ArcelorMittal: Certificatele verzi şi liberalizarea gazelor naturale, 90% din motivele pentru care combinatul de la Galaţi înregistrează pierderi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ArcelorMittal cere facilităţi de la stat, după cinci ani consecutivi de pierdere
ArcelorMittal cere facilităţi de la stat, după cinci ani consecutivi de pierdere

Legislaţia privind susţinerea certificatelor verzi şi liberalizarea preţurilor la gazele naturale constituie în proporţie de 90% motivul pentru care combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi încă se află în al cincilea an consecutiv de pierderi, a afirmat Bruno Ribo, directorul general al companiei. El a completat că amânarea unor certificate verzi reprezintă un pas necesar, dar nu suficient.

„După modificarea aplicată prin OUG 57, acest prim pas reprezintă doar 20% din ceea ce am vrea noi să recuperăm ca şi cheltuieli pe energie electrică şi gaze. Toate eforturile făcute de noi până acum, de rentabilizare şi eficientizare a muncii, nu vor fi  suficiente dacă nu se va stabili cadrul corect al acestor preţuri la energie. În 2012 am plătit factura la energia electrică cu 25 de milioane de euro mai mult faţă de factura din 2009. Dacă nu se va face nimic în privinţa preţurilor, în 2015 vom plăti 54 de milioane de euro pentru aceeaşi cantitate de resurse energetice”, a afirmat Ribo, potrivit Agerpres.ro. 

El a precizat că dificultăţile cu care se confruntă ArcelorMittal Galaţi sunt aceleaşi întâmpinate de toţi marii producători din ţară din diverse domenii - ciment, aluminiu, sticlă, produse pneumatice. El a mai spus că acest lucru a fost explicat de către patronul grupului, Lakshmi Mittal, în întâlnirile cu premierul Victor Ponta.

Ribo a mai spus că prin liberalizarea gazelor naturale, preţul acestora va creşte cu 140% faţă de nivelurile actuale.

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a afirmat astăzi că "pe bună dreptate" marile companii se plâng de costul energiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite