Cum vede Macron relansarea Uniunii Europene

Cum vede Macron relansarea Uniunii Europene

Emmanuel Macron vorbeşte la Sorbona despre reformarea UE FOTO AFP/ Getty Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a prezentat marţi viziunea pentru reînnoirea Europei, cerând o cooperare mai strânsă în Uniunea Europeană (UE) în domeniile apărării, imigraţiei, taxelor şi politicii sociale, precum şi ca zona euro să aibă propriul buget.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un discurs rostit la două zile după alegerile legislative din Germania, în care alianţa cancelarului Angela Merkel a avut rezultate mai slabe decât aşteptările, ceea ce îi limitează libertatea de manevră în privinţa Europei, preşedintele francez de 39 de ani pare să aibă ambiţii mari, scrie agenţia de presă Reuters, preluată de news.ro.

Vorbind la Sorbona, Macron a pledat pentru relansarea Europei, spunând că, în chestiuni diverse, precum acordarea de azil, protecţia graniţelor, taxele pentru corporaţii, schimbul de informaţii, apărarea şi stabilitatea financiară, este nevoie de o aprofundare a cooperării.

„Singura cale care asigură viitorul nostru este reconstrucţia unei Europe care este suverană, unită şi democratică“, a spus fostul bancher, flancat de drapele francez şi european. 

La începutul următorului deceniu, Europa trebuie să aibă o forţă de intervenţie comună, un buget comun al apărării şi o doctrină comună pentru acţiune

, a pledat Macron la Sorbona

În campania sa pentru alegerile prezidenţiale, Emmanuel Macron a făcut din reforma Europei o piesă centrală, iar el şi Merkel au discutat adesea în ultimele luni despre dorinţa ca Franţa şi Germania, cele mai mari două economii din UE, să preia frâiele integrării.

Însă, la mai puţin de cinci luni de la preluarea mandatului său de cinci ani, Macron se confruntă cu ameninţarea că Merkel, în vârstă de 63 de ani, care urmează să îşi înceapă al patrulea mandat de cancelar al Germaniei, să aibă o capacitate de acţiune mai redusă decât sperau cei doi.

Alianţa sa CDU/CSU este în continuare cel mai mare bloc din Budestag, dar, pentru a construi o majoritate funcţională, va trebui să formeze o coaliţie cu liberalii din FDP, care se opun multora dintre ideile lui Macron, şi Verzilor.

În loc să se adapteze la ceea ce ar fi vrut să audă FDP, Verzii sau Merkel, Macron şi-a menţinut viziunea amplă, detaliind în acelaşi timp o serie de idei specifice pentru o zonă euro îmbunătăţită, notează Reuters.

El a apreciat că un buget separat pentru cele 19 ţări care folosesc euro - din totalul de 28 de state membre UE - este necesar pentru a finanţa investiţiile private şi pentru a proteja de şocurile economice.

În trecut, el a spus că un astfel de buget ar trebui să ajungă la „mai multe puncte procentuale din PIB“, dar nu a prezentat încă o cifră.

Cinci idei de reţinut

Cinci idei pot fi reţinute din discursul susţinut de Macron la Sorbona, rezumă Politico. 1. Europa poate fi relansată prin aprofundarea cooperării. 2. Relansarea Europei poate fi ghidată de un parteneriat franco-german reînnoit. 3. Un amestec de idei vechi şi noi ce vor supraîncărca dezbaterea europeană în contextul negocierii Brexitului. 4. Căutarea unui nucleu puternic şi eficient. 5. Un discurs social de stânga.

Discurs „salutat“ de Juncker

Marţi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat „discursul foarte european“ al preşedintelui Franţei.

„Un discurs foarte european al prietenului meu @Emmanuel Macron“, a scris şeful Executivului european pe contul său de Twitter.

„Europa are nevoie de curaj“, a conchis şeful Comisiei Europene.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: