Vorbe „de bine“ la adresa televiziunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

David Frost, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti ai lumii (a făcut celebrul interviu cu Nixon, care a stat şi la baza filmului „Frost/Nixon“), a spus la un moment dat ceva memorabil cu privire la televiziune: „este o invenţie care-ţi permite să fii distrat în propriul tău dormitor de oameni pe care nu i-ai primi niciodată în casă”.

Mi se pare o foarte bună definiţie a ceea ce se întâmplă pe micul ecran, unde dictatura audienţei aduce sub lumina reflectoarelor toţi ciudaţii şi oameni a căror singură calitate este că se pricep să dea din gură.

De altfel, dacă sapi puţin, nu prea ai să găseşti lucruri de bine despre televiziune spuse de oameni a căror voce contează într-adevăr. Vorbind despre goana după audienţă, actorul francez şi performerul de stand-up comedy Guy Bedos spunea: „Cum toate posturile TV sunt antrenate în această bătălie pentru audienţă, a vorbi de inteligenţă la televizor e ca şi cum am distribui ghiduri gastronomice în Sahara."
Umberto Eco este şi el neiertător cu ceea ce se întâmplă pe micile ecrane:

„Televiziunea abrutizează oamenii cultivaţi şi îi cultivă pe cei care duc o viaţă abrutizantă." Este vorba, deci, despre acelaşi compromis făcut vulgarităţii, în detrimentul culturii şi al inteligenţei. În acelaşi sens, scriitorul francez Gilbert Cesbron are şi el o contribuţie memorabilă: „Televiziunea fabrică oameni mari pentru mărunţei."

Eseistul şi filosoful francez Pascal Bruckner este de-a dreptul radical şi spune că lucrul cel mai bun pe care-l poate face cineva este să renunţe cu totul la televizor. Este conştient însă că nu e deloc uşor: „Televizorul nu-i cere telespectatorului decât un act de curaj, unul supraomenesc, acela de a-l stinge."

Mulţi se întreabă cu ce şi-ar mai umple viaţa dacă ar renunţa la televizor. Unul dintre fraţii Marx, Groucho, are un răspuns foarte bun, dat în stilul lui ironic: „Găsesc că televiziunea e foarte educativă. De fiecare dată când se aprinde televizorul, mă duc în camera cealaltă să citesc o carte". N-ar fi mai bine să procedăm cu toţii aşa? 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite