Britanicii nu mai vor să aibă parte de un alt „tsunami“ de imigranţi români sau bulgari: ce spun comentatorii „The Independent“ la un articol despre ţigani

Britanicii nu mai vor să aibă parte de un alt „tsunami“ de imigranţi români sau bulgari: ce spun comentatorii „The Independent“ la un articol despre ţigani

Adesea, românii sunt confundaţi cu ţiganii mai ales datorită acţiunilor necugetate pe care aceştia din urmă le comit

Jurnaliştii de la cotidianul britanic „The Independent“ au încercat să mai spele imaginea proastă pe care o au romii în statele ocidentale, prin prezentarea lor ca fiinţe împinse de sărăcie spre ţări în care pot duce un trai mai bun. Cititorii britanici, însă, nu sunt de aceeaşi părere. Mulţi dintre ei văd „tsunami-ul“ de imigranţi mai mult ca pe o povară, decât ca pe o şansă de a avea forţă de muncă ieftină.

Ştiri pe aceeaşi temă

Articolul intitulat „Adevărul despre ţiganii români: nu vin peste noi, nu ne fură locurile de muncă“, publicat de „The Independent“, a generat peste 300 de comentarii. Noi am citit câteva dintre ele şi trecem în revistă mesajele postate care reflectă modul în care sunt priviţi românii de britanici.

Ca naţiune, nu ne mai putem permite noi imigranţi din orice altă ţară. Tensiunea este resimţită peste tot, de la şcoli în care este necesar să se predea limba engleză unor copii care nu ştiu nici măcar o boabă de engleză, până la Trezorerie, care este obligată să ofere beneficii acestor hoarde de oameni nepricepuţi şi needucaţi. Vedem tsunami-ul de imigranţi pe fiecare stradă din Marea Britanie, până şi în cel mai mic oraş auzim murmurul de limbi străine, iar ei continuă să vină datorită apartenenţei noastre la Uniunea Europeană“, spune unul dintre comentatori, TheBoggart.

Mai mult decât atât, pericolul, spune acelaşi comentator, nu vine doar din partea etnicilor romi, ci, poate şi din partea majorităţii române sau bulgare. „De ce ne concentrăm atât de mult pe romi? Pericolul mult mai mare vine din partea populaţiei în creştere de români şi bulgari, care va veni aici, cu palmele întinse.

Sălbatici, criminali şi implicaţi în practici groaznice

Utilizatorul Veritas spune că „ultimul lucru pe care l-ar face ţiganii din România ar fi să muncească. Sunt cunoscuţi în întreaga Europă drept hoţi şi vagabonzi. Invazia de anul viitor va aduce un val de crime cum nu s-a mai văzut“.

Imaginea ţiganilor este, adesea, confundată cu cea a românilor, deşi există şi britaniici care încearcă să facă o distincţie clară. „Poate fi făcut clar faptul că romii şi românii nu sunt unul şi acelaşi lucru? Chiar dacă romi sunt sau nu o minoritate luate în derâdere, ei sunt sălbatici, criminali şi implicaţi în practici groaznice şi dau cetăţenilor muncitori români o reputaţie proastă“ afirmă utilizatorul thesonofmyrahindley.

România, un stat apartheid

Problema imigrării ţiganilor în Marea Britanie pare a fi în pricipal o cauză a politicii României, catalogată de unul dintre cititori drept „un stat apartheid“. Utilizatorul Joe Bauwens spune că „România este un stat apartheid de coşmar, al cărui acces în UE nu trebuia permis până când nu era reformat“.

Românii care comit crime

În discuţie intră şi un român, Radu Bunda, care încearcă să-i convingă pe britanici de bunele intenţii ale românilor. El susţine că a stat în apropiere de groapa de gunoi Pata Rât din apropierea Clujului, dar că acolo există mai mult tensiuni între români şi unguri, nu între români şi ţigani, care îşi câştigă existenţa doar cu ajutorul gropii de gunoi. „La 19 ani, am fost să studiez în Cluj, oraşul din apropierea Pata Rât, mahalaua menţionată în articol. Nu ştiu dacă ceva s-a schimbat în ultimii opt ani de când am plecat, dar în timpul celor cinci ani petrecuţi acolo nu am văzut rasism. Poate tensiuni etnice între români şi unguri, dar din motive istorice. Dar nimic din persecuţiile oficiale de care de pomeneşte în articol.“

Utilizatorul Radu Bunda se arată ofensat de ştirile prezentate în Marea Britanie, care spun că un român comite o anumită infracţiune, pe când imaginile contrazic realitatea. „Personal, ma simt din ce în ce mai inconfortabil să aud iarăşi şi iarăşi ştirile care spun că un român a comis nu ştiu ce infracţiune, iar când se arată imaginile cu acel „român“ văd că este, de fapt, un ţigan. Dar nimic nu mă afectează mai mult decât atitudinea uşor rasistă din partea localnicilor, cum ar fi doctorii, căreia trebuie să îi fac faţă atunci când aud că sunt român“.

Cine ocupă Marea Britanie? Pakistanezii!

Un comentator din Bulgaria a afirmat că ţara este deschisă spre educarea ţiganilor şi că acolo nu se fac excepţii privind rasa. „Nu ştiu ce se întâmplă în România, dar, bulgar fiind, pot spune că nu există nicio discriminare din partea guvernului împotriva romilor. Există, însă, o prejudecată din partea etnicilor bulgari împotriva romilor, dar nu se ajunge niciodată la crime din ură. Şcolile, serviciile sociale şi de sănătate sunt toate deschise către persoanele de etnie romă“, spune utilizatorul Guest.

Discuţiile încearcă să abordeze şi problema celorlalte grupuri de imigranţi. Laurel Grove spune că „cele mai mari grupuri de imigranţi din Marea Britanie sunt indienii şi pakistanezii. Ei sunt mult mai mulţi decât românii şi bulgarii. Guvernul are deja puterea de a controla intrarea lor, dar nu o exercită din cauza presiunii intereselor în afaceri, în favoarea forţei de muncă ieftine. Problema Marii Brianii cu imigraţia nu stă în vina imigranţilor, ci a guvernelor noastre şi a sponsorilor acestora.“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: