Şeful ONU, la 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume: Omenirea „se joacă cu un pistol încărcat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ceremonie Hiroshima / Foto via News

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus sâmbătă că omenirea „se joacă cu un pistol încărcat" în contextul actualelor crize cu conotaţie nucleară. Acesta a participat la ceremoniile din Hiroshima, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la bombardamentului atomic american asupra Japoniei.

În cursul unei ceremonii anuale organizate în oraşul japonez în memoria victimelor bombardamentului din 1945, Antonio Guterres a lansat un  apel liderilor lumii pentru a retrage armele nucleare din arsenalele lor.

În urmă cu 77 de ani, „zeci de mii de oameni au fost ucişi pe neaşteptate în acest oraş. Femei, copii şi bărbaţi au fost incineraţi într-un foc infernal", a spus el.

„Clădirile s-au transformat în ţărână. Supravieţuitorii au fost blestemaţi cu o moştenire radioactivă" de cancere şi alte boli, a adăugat Antonio Guterres.

„Trebuie să ne întrebăm: ce am învăţat din norul atomic care s-a umflat ca o ciupercă peste acest oraş?", a continuat el, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că în prezent, „crize cu puternice conotaţii nucleare se răspândesc rapid, din Orientul Mijlociu până în Peninsula Coreeană trecând prin invazia Rusiei în Ucraina. Omenirea se joacă cu un pistol încărcat".

Ambasadorul Rusiei în Japonia nu a fost invitat la ceremonia de sâmbătă, dar a vizitat joi Hiroshima pentru a depune o coroană de flori în memoria victimelor.

Clopotele au bătut sâmbătă la Hiroshima, când oraşul a marcat 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume

La 8:15 a.m. pe 6 august 1945, avionul de luptă american B-29 Enola Gay a lansat o bombă numită „Little Boy” şi a distrus oraşul cu o populaţie estimată la 350.000 de locuitori. Alte mii au murit mai târziu din cauza rănilor şi a bolilor legate de radiaţii.

Sâmbătă, a sunat Clopotul Păcii, iar mulţimea, inclusiv prim-ministrul Fumio Kishida, care este din Hiroshima, a păstrat un moment de reculegere exact în momentul în care bomba a explodat.

„La începutul acestui an, cele cinci state care deţin arme nucleare au emis o declaraţie comună: „Războiul nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată”, a adăugat Matsui.

"De ce nu încearcă ei să-şi îndeplinească promisiunile? De ce unii chiar sugerează folosirea armelor nucleare?", a întrebat primarul Hiroshimei.

Premierul Kishida, care a ales Hiroshima ca loc pentru summitul G7 de anul viitor, a cerut lumii să renunţe la armele nucleare.

Joi, ambasadorul Rusiei în Japonia, Mihail Galuzin, a depus flori la un monument din parc şi le-a spus reporterilor că naţiunea sa nu va folosi niciodată arme nucleare.

Aproximativ 140.000 de persoane au murit în urma bombardamentului de la Hiroshima, un bilanţ care îi include şi pe cei care au supravieţuit exploziei, dar au murit ulterior din cauza radiaţiilor.

Catastrofa de la Hiroshima a fost urmată de bombardamentul atomic lansat de către armata americană asupra oraşului Nagasaki, pe 9 august, ucigând instantaneu peste 75.000 de oameni. Japonia a capitulat  şase zile mai târziu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite