Topul țărilor UE cu cei mai mulți bancheri milionari. Câți sunt din România

0
Publicat:

Numărul milionarilor din sectorul financiar european este în creștere, potrivit Autorității Bancare Europene (ABE), citate de Euronews. Cu toate acesta, sectorul bancar rămâne un domeniu în care femeile rămân o excepție: peste 90% dintre cei mai bine plătiți bancheri din UE sunt bărbați.

România are cinci bancheri milionari - Pixabay
România are cinci bancheri milionari - Pixabay

Cei mai mulți bancheri milionari sunt din Germania, adică 609. Topul este continuat de Franța cu 467 de bancheri bogați, Italia cu 359 și Spania cu 211. În România, sunt cinci bărbați care lucrează în domeniul bancar și sunt milionari, aceștia au câștigat peste 5,6 milioane de euro împreună, în 2022.  

În cazul firmelor de investiții, proporția bărbaților ajunge la peste 96%, subliniind discrepanțele semnificative în salarizare între sexe în domeniul financiar. Datele privind salariile mari ale finanțiștilor sunt colectate de autoritățile de reglementare din UE, cu preocuparea că bonusurile mari ar putea încuraja un comportament riscant, generând riscuri similare cu cele din criza financiară din 2008. Aceste date, care includ acum și o separare între bărbați și femei, arată o situație îngrijorătoare.  

Numărul bancherilor din UE care câștigă peste 1 milion de euro pe an este în creștere, ajungând la 2.000 în 2022, față de doar 939 în 2014. Persoanele cu venituri mari sunt concentrate în principal în marile economii ale UE, care găzduiesc centre financiare majore precum Frankfurt, Paris și Milano. În Germania, doar 7,4% dintre cei mai bine plătiți bancheri sunt femei. 

Legislația bancară UE susține că diversitatea în consiliile de administrație bancare duce la o mai mare eficiență, reducând riscul gândirii de grup. Banca Centrală Europeană ia în considerare echilibrul de gen în numirile pentru conducerea personalului. 

Un purtător de cuvânt al Federației Bancare Europene recunoaște lipsa de echilibru în reprezentarea femeilor în poziții de conducere, deși observă schimbări în creșterea numărului de femei ocupând astfel de funcții. 

Constatările ar putea genera dezbateri politice, unii legislatori exprimând deja îngrijorare. 

Potrivit lui Kira Marie Peter-Hansen (Danemarca/Verzi), datele ABE arată necesitatea unor acțiuni mai ferme în sectorul financiar al UE pentru promovarea diversității și egalității. 

Julia Symon, șefa departamentului de cercetare și advocacy al grupului de lobby de la Finance Watch, spune că mărirea salariilor dezvăluie ipocrizia industriei bancare.  

Băncile "au continuat să mărească remunerația personalului cu venituri mari și au plătit o sumă record de dividende din profituri care, altfel, ar fi putut fi reținute pentru a-și consolida pozițiile de capital și capacitățile de creditare", a transmis Symon pentru Euronews.   

În 2022, conform Eurostat, femeile au câștigat în medie cu 12,7% mai puțin pe oră decât bărbații în UE, Germania fiind unul dintre cei mai slabi jucători din blocul comunitar în această privință. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite