Horia Brenciu, la „Adevărul Live“: „Sunt plusul de care avea nevoie «X Factor»“

Horia Brenciu: „Eu cred că asta e emisiunea mea, sunt plusul de care «X Factor» avea nevoie“

Unul dintre cei mai efervescenţi artitşi autohtoni, Horia Brenciu, a venit la Adevărul Live cu doar două zile înainte de debutul noului sezon „X Factor“. Artistul a povestit despre rolul de membru al juriului în show-ul Antenei 1, despre muzică şi concertele extravagante pe care le pregăteşte, dar şi despre dimineţile de septembrie cu fiicele sale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Exuberant, carismatic, ironic, glumeţ, artist total: aşa este Horia Brenciu pe care îl cunoaştem de la televizor sau din concerte. După trei sezoane de „Vocea României“, la Pro TV, (două dintre ele le-a şi câştigat) artistul face acum parte din juriul „X Factor“, show care va începe vineri, 19 septembrie, la Antena 1.

Ce vom vedea în noul sezon, cum sunt concurenţii şi ce-şi doreşte Horia Brenciu de la elevii săi ne-a spus chiar el. Tot la Adevărul Live am aflat şi despre colaborările muzicale şi concertele pe care Horia Brenciu le pregăteşte pentru această toamnă.

Cele mai importante declaraţii:

Adevărul“: Începe un nou sezon „X Factor“. Am fost avertizaţi să uităm tot ce ştiam despre emisiune. Aşa e? Cum va fi?

Horia Brenciu: De vineri voi începe atipic mie. Când e Brenciu, nimic nu e tipic. Am lansat de-a lungul vieţii mele multe grile şi multe emisiuni. Intru într-o altă emisie, alt trust. În momentul de faţă, „X Factor“ reprezintă cu totul altă experienţă faţă de tot ce am făcut. Eu mă uit la televizor, indiferent la ce televiziune aş fi. România e foarte mică, astfel că poate cu cel de lângă tine poţi să faci un parteneriat. E etic să ştii ce face concurenţa ta.

Ştefan Bănică a spus că, din trei sezoane, a reţinut un singur lucru: Cheloo şi-a rupt umărul. Tu ce ştiai despre „X Factor“?

Îmi aduc aminte primul sezon, care arăta bestial. Colegii mei din 2011 (de la „Vocea României – n.r.“) îşi făceau probleme: ce reclame, ce lumini, ce studio. Din păcate a lipsit dinamica. Dincolo de acel aparat e un om care stă şi se uită la mine. Uitarea face parte din acest popor, dar tu nu vrei să fi uitat, pentru că ai proiecte. Eu vreau dinamica în spectacol. Îmi pun zilnic problema ce place publicului. Eu am experimentat în televiziune, toată viaţa e aşa. Cel care nu experimentează va stagna. 

Chimia dintre membrii juriului, fără indicaţii scenice

Există indicaţii cu privire la personajele pe care vreţi să le faceţi? Cel bun, cel rău...

Nu, Bănică aşa e el. Nu suntem altfel, suntem aceiaşi. Am interzis să mi se dea indicaţii. Dacă nu vă convine mă puteţi corija. Tu trebuie să scoţi firescul pe ecran, altfel emisiunea se duce naibii. Dacă nu aş fi înţeles relaţia asta perfidă, minunată cu camera, nu aş mai fi acceptat reintrarea în televiziune. Ceea ce fac eu cu Ştefan, nu e nimic scris. Am dansat cu Delia fără să repetăm mişcările înainte. S-au născut absolut normal. Am simţit în stânga mea o femeie matură, care mai are inocenţă. Iar Bănică e un om care s-a angrenat într-o emisiune în care vrea să fie profesor. Iar eu sunt showman (n.r. - omul care face spectacol). De ce sunt aşa? Eu am realizat, atunci când am studiat partea umană, că oamenii erau testul meu, alături de colegii mei din juriu. La voi aici, nu o cunoşteam pe machioză. Necunoscutul m-a făcut să vorbesc cu ea. Eu fac la „X Factor“ ceea ce fac la spectacolele mele. Dacă mă apropii de ea, se poate genera spectacol.

Horia Brenciu, panaceul concurenţilor

Cum sunt concurenţii din noul sezon?

De ce concurenţii cântă în baie? Pentru simplul fapt că se simt bine, relaxaţi. Pe măsură ce se îndepărtează de baie devin din ce în ce mai schematici. Eu vreau să acţionez ca un fel de medicament pentru ei. După ce intră în platou, după ce stă cu ceilalţi, după ce vorbeşte cu Răzvan şi Dani, o bombă emoţională intră pe scenă. Trebuie să scoţi personajul din ei. Eu sunt jurnalist video. Pun întrebările care scot ce e mai bun pentru spectacolul meu. E ca un cal nărăvaş pe care trebuie să îl cuminţeşti. Unii concurenţi au fost încuiaţi, alţii deschişi. Unul nu a vorbit, iar eu i-am făcut vocea. Începuse să râdă. Trebuie să fii psiholog şi să faci o echipă inbatabilă cu colegii din juriu. Concurentul e pus în valoare de cele trei vedete.

Îţi lipseşte Marius Moga?

Sincer îţi spun, Bănică le are pe toate. Dacă nu aş fi găsit un partener de dialog, nu aş fi stat. Ne-am întâlnit ca Elvis cu Sinatra. „X Factor“ e o căsătorie temporară. Îmi place competiţia, scoate ce e mai bun din noi. 

Horia Brenciu FOTO David Muntean

Cum sunt concurenţii din show care cântă cu adevărat?

Am văzut cântăreţi care au voce şi au câştigat festivaluri, deşi nu aveau carismă. Cu toate astea, la „X Factor“, vreau foarte mult să aud voci. Sunt înnebunit să aud oameni cu voci mai bune ca a mea. Cu Julie Mayaya şi cu Mihai Chiţu (câştigătoarii celei de-a doua, respectiv celei de-a treia ediţii a „Vocii României“ – n.r.)  colaborez încă. 

În televiziune, până la urmă, e vorba de pragmatism.

Oamenii cred că văd în noi un potenţial început în cariera lor, faţă de alte jurii. Important e să primeşti omul când trebuie şi să îl duci acolo unde trebuie. Dar totul depinde şi în dreptul cui eşti repartizat.

Nu crezi că sunt prea multe concursuri de talent şi oameni care se reîntorc în anonimat, în timp ce coboară nivelul muzicii din România destul de jos?

Gândeşte-te că ai un copil care are nevoie de o anumită educaţie. Eu îţi acord un sprijin, dar restul trebuie să vină de la tine. Slavă Domnului că există oameni care vor să se afirme. Mulţi „mor“ pe pâna lor pentru că au părerea că în fiecare zi e Crăciun, că în fiecare zi vor primi un cadou. De Julie Mayaya sunt foarte mândru, dar dacă nu făcea spectacole, nu reuşea. Am învăţat-o cum să vorbească cu publicul. E adevărat că a impulsionat-o că a câştigat un trofeu, dar dacă nu îşi făcea şi ea treaba, eu nu puteam să fac şi jumătatea ei.

„Eu cred că X Factor abia acum începe, e emisiunea mea, sunt plusul de care avea nevoie“

X Factor“ va fi la concurenţă directă cu „Vocea României“, în serile de vineri. De fapt, Pro TV a făcut o mutare pe ultima sută de metri şi a difuzat mai devreme primul episod al „Vocii“. Cum priveşti această concurenţă directă? E o bătălie pentru audienţă, în final.

Eu cred că „X Factor“ de-abia acum începe, un început provocator pentru mine. Ştiam că va fi aşa, ştiam ce se va întâmpla. Nu mi-a fost teamă de concurenţa fostei emisiuni pentru că am intuit ce se va întâmpla aici. Eu cred că asta e emisiunea mea, sunt plusul de care „X Factor“ avea nevoie.

Horia Brenciu FOTO David Muntean

Un parteneriat incomplet, motivul plecării de la Pro TV

De ce ai plecat de la Pro TV?

O să spun doar că eu nu am numai o latură de om de televiziune, ci şi una de spectacole. Dacă cei de la televiziunea de atunci se mărgineau a lua doar jumătate de la mine, parteneriatul nu e plin. Eu încă pup mâna doamnelor, sunt un tip de modă veche. Cred în înţelegerile între gentlemani. Nu se întâmpla asta şi pe partea artistică, acolo. În 2011, am avut concert sold-out la Sala Palatului, în 2012 am avut patru show-uri tot acolo. În momentul în care ai un om care face nişte premiere pe piaţa românească şi ai un trust puternic, dar nu bagi aurul ăsta în seamă, atunci e ca şi cum nu am nevoie de jumătate din tine.

La Antena 1 mi s-a propus ceva normal şi nu mă puneau sub presiune. Nimic nu va mai fi ca înainte (la Pro TV - n.r.), eu ţineam la personalitatea lui Adrian Sârbu. Dacă un om vizionar pleacă, nimic nu va mai fi la fel. Toate astea m-au determinat să plec. Materialul uman e mai puternic la „X Factor“, iar în tot demersul Antenei 1 a existat un singur punct care nu îmi plăcea: boot-camp-ul, aici audienţele scădeau. Simon Cowell a schimbat acum regulile, şase scaune pentru 14 oameni, la final. Chuck Barris făcea „Gong Show“, americanii fac formate bazate pe emoţie. Am simţit lucrul ăsta, schimbarea lui Cowell. Eu vreau să scot emoţie, o emisiune ternă nu îmi place.

Horia Brenciu, alături de jurnaliştii „Adevărul“ FOTO David Muntean

Dar pe tine ce te emoţionează, ca om?

Pe mine mă emoţionează când plânge Maria (fiica lui Horia brenciu - n.r.). De fiecare dată când plânge o fată de-a mea, mi se rupe sufletul. Dar telespectatorii or să plângă de fericire vinerea asta. Mă emoţionează o trăire aparte. La „X Factor“ va veni o fată, Monica, care a cântat prima dată în engleză, apoi în Italiană, iar la sfârşit a spus „Mi-e dor“. Mi-au dat lacrimile. Sunetul s-a dus direct la inimă, mi-a venit să plâng. Au venit şi oameni pe care îi ştiam, dar nu este de blamat asta. Omul îşi caută succesul, are dreptul ăsta. Acum va veni un italian care a încercat să intre de cinci ori la „X Factor“ în Italia. Nu ştiu cât de surzi sunt ăia din Italia, are o voce fenomenală. Liniştea nu e bună, m-am ciupit cu Bănică. Ştefan şi-a dat seama că nu e de glumă. Totul a culminat cu ceea ce nu mă speram să mi se întâmple la un astfel de concurs. Nu-s cuvinte goale la 40 şi ceva de ani. Se vor întâmpla lucrui inedite în 24 de ani de televiziune din România. Echipa din Anglia a fost contactată pentru un vot, atât îţi zic.

Revoluţia „X Factor“

O să se vorbească a doua zi despre ce a făcut Brenciu?

Dacă a doua zi nimeni nu vorbeşte de tine, nu ai reuşit, aşa mi-a zis un producător american. Nu doar că se va vorbi... 

Cum ai privit primul episod din „Vocea Romaniei“ fără tine in juriu?

Am văzut secvenţe, când plânge copilul, orice emisiune pică. Sunt expert în schimbat scutece. Orice s-ar întâmpla, mă bucur când ceva merge bine. Mă bucur când e competiţie loială din care are de câştigat telespectatorul. Depinde, însă, ce vrea telespectatorul: ori vrea nişte întoarceri de scaune, ori vreau umor, distracţie şi „nebunie“. Vineri va fi un nou început pentru „X Factor“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: