STUDIU 83% dintre angajaţi ar refuza o slujbă care nu le oferă un program de lucru flexibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studii recente arată că firmele care nu au o politică a spaţiului de lucru flexibil riscă să piardă cei mai buni angajaţi.

Cercetările realizate de IWG, companie ce furnizează soluţii flexibile de lucru, arată că 83% dintre angajaţi ar alege o slujbă care le oferă un program de lucru flexibil, faţă de o slujbă care nu oferă acest lucru, şi aproape o treime (28%) dintre respondenţi apreciază mai mult posibilitatea de a-şi alege locul în care să muncească, faţă de o creştere a primei de vacanţă. Având la bază aceste constatări, nu este surprinzător faptul că 75% dintre cei 15.000 de repondenţi din 80 de ţări diferite consideră că programul de lucru flexibil a devenit noua normalitate. Ca urmare, în ultimii zece ani, 85% dintre firme au introdus o politică a spaţiului de lucru flexibil, sau intenţionează să adopte o astfel de politică. Constatările semnalează faptul că, atunci când vine vorba despre a defini ce înseamnă o zi de muncă obişnuită, balanţa se înclină acum în favoarea angajaţilor.

Totuşi, nu toate firmele au putut îmbrăţişa conceptul. 60% dintre cele care au participat la sondaj au afirmat că schimbarea culturii organizaţionale este principala barieră în calea implementării unei politici a spaţiului de lucru flexibil, în special în cadrul firmelor cu o abordare inflexibilă a modului de muncă. Mai mult de o treime (41%) au afirmat că teama de impactul pe care l-ar putea avea un program de lucru flexibil asupra întregii culturi a firmei este cel mai mare obstacol. 

Mark Dixon, Director Executiv şi fondator al IWG, a afirmat: „Anul trecut, Sondajul nostru la nivel global privind spaţiul de lucru a adus în discuţie atingerea unui punct de cotitură, dar ceea ce vedem acum este faptul că programul de lucru flexibil este considerat de mulţi a fi noul standard pentru orice firmă care priveşte cu seriozitate productivitatea, agilitatea şi câştigarea luptei pentru atragerea de profesionişti. Într-adevăr, jumătate din toţi repondenţii noştri pretind muncă în afara locului lor de muncă obişnuit de la birou cel puţin jumătate din săptămână.

Firmele din întreaga lume se confruntă cu provocări multiple, care includ asigurarea faptului că afacerile lor sunt suficient de agile pentru a se adapta la schimbări. Cercetările noastre arată că firmele care nu au luat încă în considerare beneficiile din punct de vedere financiar şi strategic ale spaţiului de lucru flexibil trebuie să facă acest lucru acum. În caz contrar, vor constata că vor fi copleşite atât de competitori, cât şi de cererile forţei de muncă moderne referitoare la o zi de muncă normală, ceea ce înseamnă că vor pierde cei mai buni profesionişti.

Atragerea şi păstrarea profesioniştilor

Constatările arată că 71% dintre firme cred că oferirea unui program flexibil de lucru le permite să îşi mărească echipa de profesionişti. De fapt, multe firme (77%) se adaptează pentru a îmbunătăţi rata de păstrare a profesioniştilor prin introducerea unui program de lucru flexibil. Din punctul de vedere al angajaţilor, o treime dintre persoane declară că programul de lucru flexibil este atât de important, încât surclasează un rol mai prestigios în cadrul companiei (32%).

Poate că acest lucru se datorează unui accent tot pronunţat pus pe echilibrul muncă / viaţă personală: se consideră că programul de lucru flexibil îmbunătăţeşte acest echilibru cu 78%. Constatările mai arată că se crede că spaţiul de lucru flexibil încurajează un mediu de lucru mai incluziv, cu beneficii pentru părinţii care revin la muncă, angajaţii mai în vârstă, persoane care suferă din cauza stresului.

Productivitatea

Flexibilitatea nu face doar angajaţii mai fericiţi şi mai sănătoşi, ci face şi forţa de muncă mai productivă: 85% dintre firme confirmă faptul că productivitatea lor a crescut datorită unei flexibilităţi mai mari. Mai mult chiar, peste 40% dintre intervievaţi au raportat o îmbunătăţire cu cel puţin 21% a productivităţii datorită programului flexibil de lucru. Aceste cifre sunt chiar mai importante dacă luăm în considerare faptul că Naţiunile Unite afirmă că scăderea la nivel global a productivităţii este una dintre cele mai marcante caracteristici ale economiei globale din ultimii ani .

Agilitate şi incertitudine

În aceste vremuri cu incertitudini este clar că firmele pun pe primul plan agilitatea şi eficienţa costurilor. 55% dintre firmele intervievate au afirmat că mizează pe agilitate în 2019. Peste o treime dintre firme intenţionează să se extindă pe plan internaţional anul acesta, iar majoritatea repondenţilor (64%) spun că au ales programul de lucru flexibil pentru că accelerează pătrunderea pe noi pieţe. 66% dintre companii aleg programul de lucru flexibil pentru că astfel îşi pot îmbunătăţi performanţele. Spaţiul de lucru flexibil a mai fost ales ca soluţie de 65% dintre firme, pentru a reduce cheltuielile de capital şi operaţionale. Acelaşi  număr de repondenţi a adoptat un spaţiu de lucru flexibil pentru a-şi gestiona mai bine riscurile şi pentru a-şi consolida portofoliul.

Renunţăm la navetă? 

Constatările mai arată că două cincimi dintre persoanele din întreaga lume consideră naveta cea mai ineficientă parte a zilei (40%), iar mai mult de jumătate dintre repondenţi cred că aceasta ar putea deveni un lucru demodat în următorii zece ani (2030). Presiunea a crescut în ultimul timp, pe măsură ce navetiştii sunt tot mai nemulţumiţi de faptul că trebuie să se deplaseze la locul de muncă, iar unul din cinci repondenţi (22%) ar spune că ei „întârzie în mod regulat” la muncă din cauza traficului. Aproape jumătate (48%) dintre angajaţi încearcă să lucreze în perioada deplasării casă-serviciu şi, ca urmare, aproape jumătate (42%) cred că programul de lucru oficial ar trebui să includă timpul alocat deplasării, pentru că acesta nu constituie „timp liber” pentru ei în cursul zilei.

Noua normalitate

Pentru mulţi angajatori şi angajaţi, programul de lucru flexibil constituie acum standardul. Jumătate (50%) dintre cei intervievaţi au afirmat că acum lucrează în afara principalei locaţii a companiei lor timp de cel puţin jumătate din săptămâna de lucru sau mai mult, iar pentru 70% dintre persoane, alegerea mediului de lucru este un factor cheie în evaluarea noilor oportunităţi de carieră. Programul de lucru flexibil este un model care le oferă angajatorilor oportunitatea de a mări productivitatea, de a atrage profesionişti şi de a se adapta la condiţiile în schimbare, ceva care prin urmare se va dovedi de nepreţuit în perspectiva vremurilor nesigure care vin.

Sondajul global al IWG privind spaţiul de lucru este în derulare de 10 ani. Peste 15.000 de profesionişti dintr-o serie de domenii diferite din peste 80 de ţări au fost intervievaţi în cadrul Sondajului global al IWG privind spaţiul de lucru. Sondajul s-a desfăşurat la începutul anului 2019 şi s-au extras contacte dintr-o bază de date cu clienţi, potenţiali angajaţi şi directori de firme din peste 100 de ţări. Sondajul a fost gestionat în mod independent de către MindMetre Research. Repondenţilor li s-a cerut să îşi exprime părerea despre locurile de muncă în schimbare şi despre programul de lucru flexibil.  Grupul de respondenţi din România a cuprins 200 de persoane.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri