din zonele ocupate de ruşi. Apa este atât o ţintă, cât şi o armă

În Mariupol, soldaţii ruşi au întrerupt alimentarea locală cu apă ca parte a unui asediu brutal asupra oraşului, lăsând populaţia captivă fără acces la apă potabilă sau canalizare. „Nu există curent, nu există semnal de mobil, nu există apă. Este greu. Nu îmi pot contacta copiii. Nu mai există locuri de muncă, nu mai avem bani.

Localnici din Mariupol stau la coada sa ia apa FOTO Profimedia

UPDATE 10.20 Mii de civili nu mai pot părăsi oraşul ucrainean Severodoneţk

Confruntări armate considerate prea periculoase împiedică evacuarea civililor de la Severodoneţk şi nu mai există ”nicio posibilitate de a părăsi oraşul”, a avertizat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai.

 Estimarea unui ONG este că în oraş ar fi rămas până la 12.000 de oameni. Adjuncta ministrului ucranean al Apărării Ganna Maliar estimează că unul dintre obiectivele Moscovei este ”încercuirea trupelor ucrainene şi complicarea situaţiei, cu scopul de a ne şantaja mai târziu cu aceste trupe încercuite, ceea ce putem numi în general «cazan»”.


UPDATE 9.24  Bulgaria nu poate continua să susţină şederea de lux a refugiaţilor ucraineni

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, care se află la Bruxelles, a comentat situaţia creată după expirarea măsurii prin care refugiaţii ucraineni puteau fi cazaţi în hotelurile de pe litoral. Măsura a fost în vigoare până la data de 31 mai. „Timp de trei luni, am oferit un sprijin fără precedent refugiaţilor din Ucraina, acum intrăm într-un cadru mai normal”, a declarat Petkov referitor la modificarea condiţiilor de cazare a ucrainenilor oferite de Bulgaria. „Statul bulgar nu poate continua să sprijine şederea de lux la nesfârşit”, a adăugat prim-ministrul despre necesitatea ca refugiaţii să fie relocaţi din hotelurile de pe litoralul Mării Negre, având în vedere începerea sezonului turistic. „Intrăm într-o realitate mai apropiată de cea aşteptată pentru refugiaţi. Am primit asigurări că noile condiţii de cazare sunt normale”, a menţionat şeful executivului de la Sofia.

Vicepremierul bulgar Kalina Konstantinova a prezentat măsurile întreprinse în sprjinul cetăţenilor ucraineni refugiaţi în Bulgaria în urma războiului din Ucraina. Potrivit oficialului bulgar, refugiaţii ucraineni cazaţi în hotelurile de pe litoralul Mării Negre, care nu au unde să meargă după data de 31 mai, vor fi cazaţi temporar în centrele tampon din Sarafovo şi Elhovo. De la începutul agresiunii ruse, aproape 300.000 de ucraineni au ajuns în Bulgaria. Dintre aceştia, peste 110.000 de persoane au primit protecţie temporară şi adăpost de la stat. Konstantinova a subliniat că Bulgaria nu îşi mai permite să acorde adăpost cetăţenilor ucraineni în hotelurile de la malul mării, precizând că măsura a fost temporară şi urmărea să ofere un răgaz pentru refugiaţii de război. 


UPDATE 9.11 Kievul construieşte o nouă fortificaţie, în cazul unei noi ofensive ruse

Autorităţile ucrainene anunţă că la Kiev a început construcţia primei linii de apărare a capitalei. Aceasta este situată la o distanţă mare de oraş, pentru a face imposibilă utilizarea unităţilor de artilerie ale trupelor ruse. Administraţia Militară a oraşului Kiev a scris pe Telegram că, dacă are loc un al doilea atac asupra capitalei, evitarea pagubelor va fi imposibilă. „Dar, pentru a le minimiza cât mai mult posibil, prima linie de apărare a Kievului este construită la mare distanţă de oraş. Acest lucru va ajuta, în primul rând, la evitarea utilizării unităţilor de artilerie ale invadatorilor ruşi” – a precizat administraţia.


UPDATE 8.00 Un rezervor de acid azotic din Severodoneţk a fost lovit de un atac aerian al ruşilor

Locuitorii din oraşul Severodoneţk, din regiunea Luhansk, au fost avertizaţi să nu părăsească adăposturile anti-bombe şi au fost îndemnaţi să fie pregătiţi cu măşti pentru a se proteja împotriva vaporilor toxici. Un rezervor de acid azotic a fost lovit de un atac aerian rusesc, a declarat guvernatorul de la Lugansk, Serhi Gaidai, pentru aplicaţia de mesagerie Telegram. De asemenea, a postat fotografii cu un nor mare, roz, deasupra clădirilor rezidenţiale din oraş. Oraşul Severodoneţk este lovit de lupte intense în ultimele zile, iar forţele ruse încearcă din răsputeri să îl cucerească.


UPDATE 7.10  Regiunea Harkiv – Peste 1.500 de persoane au fost evacuate din teritoriul ocupat de ruşi

Peste 1.500 de ucraineni au fost evacuaţi din teritoriile temporar ocupate ale regiunii Harkov – a anunţat, marţi, guvernatorul Oleg Sinehubov. Acesta a precizat că toţi cei evacuaţi sunt deja în siguranţă. „Sunt femei, copii, bătrâni, persoane cu dizabilităţi. A fost organizat transport pentru toată lumea, în funcţie de solicitările evacuaţilor, care au fost duşi cu autocarul la centrele logistice. Alte 16 persoane au fost evacuate cu trenul” – a precizat guvernatorul regiunii Harkiv.

UPDATE 05:40 Întrerupere totală a comunicaţiilor în regiunea de sud a Hersonului

Oficialii ucraineni au anunţat „închiderea tuturor comunicaţiilor” în zonele ocupate de ruşi regiunea de sud a Hersonului, relatează Reuters.

Într-o declaraţie, Serviciul de stat al Ucrainei pentru protecţia comunicaţiilor şi informaţiilor speciale a precizat că a avut loc o intruziune neprecizată „de către regimul de ocupaţie” şi acel echipament fusese oprit şi cablurile deconectate.

„Locuitorii din regiune au rămas în prezent fără comunicaţii mobile ucrainene şi acces la Internet, precum şi fără mijloace de a efectua apeluri telefonice naţionale şi internaţionale folosind dispozitive de telefonie fixă”, a spus agenţia.

UPDATE 05:00 Biden anunţă noi rachete şi muniţii pentru Ucraina

Preşedintele Joe Biden a declarat că SUA furnizează Ucrainei sisteme de rachete şi muniţie avansate pe măsură ce războiul cu Rusia continuă. Biden a precizat, într-un articol de opinie al New York Times, că obiectivul SUA este să vadă Ucraina "democratică, independentă şi prosperă". Acesta a mai adăugat că noile arme livrate de ţara sa vor ajuta ucrainenii să lovească ţinte cheie pe câmpul de luptă.  

Ucraina raportează că suspectează 15.000 de crime de război 

Procurorul şef Irina Venediktova a declarat că sunt suspectate 15.000 de crime de război de la începutul confruntării militare de pe teritoriul ucrainean. Aproximativ 600 de suspecţi au fost deja identificaţi şi au început urmăririle în 80 de dosare penale, relatează BBC.

UPDATE 03:00 Germania are un nou acord cu Grecia pentru trimiterea de vehicule de luptă în Ucraina

Germania va livra vehicule de luptă în Grecia care va transmite mai departe vehiculele Ucrainei. Cancelarul german Olaf Scholz nu a oferit mai multe detalii cu privire la ce fel de vechicule de luptă de infanterie va transporta în Grecia, sau ce arme va trimite mai departe conducerea de la Atena Kievului. 

UPDATE 02:00 Ucraina înregistrează progrese în Herson şi Harkov, afirmă Zelenski

Zelenski a declarat că forţele militare ucrainene fac progrese în apropierea regiunilor Herson şi Harkov. Acesta a adăugat că armata rusă are un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte echipamentul şi personalul, dar chiar şi aşa luptătorii ucraineni dau dovadă de cel mai mare curaj pe câmpul de luptă.

„Apărătorii noştri dau dovadă de cel mai mare curaj şi rămân stăpâni pe situaţia de pe front, în ciuda faptului că armata rusă are un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte echipamentul şi efectivele”, afirmă preşedintele ucrainean, în timpul discursului de marţi noapte. 

UPDATE 00:00 Peste 23.000 de ucraineni au primit acceptul să intre în SUA, în cadrul programului „Uniţi pentru Ucraina”

Peste 23.000 de ucraineni au primit autorizaţia de a intra pe teritoriul SUA. Aceştia fac parte din programul „Uniţi pentru Ucraina”, ce reprezintă un proces simplificat al administraţiei Biden pentru refugiaţii din această ţară.

Programul „Uniţi pentru Ucraina” prevede ca refugiaţii ucraineni care vor să stea în SUA să fie sponsorizaţi de un cetăţean american sau de o persoană juridică, chiar şi de ONG-uri.

SUA nu vor trimite rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina

Casa Albă a anunţat că SUA nu va trimite rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina care ar avea ca scop utilizarea dincolo de graniţele ţării. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite