Şcolile străine în România, o alternativă la sistemul românesc de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Transylvania College
FOTO Transylvania College

Nemulţumirile generalizate în privinţa sistemului românesc de învăţământ şi internaţionalizarea pieţei de studii hrănesc o industrie ce oferă alternativa educaţiei vestice: şcolile străine în România. Elevii care studiază în aceste şcoli învaţă într-o limbă străină, după un curriculum străin şi absolvesc cu diplome recunoscute internaţional.

Părinţii cu resurse financiare care sunt nemulţumiţi de sistemul românesc de învăţământ nu mai trebuie să-şi trimită copiii la studii în străinătate, de la vârste fragede. Industria de şcoli străine se dezvoltă în România de la an la an, cu o ofertă tot mai variată de studiu. 

Copiii învaţă în mai multe şcoli din ţară după modele străine de învăţământ, cel mai popular dintre acestea fiind cel britanic. Predarea se face în limbă străină, după curricula britanică, de către profesori vorbitori nativi de limba engleză. Chiar dacă aceste programe de studiu nu sunt acreditate de autorităţile române, deoarece nu respectă structura autohtonă, ele sunt acreditate de ţările de origine şi cel mai adesea, recunoscute la nivel internaţional.

Transylvania College, singura şcoală din România acreditată pe curiculum românesc, curriculum naţional al Angliei şi curriculum Cambridge estimează o creştere cu 10% a numărului de elevi înscrişi în anul şcolar 2015-2016, cei mai mulţi urmând să înceapă cursurile din ciclul primar, atât pe linia românească, cât şi pe cea britanică.

„Curriculum-ul şi filosofia şcolii se axează pe educarea unor tineri care au un bagaj important de cunoştinţe relevante pentru lumea în care trăiesc, care gândesc critic, sunt creativi, toleranţi, dau dovadă de iniţiativă, sunt implicaţi şi conştienţi de mediul în care trăiesc. Faptul că au profesori vorbitori nativi de limba engleză şi colegi din peste 25 de ţări le oferă elevilor care învaţă la Transylvania College oportunitatea de a studia într-un mediu cu adevărat multicultural, ceea ce îi pregăteşte pentru a avea succes ca şi cetăţeni într-o lume în care graniţele se estompează şi în care apar oportunităţi şi profesii la care nici nu visam acum un deceniu”, explică Ruxandra Mercea, Director Executiv al Transylvania College.

Şcoala oferă ciclu complet de învăţământ preuniversitar, de la creşă la liceu. Mai exact, elevii pot opta pentru învăţământ clasic românesc predat în limba naţională sau pot învăţa în limba engleză, după sistemul de educaţie din Anglia, iar la liceu după modelul de studiu Cambridge.

„Pregătirea de care elevii din ciclul primar şi gimnaziu beneficiază la Transylvania College este cea mai bună tranziţie pentru programul intens de pregătire din liceu şi pentru modul diferit, interactiv de abordare a materiei. Deşi recomandarea este ca alegerea liniei britanice să fie făcută cat mai devreme în parcursul educaţional, şcoala are numeroase poveşti de succes cu elevi care s-au transferat la Transylvania College din gimnaziu sau doar de la începutul liceului”, a mai spus directorul Transylvania College. 

Examenul de abslovire, echivalentul BAC-ului Internaţional

La finalul liceului, şcoala oferă pregătire pentru susţinerea examenelor Cambridge la toate disciplinele studiate, conform programului Cambridge International Evaluations (CIE). Diploma obţinută la absolvire este recunoscută internaţional, fiind echivalentă BAC-ului Internaţional.

„Astfel, în timp ce unii dintre elevii care termină acum liceul la Transylvania College doresc să-şi continue studiile la universităţi din ţară, diplomele Cambridge obţinute fiindu-le recunoscute pentru admitere, majoritatea aleg să studieze în  străinătate. În urma trimiterii a 20 de aplicaţii la universităţi de prestigiu din Marea Britanie, Elveţia, Australia, Germania, Austria sau Olanda, viitorii absolvenţi ai Liceului Internaţional Cambridge au primit 60 de oferte. Printre universităţile unde aceştia vor studia în  toamnă se numără London School of Economics (locul 3 în Marea Britanie), Bath University (locul 8), University College London, Surrey, Southampton sau University of Melbourne (locul 1 în Australia şi 33 în lume)”, a adăugat Ruxandra Mercea.

Totuşi, şcoala nu este acreditată de Ministerul Educaţiei decât pentru programul de studiu în limba română, disponibil pentru grădiniţă, şcoala primară şi gimnaziu. În schimb, programul de studiu după model britanic este acreditat de Departamentul pentru Educaţie din Marea Britanie, având statut de şcoală britanică care funcţionează peste hotare (BSO - British School Overseas). În plus, liceul are şi acreditare de Şcoală Internaţională Cambridge.

Costurile oportunităţii de a studia în România după rigorile învăţământului britanic nu sunt însă modeste. Tarifele anuale pentru programele de studiu în limba română variază de la 3.000 de euro pentru creşă, la 4.000 de euro pentru clasele de gimnaziu. Pentru clasele de şcoală primară şi gimnazială după model britanic, părinţii au de plătit circa 6.000 de euro pe an, iar taxele pentru anii de liceu în care elevii învaţă modelul internaţional de studiu Cambridge urcă până la 7.500 de euro pe an.

Liceu internaţional Cambridge, în nordul Capitalei

Nici Capitala nu duce lipsă de şcoli străine, unde cererea pentru astfel de studii este, de asemenea, la fel de mare. Avenor College din Bucureşti (fosta şcoală Little London din zona Arcului de Triumf) se extinde din toamnă, cu un liceu internaţional acreditat Cambridge.

Avenor College

„Am ales curriculum Cambridge pentru liceul Avenor College deoarece acesta asigură elevilor accesul la cele mai relevante materii pentru opţiunile lor ulterioare de studii superioare, care vor putea fi atât pe filiera reală, cât şi umanistă la universităţi de top din lume, dar şi din România. Dincolo de zona strict academică, cursurile liceului nostru se vor îndrepta şi către dezvoltarea abilităţilor de business ale elevilor, precum: gândire antreprenorială, spirit de iniţiativă şi de implicare, luarea de decizii, crearea şi întreţinerea de relaţii personale şi profesionale” spune Diana Segărceanu director executiv Avenor College.

Admiterea la liceul Avenor College va fi făcută pe baza de portofoliu. Acesta va trebui să cuprindă dovada unor rezultate academice foarte bune din ciclul gimnazial, dovada fluenţei în limba engleză (cel puţin First Certificate in English), alte rezultate care să ateste participarea şi rezultatele în alte activităţi extra-curriculare, voluntariat şi implicare socială.

Costul mediu pentru urmarea cursurilor de liceu va fi între 8.000 – 10.000 Euro/an, în funcţie de anul de studiu. De asemenea, va exista un sistem de burse pentru elevii care demonstrează că au un portofoliu personal atât cu rezultate academice excepţionale, dar mai ales cu realizări în zona activităţilor extra-curriculare.

Şcoala Americană, tradiţie de peste 50 de ani în România

Există însă şi câteva şcoli în România cu o tradiţie deja de zeci de ani. Şcoala Americană (American International School of Bucharest) a fost înfiinţată de Ambasada SUA în 1962, vremuri de aspru regim comunist. Rolul ei a fost să educe copiii comunităţii de expaţi, însă în prezent românii ocupă cea mai mare pondere în cadrul şcolii. Mai exact, din cei 830 de elevi din 53 de ţări care frecventează cursurile învăţământului preuniversitar 28% sunt români, 18% americani şi 6% israelieni.

American International School of Bucharest

„Curricula pe care o folosim se bazează pe sistemul Bacalaureatului Internaţional, facilitându-le elevilor accesul la cele mai prestigioase universităţi din lume. Şcoala oferă un mediu propice pentru dezvoltarea gândirii critice şi asumărea riscurilor. Încurajăm spiritul de echipă, respectul reciproc şi colaborarea”, spun reprezentanţii instituţiei.

Şcoala este acreditată de New England Association of Schools şi Council of International Schools şi autorizată de International Baccalaureate Organization să pregătească elevii şi să organizeze examene de Bacalaureat Internaţional.

Costurile sunt, de asemenea, pe măsură urcând până la 20.000 de euro pe an pentru clasele de liceu.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite