DOCUMENT Lista celor 1.480 de doctori avizaţi de noul Consiliu de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor Universitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii din Iaşi au obţinut cele mai multe titluri de doctor în prima şedinţă-maraton a noului Consiliul de Atestare a Diplomelor Universitare
Medicii din Iaşi au obţinut cele mai multe titluri de doctor în prima şedinţă-maraton a noului Consiliul de Atestare a Diplomelor Universitare

1.480 de doctoranzi au primit titlul de doctor în prima şedinţă din 12 septembrie a noului Consiliu Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), în condiţiile în care activitatea instituţiei a fost blocată mai bine de două luni, de la sfârşitul lui iunie până săptămâna trecută, când a fost publicată noua componenţă.

Aproape 1.500 de doctoranzi din 49 de universităţi din ţară au obţinut titlul de doctor în aceeaşi zi, 12 septembrie, în cadrul primei şedinţe a noului Consiliu Naţionale de Atestarea a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), potrivit unui ordin semnat de ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu şi publicat pe site-ul instituţiei.

Cei mai mulţi dintre cei 1.480 prezenţi în lista ministerului şi-au făcut lucrarea de doctorat la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iaşi, cu 221 de titluri de doctor, însă niciunul dintre ei nu a obţinut vreo distincţie.

Pe locul doi se află Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu 183 de doctori în total şi doar unul singur a obţinut şi distincţia Magna cum laude.

Pe locul trei la capitolul număr de doctori care au primit avizul final de la CNATDCU se află Universitatea din Bucureşti, cu 112 doctori, iar instituţia se poate lăuda şi cu 13 distincţii (7 Magna cum laude, 4 Summa cum laude şi 2 Cum laude), numărul cel mai mare înregistrat în lista celor 1.480 de doctori.

23 de doctori Magna cum laude

De altfel, doar câteva universităţi se pot lăuda cu cercetători care au obţinut şi o distincţie pe lângă diploma de doctor, mai relevă lista completă publicată de Ministerul Educaţiei.

  • Universitatea din Bucureşti – 112 doctori, 13 distincţii (7 Magna cum laude, 4 Summa cum laude şi 2 Cum laude)
  • Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca – 13 doctori, 10 distincţii (9 Magna cum laude,  1 Summa cum laude)
  • Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu – 53 de doctori, 3 distincţii Magna cum laude
  • Academia Română – 18 doctori, 3 distincţii (1 Magna cum laude, 2 Cum laude)
  • Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iaşi – 63 de doctori, 2 distincţii (1 Magna cum laude, 1 Summa cum laude)
  • Universitatea ”1 Decembrie 1928” din Alba Iulia – 6 doctori, 1 distincţie Magna cum laude
  • Universitatea Naţională de Muzică şi Artă din Bucureşti – 6 doctori, 1 distincţie Summa cum laude
  • Universitatea -Bolyai din Cluj-Napoca – 183 de doctori, 1 distincţie Magna cum laude

Un exemplu în acest sens poate fi Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, care a depăşit majoritatea marilor centre universitare şi chiar Academia Română la acest capitol: 10 din cei 13 doctori proaspăt avizaţi au primit şi o distincţie alături de diplomă: 9 Magna cum laude şi 1 Summa cum laude.

Cei mai puţini doctori de pe cea mai recentă listă aprobată de CNATDCU au ieşit de la Universitatea ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti (1), Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (1), Academia de Poliţie ”Al. I. Cuza” din Bucureşti (2), Universitatea de Nord din Baia Mare (2) şi Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (2).

1.600 de doctori, pe lista de aşteptare de la sfârşitul lui iunie

Ministrul Ecaterina Andronescu anunţa săptămâna trecută că aproape 1.600 de doctoranzi aşteptau avizul CNATDCU.

Andronescu a invocat numărul mare de lucrări de doctorat aflate pe masa CNATDCU pentru a explica graba cu care a aprobat noua componenţă a Consiliului, dublată ca număr de membri, fără a-i mai include însă pe cercetătorii români din străinătate.

Activitatea CNATDCU a fost blocată din data de 28 iunie, când ministrul interimar de atunci, Liviu Pop, a decis că acest organism trebuie desfiinţat, pe motiv că nu a prezentat o serie de rapoarte până la data de 21 iunie. A doua zi, CNATDCU a dat primul verdict de plagiat în cazul lucrării de doctorat a premierului Victor Ponta.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite