The Economist: Războiul din Ucraina va determina modul în care China vede lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Este prea devreme să ştim daca va ieşi vreun învingător din războiul din Ucraina. Dar, de cealaltă parte a planetei, superputerea emergentă a lumii îşi cântăreşte opţiunile. Unii susţin că China va construi o prietenie antebelică cu Rusia, care nu cunoaşte „limite”, pentru a crea o axă a autocraţiei.

Alţii spun că America poate determina China să abandoneze Rusia, izolându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin. Dar „The Economist“ sugerează că niciunul dintre scenarii nu este probabil. Adâncirea legăturilor cu Rusia va fi ghidată de un interes propriu prudent, deoarece China exploatează războiul din Ucraina pentru a grăbi ceea ce vede ca fiind declinul inevitabil al Americii. Accentul în orice moment este propriul său vis de a stabili o alternativă la ordinea mondială occidentală, liberală.

Atât preşedintele Chinei, Xi Jinping, cât şi Vladimir Putin vor să divizeze lumea în sfere de influenţă dominate de câteva ţări mari. China ar conduce Asia de Est, Rusia ar avea drept de veto asupra securităţii europene şi America ar fi forţată să se întoarcă acasă. Această ordine alternativă nu ar prezenta valori universale sau drepturile omului, pe care cei doi lideri autocraţi le văd ca un truc pentru a justifica subminarea regimurilor lor de către occidental. Ei par să considere că astfel de idei vor fi în curând relicve ale unui sistem liberal care este rasist şi instabil, înlocuit de ierarhii în care fiecare ţară îşi cunoaşte locul în echilibrul general de putere.

Prin urmare, Xi Jinping ar dori ca invazia Rusiei să demonstreze neputinţa Occidentului, scrie publicaţia. Dacă sancţiunile asupra sistemului financiar al Rusiei şi a industriei high-tech eşuează, China va avea mai puţine temeri de astfel de arme. Dacă Putin şi-ar pierde puterea din cauza greşelii sale de calcul în Ucraina, acest lucru ar putea şoca China. Cu siguranţă nu i-ar pica bine lui Xi Jinping când vizează un al treilea mandat ca lider al Partidului Comunist, încălcând normele recente.

Rusia este o piaţă mică pentru China

Cu toate acestea, însă, sprijinul chinez are limitele sale. Piaţa rusă este mică. Băncile şi companiile chineze nu vor să rişte să piardă afaceri mult mai valoroase în altă parte, încălcând sancţiunile. O Rusie slabă i se potriveşte Chinei pentru că nu ar avea de ales decât să fie flexibilă. Putin ar fi mai înclinat să-i ofere lui Xi acces la porturile din nordul Rusiei, pentru a se adapta intereselor crescânde ale Chinei în, de exemplu, Asia Centrală şi pentru a-i furniza petrol şi gaze ieftine şi tehnologie militară sensibilă, inclusiv proiectarea de arme nucleare avansate.

Mai mult, Xi pare să creadă că  Putin nu are nevoie de o victorie zdrobitoare pentru ca China să iasă în câştig: supravieţuirea va fi suficientă. Oficialii chinezi le spun cu încredere diplomaţilor străini că unitatea occidentală asupra Rusiei se va sparge pe măsură ce războiul se prelungeşte şi pe măsură ce costurile pentru alegătorii occidentali cresc. China încearcă deja să despartă Europa şi America, susţinând că Statele Unite nu au prea mult de pierdut în timp ce îi determină pe europeni să plătească factura pentru preţurile mari la energie, armatele mai mari şi povara de a găzdui peste 3 milioane de refugiaţi ucraineni.

Şi Occidentul trebuie să exploateze marea diferenţă dintre China şi Rusia. Cu trei decenii în urmă, cele două economii aveau aceeaşi dimensiune; acum cea a Chinei este de zece ori mai mare decât al Rusiei. Evident, Xi vrea să revizuiască regulile pentru a-şi servi mai bine propriile interese, dar acestea nu sunt la acest moment reprezentate de Putin, care nu are altă modalitate de aşi exercita influenţa rusă decât prin ameninţările perturbatoare şi forţa armelor. Rusia sub Putin este o paria. Având în vedere legăturile sale economice cu America şi Europa, China ar tebui să mizeze pe stabilitate .

Shanghai pe Nipru

În loc să împingă China „în afara familiei naţiunilor, acolo pentru a-şi hrăni fanteziile, a-şi preţui ura şi a-şi ameninţa vecinii” – aşa cum a scris Richard Nixon cu ani înainte de celebra sa călătorie la Beijing, în urmă cu cinci decenii – America şi aliaţii săi ar trebui să arate că văd diferit superputerea în ascensiune. Scopul ar trebui să fie acela de a-l convinge pe Xi că Occidentul şi China pot prospera convenind acolo unde este posibil şi acceptând diferendele acolo unde nu se poate ajunge la un consens. Acest lucru necesită să se stabilească unde ajută implicarea şi unde ameninţă securitatea naţională.

Ar putea China să înceapă încă pe această cale contribuind la sfârşitul rapid războiului din Ucraina? Din păcate, cu excepţia utilizării de către Rusia a armelor chimice sau nucleare, acest lucru pare puţin probabil, deoarece China vede Rusia ca un partener în dezmembrarea ordinii mondiale liberale. Pledoariile diplomatice vor influenţa calculele chineze mai puţin decât hotărârea occidentală de a-l determina pe Putin să plătească pentru crimele sale.

Relaţiile comerciale dintre Rusia şi China s-au deteriorat

Relaţiile comerciale dintre Rusia şi China s-au deteriorat, după începerea „operaţiunii militare speciale” ruse în Ucraina, potrivit Bloomberg. „Pentru orice firmă chineză care are operaţiuni importante în străinătate, accesul continuu la sistemul financiar american este mult mai valoros decât orice tranzacţie pe care le-ar putea face cu Rusia, deşi unele firme mai mici ar putea fi dispuse să-şi asume riscul”, a precizat compania de consultanţă Capital Economics, într-un comunicat. Se menţionează că principalele domenii comerciale în care există un declin sunt cele care se ocupă de exportul de ţiţei, gaze naturale şi cărbune din Rusia. Exporturile de paladiu către China pot fi, de asemenea, în pericol, anunţă Bloomberg.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite