Preţul gazelor este plafonat de la 1 aprilie 2019. Urmează îngheţarea preţului carburanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă la 68 lei/MWh va fi urmată de plafonarea preţului carburanţilor la pompă a spus sâmbătă seară ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Oficialul de la Finanţe a afirmat că se discută ca accizele pentru combustibili să fie reduse, în acelaşi timp cu o plafonare a preţurilor la carburanţi.

De la 1 ianuarie, preţurile la carburanţi pot să crească, ca urmare a indexării a accizei la carburanţi cu inflaţia.

„Se încearcă o asociere cu Ordonanţa aceasta faimoasă (n.red. - cea prin care au fost introduse mai multe modificări fiscale inclusiv taxa pe activele financiare ale băncilor). N-are Guvernul nicio vină. Acestea sunt obligaţiile pe care le ai de aplicat ca ţară membră a Uniunii Europene vizavi de creşterea aceasta a accizei. Sunt Directive europene”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, sâmbătă, la RomâniaTV.

Valoarea accizelor din România este de 48% la motorină şi aproximativ 50% la benzină, unul dintre cele mai ridicate la nivel european, a mai subliniat demnitarul de la MFP.

„Cu alte cuvinte este loc de manevră. Faţă de preţul de producţie, în România, nivelul acestor taxe este foarte ridicat. Atunci, trebuie un set de măsuri. Putem să discutăm, după cum am spus în toamnă, de o reducere a acestei accize. Dar cum facem să ne asigurăm că această reducere se va regăsi la pompă, pentru că noi, fiind captivi la pompă, cu siguranţă companiile, cum a fost şi cazul reducerii TVA la 9%, în 2015, nu transferă către pompă acea reducere?”, a detaliat Teodorovici.

De asemenea, ministrul Finanţelor a reconfirmat că au început şi discuţiile pentru plafonarea preţului la carburanţii, pentru şase luni. „Nu cade (n.red. - argumentul cu Directiva europeană)”, a adăugat Teodorovici.

În România, cei mai mari producători de carburanţi sunt OmV Petrom şi Rompetrol. Potrivit datelor MFP, în 2017, OMV Petrom a avut o cifră de afaceri de 14,76 miliarde de lei şi un profit de 2,4 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 16,25% din cifra de afaceri.

Aceleaşi date arată că Rompetrol Downstream a avut în 2017 o cifră de afaceri de 8,87 miliarde de lei, din care 1,9% a fost profitul net.

Ordonanţa publicată sâmbătă în Monitorul Oficial prevede că, „în perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora şi/sau afiliaţii aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili. În această perioadă, producătorul are obligaţia să vândă cu

prioritate către furnizori, în condiţii reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienţilor casnici, din producţia curentă şi/sau din depozitele de înmagazinare”.

Acelaşi document reglementează ca producătorii, inclusiv filialele acestora şi/sau afiliaţii aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară atât activităţi de extracţie cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale

extrase de pe teritoriul României nu vor mai încheia contracte de vânzare cu livrare pe teritoriul României, la preţuri mai mari de 68 lei/MWh. Diferenţele de costuri de achiziţie din anii 2018 şi 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preţurile practicate, se vor recupera până la data de 30 iunie 2022, conform reglementarilor ANRE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite