După Marea Britanie, şi Germania ar putea amâna administrarea celei de-a doua doze de vaccin împotriva COVID-19. Care este cauza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinare Polonia FOTO EPA-EFE

Ministerul Sănătăţii din Germania solicită consultanţă în ceea ce priveşte o eventuală amânare a administrării celei de-a doua doze din vaccinul împotriva COVID-19 produs de BioNTech şi Pfizer pentru a putea continua campania de vaccinare în ciuda stocurilor limitate, potrivit unui document consultat luni de Reuters.

Ministerul solicită consultanţă din partea unei comisii de vaccinare independente referitor la amânarea administrării celei de-a doua doze după perioada maximă de 42 de zile prevăzută în prezent, având în vedere un demers similar al Marii Britanii, se spune în documentul de o pagină.

Informarea, datată cu ziua de duminică, survine după ce ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, a fost intens criticat pe perioada weekendului inclusiv de aliaţii săi politici conservatori, care menţionează faptul că Germania a eşuat în misiunea de a procura suficiente doze de vaccinuri şi a fost prea lentă în a intensifica campania de imunizare naţională.

Potrivit celui mai recent bilanţ zilnic de la Institutul Robert Koch, Germania a vaccinat circa 239.000 de persoane de la debutul campaniei naţionale, pe 27 decembrie, mai puţin decât cele 1,3 milioane de doze livrate până la sfârşitul anului 2020., notează Reuters. preluată de agerpres.ro.

Demersul Marii Britanii de a amâna administrarea celei de-a doza doze a vaccinului BioNTech/Pfizer a fost salutat de un număr de experţi germani din domeniul sănătăţii şi survine în contextul în care guvernele încearcă să ofere protecţie împotriva coronavirusului unui număr cât mai mare de persoane, administrându-le cât de repede posibil prima doză şi amânând-o pe cea de-a doua.

Alte referiri în documentul Ministerului Sănătăţii includ recomandarea ca o doză suplimentară, a şasea, să fie extrasă din flacoanele cu vaccinul BioNTech/Pfizer, o practică despre care companiile spun că este fezabilă folosind un ac şi o seringă corespunzătoare şi care a fost permisă în mai multe ţări.

Avizul Uniunii Europene pentru vaccinul produs de Moderna, preconizat pentru miercuri, ar trebui să adauge alte 1,5 milioane de doze la cantitatea de pe stoc în săptămânile care vor urma, se mai precizează în document. În total, Germania ar trebui să primească anul acesta 50 de milioane de doze din vaccinul Moderna, potrivit contractelor de achiziţie de pe teritoriul Uniunii Europene.

Referitor la vaccinul AstraZeneca aprobat săptămâna trecută în Marea Britanie, Ministerul Sănătăţii din Germania a precizat că revizuirea, în curs de desfăşurare la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), se desfăşoară la ”presiune ridicată”.

”Obiectivul este ca, de îndată ce va fi posibil, să se decidă calea de urmat şi domeniul de aplicare al autorizării” pentru vaccinul AstraZeneca, se mai spune în document.

Liderul Uniunii Creştin-Sociale germane (CSU), Markus Söder a criticat Comisia Europeană, acuzând că a făcut de mântuială procesul de procurare a dozelor de vaccin anti-COVID-19 şi de aprobare a lor pentru utilizare în interiorul Uniunii Europene.

„În mod evident, procedura europeană de achiziţionare a vaccinului a fost nepotrivită. Este dificil de explicat că un vaccin foarte bun este dezvoltat în Germania, dar este administrat mult mai rapid în alte părţi”, a declarat Söder, într-un interviu pentru publicaţia Bild am Sonntag.

Comentariile liderului bavarez survin pe fondul înmulţirii criticilor faţă de lentoarea sistemului UE de aprobare a vaccinului, ceea ce a făcut ca vaccinul dezvoltat de grupul american Pfizer în colaborare cu compania germană BioNTech să fie utilizat în afara UE cu câteva săptămâni înainte de a primi undă verde în interiorul blocului comunitar.

”Comisia Europeană a planificat probabil în mod prea birocratic: au fost comandate prea puţine vaccinuri dintre cele bune şi dezbaterile privind preţul au continuat pentru prea mult timp”, a explicat Markus Söder.

Executivul UE şi-a susţinut însă poziţia. „Actuala stagnare nu este cauzată de volumul comenzilor, ci de criza mondială a capacităţii de producţie”, a afirmat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

Duminică, premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat speranţa că în primele luni ale acestui an vor fi administrate zeci de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, în timp ce în Israel autorităţile au declarat că până la finalul lui ianuarie ar trebui să se vaccineze 2 milioane de persoane din această ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite