Brexit. Incertitudini înainte de sfârşitul perioadei de tranziţie: clarificările solicitate de eurodeputata Corina Creţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu FOTO Arhivă
Corina Creţu FOTO Arhivă

Într-o solicitare de răspuns scris adresată Comisiei, eurodeputata Corina Creţu ridică întrebări legate de situaţia cetăţenilor europeni, printre care şi români, în Marea Britanie după 31 decembrie 2020 în cazul neajungerii la un acord post-Brexit.

„Pe 31 ianuarie 2020 Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, ca urmare a unui referendum care a avut loc în 2016. Din momentul în care Regatul Unit şi-a pierdut calitatea de stat membru al UE, a început perioada de tranziţie post-Brexit care se va încheia pe 31 decembrie 2020. În prezent, Uniunea Europeană şi Regatul Unit poartă negocieri pentru a ajunge la un acord post-Brexit. Aceste negocieri se află într-o fază crucială, deoarece părţile trebuie să ajungă la un acord cât de curând, pentru a le acorda timpul necesar statelor membre să ratifice acordul până în 2021. Există însă posibilitatea ca negocierile între cele două părţi să se încheie fără acord”, îşi începe solicitarea de răspuns Corina Creţu, membră a grupului politic Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor.

Eurodeputata cere apoi lămuriri asupra situaţiei cetăţenilor europeni, printre care şi circa 500.0000 de români, în Marea Britanie în cazul în care cele două părţi nu ajung la un acord.

„Cunoscând faptul că în Marea Britanie locuiesc între 3 şi 3,6 milioane de cetăţeni europeni, dintre care aproximativ jumătate de milion sunt români, în special în cazul în care nu va exista un acord între UE şi Regatul Unit, cum vor fi afectate drepturile europenilor, inclusiv ale românilor stabiliţi în Regatul Unit, cum vor fi afectate drepturile studenţilor, cercetătorilor, muncitorilor, inclusiv ale muncitorilor necalificaţi, precum şi ale întreprinzătorilor care îşi desfăşoară activitatea antreprenorială în Regatul Unit? Care sunt măsurile pe care Uniunea Europeană intenţionează să le ia pentru a-şi proteja cetăţenii?”, întreabă Creţu.

În vârstă de 53 de ani, Corina Creţu este o politiciană română care a exercitat în perioada 1 noiembrie 2014 - 1 iulie 2019 mandatul de comisar pentru Politică Regională al Comisiei conduse de luxemburghezul Jean-Claude Juncker. A exercitat, de asemenea, funcţia de vicepreşedintă a Parlamentului European în perioada iunie - octombrie 2014.

Regatul Unit şi Uniunea Europeană se află în impas după nouă runde de negocieri asupra acordului post-Brexit, în pofida faptului că timpul presează tot mai puternic.

Premierul britanic Boris Johnson a stabilit ca dată limită pentru un acord următorul summit european, prevăzut la 15 octombrie. Europenii şi-au acordat termen până la sfârşitul lunii octombrie.

Şeful Guvernului de la Londra consideră în continuare că este posibil ca cele două părţi să ajungă la un compromis, însă a subliniat că există în continuare „diverse probleme de rezolvat”. Totuşi, el a avertizat că Regatul Unit poate „trăi foarte bine” cu un „no deal”.

În cazul în care nu se ajunge la un acord, în relaţiile celor două părţi se vor aplica reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care prevăd taxe vamale mari, lucru care ar putea avea consecinţe dezastruoase asupra economiei britanice, deja fragilizate de pandemia de COVID-19, notează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite