Ce este bula socială corona, pariul Belgiei în privinţa relaxării restricţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În încercarea de a trece la următoarea fază a relaxării restricţiilor, guvernul belgian a propus ceea ce se numeşte „bula socială corona” în care fiecare familie poate primi acasă doar patru oaspeţi din cercul lor social.

Începând de duminică, weekendul trecut,  familiile belgiene pot invita acasă sau se pot întâlni cu maxim patru persoane din anturajul lor. Opt oameni din două gospodării compun aşa numită bulă socială corona la care belgienii trebuie să se limiteze câtă vreme restricţiile de distanţare socială se menţin.

Premierul belgian Sophie Wilmès a anunţat acest plan săptămâna trecută după ce a primit critici că pune pe prim plan economia şi ignoră nevoile cetăţenilor de a se reuni cu membri ai familiei sau prietenii. 

„Separarea fizică de cei dragi a devenit insuportabilă pentru unii oameni”, a spus premierul care a subliniat însă că ei totuşi nu trebuie să se îmbrăţişeze, sărute şi să menţină distanţa recomandată unde este posibil, recomandarea fiind ca ei să se întâlnească în aer liber, în curte sau pe terase.

Autorităţile au spus că este imposibil să controleze ce fac oamenii şi că se bazează pe simţul civic al fiecăruia să respecte recomandările.

Belgienii se simt însă confuzi şi nu ştiu cum să aleagă sau pe cine, mai ales că mulţi sunt recăsătoriţi şi au o nouă familie şi copii din căsnicia anterioară care trăiesc cu celălalt părinte.

„Este teribil de complicat. Înţelegem care e ideea, dar legea e imposibil de aplicat”, a spus o femeie de 45 de ani care are două fiice adolescente. „Alegem o familie de patru membri şi interacţionăm doar cu ei? Asta înseamnă că prietenii copiilor nu-i pot vizita.”

Femeia mai are un fiu din prima căsătorie care bolnav de astm a fost izolat de alţi membri ai familiei pentru a-l proteja. Doreşte să-l poată vizita, dar nu vrea să-şi lipsească fiicele de contacutul cu prietenii lor.

Mulţi oameni nu au înţeles că legea prevedea de fapt ca cei patru oameni cu care se pot întâlni trebuie să facă parte din aceeaşi gospodărie/familie.

„Problema e că formularea lor a fost neclară de la bun început”, a spus Karen Phalet, profesor de psihologie la Universitatea KU Leuven.

Epidemiologii care consilază guvernul belgian a motivat alegerea unui număr de patru persoane pentru că permite optim identificarea contacţilor dacă cineva se îmbolnăveşte. Cuplarea a două gospodării reduce şi riscurile de contaminare în condiţiile în care o viaţă socială diversificată înseamnă o mai mare probabilitate de intrare în contact cu oameni care pot fi infectaţi. Totuşi, oamenii nu socializează aşa cum prevăd nişte modele epidemiologice.

Psihologul spune că în multe cazuri familiile trebuie să aleagă pur şi simplu pe cine permit în bula lor şi pe ce cine dau deoparte, fiind nevoiţi să-şi prioritizeze contactele sociale. Aceasta spune că ideea limitării la două familii sau gospădării nu ţine cont de modul în care socializează oamenii, astfel că este o măsură pe care este puţin probabil ca cetăţenii să o respecte.

Măsuri similare de cuplare a famiilor au fost luate şi în Germania, în timp ce Spania va permite întâlniri de până la 10 oameni doar în anumite regiuni calificate pentru faza a doua a relaxării restricţiilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite