Utilizarea energiei în gospodăriile din Uniunea Europeană, la cel mai redus nivel din 2016

0
Publicat:

În 2022, gospodăriile din Uniunea Europeană au utilizat 10,1 milioane terajouli de energie, cel mai redus nivel din 2016 şi un declin de 7,7% faţă de 2021, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Foto plată facturi
Foto: Getty Images

Gospodăriile sau sectorul rezidenţial au reprezentat 25,8% din consumul final de energie, sau 18,1% consumul intern brut de energie, în 2022. Cea mai mare parte a consumului final de energie din gospodăriile din UE a fost acoperit de gazele naturale (30,9%), electricitate (25,1%), regenerabile şi biocombustibili (22,6%).

În UE, principala utilizare a energiei de către gospodării a fost pentru încălzirea locuinţelor (63,5% din consumul final de energie în sectorul rezidenţial), urmată de încălzirea apei (14,9%). Prin urmare, încălzirea locuinţei şi a apei reprezintă 78,4% din energia finală consumată de gospodării în 2022.

Iluminatul şi majoritatea aparatelor electrice reprezintă 13,9% (datele exclud folosirea electricităţii la încălzire, răcire şi gătit). Cea mai redusă pondere se constată la răcirea locuinţei (0,6%). 

În plus, interesul manifestat pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o facă, fiind conștienți că un comportament responsabil îi ajută să realizeze economii şi, implicit, să scadă valoarea facturilor, arată E.ON România, care citează un studiu demarat de despre-energie.ro.

Printre metodele de eficienţă energetică a căror popularitate este în creştere se numără dispozitive precum termostatul inteligent, 43% dintre români declarând că îl folosesc în locuinţele lor. Sub 10% dintre cei chestionaţi utilizează diverse aplicaţii pe telefonul mobil, precum cele de tip smart-home.

Legat de utilizarea termostatului, aproape 32% spun că îl folosesc pentru a face reglaje ori de câte ori consideră că este nevoie, iar 24,6% doar în funcţie de temperaturile exterioare. În acelaşi timp, circa 15% setează temperatura pe care o consideră potrivită pentru ei la începutul sezonului rece, iar 7,1% păstrează la termostatul din locuinţă aceeaşi temperatură pe tot parcursul anului.

Pe de altă parte, când vine vorba despre temperatura ideală din locuinţe, aproape 50% dintre români optează pentru o temperatură cuprinsă între 22 şi 24 grade, şi chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă între 19 şi 21 grade le oferă confortul de care au nevoie. La polul opus, doar 3,8% susţin că se simt confortabil având în casă între 16 şi 19 grade Celsius.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite