Olguţa Vasilescu: După ce terminăm cu legea salarizării, intrăm şi în sistemul de pensii

Olguţa Vasilescu:
După ce terminăm cu legea salarizării, intrăm şi în sistemul de pensii

Lia Olguta Vasilescu FOTO Alexandru Dobre Mediafax

Sistemul pensiilor urmează să fie corectat, după ce Ministerul Muncii termină legea salarizării, urmând să există o departajare în funcţie de gradaţie şi la Legea pensiilor, a declarat ministrul Olguţa Vasilescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Noi am îngheţat aceste pensii (speciale — n. r.) până la o abordare foarte corectă şi serioasă a Legii pensiilor în general. După ce ieşim din Legea salarizării unitare, vom intra în sistemul de pensii, care trebuie corectat, pentru că avem această indemnizaţie minimă care ajunge de anul acesta la 520 de lei. Ne-am propus ca de la 1 ianuarie să fie de 600 lei, pentru că nu poţi să trăieşti în România cu o astfel de indemnizaţie minimă. Dar, atenţie, aici vorbim în general de oameni care nu au muncit poate niciodată în viaţa lor, nu au niciun an vechime în muncă. Dar s-a ajuns în situaţia în care, mărind aceste indemnizaţii sociale minime, să îi ajungă din urmă pe cei care au muncit 15 ani. Ceea ce nu este corect şi vrem, cum am lucrat pe Legea salarizării unitare, când i-am departajat pe toţi în funcţie de gradaţie, de pregătire, de studii etc., exact aşa trebuie să se întâmple şi în sistemul de pensii”, a explicat Olguţa Vasilescu, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Ea a reiterat că, deocamdată, pensiile speciale sunt îngheţate şi nu va exista o scădere de pensii în România, dar sistemul va fi corectat „cu foarte mare atenţie”.

„Vom îngheţa toate pensiile speciale. Ei, de regulă, pe pensiile speciale ies cu 120% din venitul brut din ultimele luni. Asta înseamnă un salariu de 2.000 lei, la care adăugăm sporuri de până la 1.000 de lei, ies cu pensia de 3.000 — 3500 de lei, şi vorbesc la nivel minim. Sunt pensii care ajung şi la 45.000. Sunt foarte multe care trec de 20.000 de lei. Pensiile speciale, deocamdată, sunt îngheţate până când vom intra în întreg sistemul de pensii. Noi vrem ca imediat după ce ieşim din Legea salarizării să ne concentrăm pe pensii. Ideea e să stea liniştiţi, că nu vrem să scădem nicio pensie în România. Dar vrem să corectăm cu foarte mare atenţie sistemul, pentru că, dacă mai mergem în haosul acesta, unii vor fi asistaţi social, iar alţii vor fi cu nişte pensii care vor fi mai mult decât îndestulătoare pentru România”, a spus ministrul Muncii.

În prezent, pensii speciale sunt acordate foştilor procurori, judecători, personalului civil navigant din aviaţia civilă, militarilor, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, personaluluii diplomatic şi consular, parlamentarilor, personalului auxiliar din parchete şi instanţe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările