Virgula din legea offshore care ar putea pune în pericol profitul statului român
0O virgulă lipsă din legea offshore ar putea pune în pericol profitul obţinut de statul român din exploatarea gazelor din Marea Neagră, susţin liberalii. Liviu Dragnea le răspunde că, dacă vor să introducă o virgulă în text, să facă o lege.
Deputatul PNL Virgil Popescu a declarat, luni, pentru Mediafax, că liberalii au solicitat, în şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, introducerea în legea offshore a unei virgule în lipsa căreia s-a putea interpreta că firmele nu mai plătesc impozitul pe venit suplimentar.
„Am solicit o îndreptare de eroare materială în textul publicat pe site (textul legii offshore trimis la promulgare - n.r.), eu de două săptămâni solicit asta, am solicitat Secretariatului General mai întâi şi săptămâna trecută Biroului Permanent, în articolul 18, care este amendamentul PNL cu privire la stabilitatea şi predictibilitatea legii, prin care noi am înţeles că regimul fiscal să rămână acelaşi pentru acordurile existente pe toată perioada acordului, acel impozit pe venit suplimentar. Eroarea a apărut la finalul articolului 18, între «acorduri» şi «existente la data intrării în vigoare a legii» trebuie pusă o virgulă, pentru că dacă nu punem acea virgulă se înţelege că este vorba de acordurile existente la data intrării în vigoare a legii, or nu asta am dorit să spunem. Este vorba de redevenţă şi regimul fiscal din acorduri existente la data intrării în vigoare a legii”, a declarat deputatul PNL Virgil Popescu.
El a explicat că există riscul ca titularii de acorduri petroliere să nu mai plătească impozitul pe venit suplimentar.
„Sunt două posibilităţi de interpretare. Una care nu afectează statul român, care cred că este cea mai probabilă, în sensul că orice titular de acorduri petroliere plăteşte redevenţe şi regim fiscal. Sau o interpretare, cred că nu se va ajunge aici, dar putem lua în calcul inclusiv asta, este că orice titular de acorduri petroliere existente, care le are încheiate acum, plătesc redevenţa şi regimul fiscal din acordurile existente la data intrării în vigoare a legii. Adică nu mai plătesc acel impozit pe venit suplimentar. Asta este problema cu virgula. Nu cred că se va ajunge acolo, dar unii au intrepretat şi aşa”, a arătat acesta.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a explicat, luni, după şedinţa Biroului Permanent, că se poate face o lege de introducere a virgulei în text.
„Adevărul e că noi facem istorie aici în Parlament. Azi s-a discutat despre teoria virgulei. Dacă cineva doreşte o modificare există o cale legală, constituţională, parlamentară. BP al Camerei nu poate să să modifice o lege deja adoptată şi promulgată. Da, decretul (de promulgare a legii offshore - n.r.) l-am arătat tuturor colegilor din Biroul permanent. Biroul permanent nu poate să modifice o lege deja adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte. Cine vrea să schimbe, poate să facă un proiect, să pună o virgulă şi după aia să discutăm dacă se aprobă sau nu”, a spus liderul social-democrat.
Potrivit legii offshore, „Art. 18. – Titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea offshore privind condiţiile în care se vor realiza exploatările de gaze din Marea Neagră.