Tănăsescu şi Vlădescu îl contrazic pe Rogoff: „Domnul s-a pripit!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, şi ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, l-au contrazis joi pe fostul economist-şef al FMI Kenneth Rogoff, care a spus că România se numără printre statele care sunt în pericol de a intra în incapacitate de plăţi peste câţiva ani.

Mihai Tănăsescu este de părere că previziunea lui Rogoff, potrivit căreia România riscă să intre în default, este imposibilă. „Nu ştiu ce analiză a avut domnia sa, dar acest lucru este total imposibil", a spus Tănăsescu. Motivele ţin de reducerea deficitului de cont curent, de rezervele valutare ale băncii centrale, de politicile de reducere a deficitului bugetar, dar şi de sursele de finanţare, interne şi externe, care sunt unele sigure.

„Atât timp cât ajustarea contului curent s-a produs, în 2009, de la 12,5% din PIB la sub 5% din PIB, atât timp cât rezervele BNR sunt peste 28 - 29 de miliarde de euro, atât timp cât politicile fiscale sunt de consolidare, în sensul diminuării deficitului bugetar, cred că analiza acelui domn a fost pripită", a adăugat Tănăsescu. „Mai mult, avem surse de finanţare foarte bine definite, cum ar fi FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, bănci comerciale interne şi externe, cu dobânzi care se ajustează gradual", a completat oficialul.

Vlădescu: Nu comentez! Ba comentez!

La rândul său, ministrul Sebastian Vlădescu, deşi iniţial a spus că nu comentează declaraţia lui Rogoff, a revenit spunând că România nu va avea probleme cu plata pensiilor şi a salariilor. Acest aspect pare a fi obsesia autorităţilor, care momentan nu-şi pun problema rezolvării finanţării pentru investiţii.

„Nu ştiu pe ce se bazează acest domn şi, după calculele noastre România nu are nicio problemă cu plata pensiilor şi a salariilor, a obligaţiilor interne şi externe", a declarat şeful Finanţelor. El a precizat că Trezoreria statului este foarte echilibrată în acest moment.

„Nu-mi dau seama ce calcule a făcut domnia sa. În acest moment, suntem foarte bine echilibraţi din punctul de vedere al Trezoreriei, iar cu banii de la FMI şi CE nu vom avea probleme de finanţare în 2010", a menţionat Vlădescu.

Fostul economist-şef al FMI, Kenneth Rogoff, a transmis că România se numără printre statele care sunt în pericol de a intra în incapacitate de plată peste câţiva ani, alături de Ucraina, Letonia, Ungaria şi Grecia. Acesta a precizat că un astfel de scenariu este posibil în ciuda ajutorului primit de la FMI şi de la alte instituţii financiare internaţionale. Banii de la FMI "au cumpărat" doar timp pentru aceste state.

Două zile de blocaj

Surse oficiale din Ministerul de Finanţe au declarat, pentru "Adevărul", că România a fost chiar în vara lui 2009, pentru două zile, în incapacitate de plată. "Se întâmpla chiar la prima evaluare a FMI, când două zile am stat cu Trezoreria goală", au spus sursele citate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite