Scrisoarea către FMI: Calendarul de liberalizare a gazelor pentru industrie a fost extins până în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria chimică dar şi cea siderurgică a cerut de mai multe ori amânarea liberalizării din cauza costurilor suplimentare şi a periclitării locurilor de muncă
Industria chimică dar şi cea siderurgică a cerut de mai multe ori amânarea liberalizării din cauza costurilor suplimentare şi a periclitării locurilor de muncă

Liberalizarea preţurilor pentru gazele naturale utilizate în industrie se va face până la sfârşitul anului 2015, după ce anterior termenul era stabilit pentru finele anului viitor, potrivit unui draft al scrisorii de intenţie agreate de către Guvernul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

„Pentru gaze naturale, intenţionăm să implementăm restul foii de parcurs pentru dereglementarea preţurilor la gaze conform planificării pentru a realiza dereglementarea completă pentru consumatorii industriali până cel târziu la data de 31 decembrie 2015 şi pentru consumatorii casnici până la data de 31 decembrie 2018”, se arată în document.

Industria chimică a cerut de nenumărate ori amânarea liberalizării din cauză că măsura ameninţă locurile de muncă. Angajaţii au protestat de mai multe ori în ultima vreme, ultima oară o serie de lideri sindicali de la Nitramonia intrând în greva foamei. 

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a cerut Comisiei Europene amânarea calendarului cu şase luni, dar instituţia nu a fost de acord. În mod surprinzător, însă, instituţiile financiare internaţionale au fost acum de acord cu prelungirea calendarului cu un an.

ANRE confirmă prelungirea, preţurile vor fi analizate în 2014

„Măsura este în acord cu Legea 123 (Legea 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale - n.r.), care prevede că liberalizarea pentru non-casnici se va face până în 2014, cu posibilitate de prelungire dacă există diferenţe semnificative între preţul gazelor de import şi cele de producţie internă. Aceasta pentru a nu avea salturi nesustenabile de preţ la finalul perioadei. S-a pus problema: dacă la 1 octombrie 2014 se constată că diferenţa este prea mare? Aşa că am căzut de acord să continuăm să mergem pe tabelele existente, dar să precizăm că liberalizarea poate fi făcută până la 31 decembrie 2015”, a declarat azi Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citat de Agerpres.ro. 

„În prezent, preţul de import este în jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de producţie internă este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, deci diferenţa este de la simplu la dublu”, a adăugat preşedintele ANRE

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite