LISTĂ Care sunt cele peste 200 de localităţi care vor avea internet wireless gratuit în spaţiile publice

LISTĂ Care sunt cele peste 200 de localităţi
care vor avea internet wireless gratuit în spaţiile publice

Cetăţenii din peste 224 de localităţi din România vor beneficia de internet wireless gratuit în spaţiile publice, cu ajutorul fondurilor europene din cadrul programului WiFi4EU.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia Europeană a anunţat vineri lista localităţilor câştigătoare la prima etapă a programului WiFi4EU, prin care primăriile pot accesa fonduri europene pentru a instala puncte de acces Wi-Fi în spaţii publice, de exemplu în biblioteci, muzee, parcuri sau pieţe publice.

Aşadar, în primă fază, 224 de localităţi din România au fost selectate pentru a beneficia de fonduri europene în sumă totală de 3,36 milioane de euro. Până în acest moment, aproape 900 de localităţi din ţară au solicitat bani pentru instalarea de puncte de acces public şi gratuit la internet wireless. La primirea voucherului, municipalităţile vor trebui să ofere servicii securizate de Wi-Fi timp de cel puţin 3 ani.

Printre marile municipii care vor avea internet gratuit în spaţii publice cu ajutorul acestui program se regăsesc: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Constanţa, Hunedoara, Piatra-Neamţ şi Paşcani.

Pe listă se regăsesc şi alte municipii mai mici precum: Aiud, Slatina, Oneşti, Dorohoi, Galaţi, Caransebeş, Vulcan, Dej, Arad, Râmnicu Vâlcea, Târnăveni, Rădăuţi, Zalău, Drobeta-Turnu Severin, Orşova, Lupeni, Tulcea, Târgu Jiu şi Feteşti.

Lista conţine, de asemenea, şi localităţi mai mici, precum: Vama Buzăului, Dăbuleni, Siret, Ciorogârla, Luduş, Pipirig, Ghimbav, Remetea, Oituz, Beba Veche, Balta Albă, Polovragi, Oraviţa, Mizil, Nădlac, Snagov şi Întorsura Buzăului.

LISTA COMPLETĂ a localităţilor poate fi găsită AICI.

Prima etapă are un buget de 42 de milioane de euro şi vor beneficia de ei 2.800 de municipalităţi din UE, care vor primi vouchere de 15.000 de euro pentru a instala internet Wi-Fi în spaţiile publice. Deşi este bazat pe principiul „primul-venit, primul-servit”, toate ţările participante au avut garantat un număr minim de 15 vouchere şi un maximum de 224 de vouchere. 

Lista localităţilor din UE care vor avea Wi-Fi gratuit, pe ţări, poate fi consultată AICI.

Despre WiFi4EU

Programul WiFi4EU (www.WiFi4EU.eu) lansat de Comisia Europeană oferă bonuri în valoare de 15.000 euro, pe care administraţiile locale le pot folosi pentru a instala puncte de acces Wi-Fi în spaţii publice, de exemplu în biblioteci, muzee, parcuri sau pieţe publice.

Aceasta reprezintă prima dintre cele cinci campanii de depunere a cererilor. Patru alte campanii de depunere a cererilor vor fi lansate ulterior - toate înainte de sfârşitul anului 2020.

Până în 2020, sunt puse la dispoziţie 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru finanţarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localităţi din toate statele membre, precum şi în Norvegia şi Islanda.

Cine poate aplica pentru finanţare                   

Lista administraţiilor locale din România care pot aplica la acest sprijin financiar poate fi accesată aici. Lista a fost convenită cu fiecare stat membru şi este disponibilă ca referinţă, astfel încât municipalităţile sau asociaţiile să poată verifica dacă sunt eligibile să se înregistreze/să îşi depună candidatura.

Administraţiile locale pot utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieţii publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de localităţi.

Reţele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal. Finanţarea va fi acordată numai reţelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public.


Lista localităţilor ce vor avea internet gratuit în spaţii publice

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: