VIDEO Vânt violent în Olanda: 5 morţi, oameni dărâmaţi de rafalele puternice, acoperişuri smulse, copaci prăbuşiţi. Atenţionări de călătorie şi pentru Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânt puternic în Olanda
Vânt puternic în Olanda

Trei persoane au murit joi, în Olanda, din cauza vremii nefavorabile, care se manifestă prin intensificări ale vântului, în timp ce toate cursele de pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam au fost anulate. MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru Olanda şi Turcia.

Toate cursele de pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam au fost anulate, joi dimineaţă, din cauza vântului puternic care a paralizat Olanda, transmite AFP. 

„Tot traficul aerian a fost suspendat până la noi ordine“, potrivit unui mesaj pe pagina de Twitter a aeroportului.

O reluare treptată a curselor aeriene este aşteptată de la prânz.

Şi circulaţia trenurilor, tramvaielor şi a autoturismelor este afectată de condiţiile meteorologice nefavorabile.

Compania naţională de cale ferată NS a anunţat întreruperea circulaţiei tuturor trenurilor până la noi ordine. Traficul feroviar către Germania este suspendat. De asemenea, Deutsche Bahn a întrerupt circulaţia trenurilor landul Renania de Nord-Westfalia.

În Olanda, trei persoane au fost ucise de copacii prăbuşiţi de vânt. O femeie a murit şi în Belgia, după ce peste maşina sa a căzut un copac. În Germania, un bărbat a murit strivit de asemenea de un copac.

Într-o atenţionare de călătorie, Ministerul Afacerilor Externe „informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Olanda cu privire la emiterea de către Institutul de Meteorologie local a unui cod portocaliu de vânt puternic şi furtună pentru ziua de joi, 18 ianuarie 2018“

„În cursul dimineţii şi în prima jumătate a după-amiezii sunt posibile rafale puternice de vânt cu viteze cuprinse între 80 şi 100 km/oră pe întreg teritoriului Olandei. În cea de-a doua jumătate a dimineţii şi până la începutul după-amiezii, în sud-vestul, vestul, centrul şi estul ţării, vântul poate să atingă o viteză între 100 şi 120 km/oră. În zonele de coastă, viteza vântului poate să ajungă şi la 130 km/oră“, se arată în alerta MAE.

„Serviciul aeroportuar Schiphol recomandă călătorilor să verifice site-ul sau aplicaţia acestuia, sau să contacteze compania care asigură zborul“, potrivit MAE.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Istanbul, Turcia, valabilă de astăzi până sâmbătă. Autorităţile din Istanbul se aşteaptă la intensificări al vântului care pot provoca dislocări ale acoperişurilor, căderi de copaci şi perturbări de trafic.

MAE „informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Istanbul că, în conformitate cu datele emise de Centrul de Coordonare în cazul Dezastrelor din Istanbul, în perioada 17-19 ianuarie 2018 vor fi furtuni cu intensificări considerabile ale vântului, cu intensităţi ce pot pune în pericol populaţia (posibile dislocări ale acoperişurilor, căderi de copaci) şi pot afecta transportul aerian, terestru şi maritim, precum şi transportul în comun“.

„Compania de transport maritim IDO a anunţat anularea unor curse de ferryboat şi autobuz marin pe Bosfor şi Marea Marmara“, se arată în atenţionarea MAE, care recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Istanbul „să manifeste prudenţă“.

„Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul: +902123583541, +902123580516 şi +902123583537, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Consulatului General al României la Istanbul: +905335420695“, potrivit MAE.

„Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://istanbul.mae.ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia «Călătoreşte în siguranţă» (disponibilă gratuit în «App Store» şi «Google Play»), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare «Un SMS îţi poate salva viaţa!»“, informează MAE la finalul atenţionării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite