Isărescu: Îndeplinim cele cinci criterii de la Maastricht, dar nu putem adera la euro nici peste doi ani. Nu putem să ne aventurăm

Isărescu: Îndeplinim cele cinci criterii de la Maastricht, dar nu putem adera la euro nici peste doi ani. Nu putem să ne aventurăm

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a arătat că economia românească este în prezent stabilă, însă are probleme la nivel micro, amintind numărul mare de insolvenţe din ultimii ani FOTO Mediafax

România a ajuns la macrostabilitate şi îndeplineşte toate cele cinci criterii de convergenţă nominală din Tratatul de la Maastricht, însă cu toate acestea nu poate adopta moneda euro nici peste doi ani, apreciază guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În România este macrostabilitate, toate cele cinci criterii de la Maastricht sunt îndeplinite, din coadă am ajuns în frunte. Dar nu ne trebuie euforie. Şi suntem iar într-o stare de paradox: deşi avem toate criteriile de la Maastricht îndeplinite, nu putem să vorbim despre trecerea la euro nici peste doi ani. Sprijinim şi ideea de adoptare ca ancoră, ca punct de catalizare, dar nu putem să ne aventurăm, pentru că abordarea e riscantă. Toate cele cinci criteria sunt îndeplinite, dar trebuie acum să le păstrăm“, a afirmat Isărescu la seminarul „Economia românească între macrostabilitate şi microtensiuni“.
 
El a punctat că economia românească este în prezent stabilă, însă are probleme la nivel micro, amintind numărul mare de insolvenţe din ultimii ani. „Problemele micro sunt de fapt cam mari, mari de tot, din timp ce insolvenţa ajunge să-ţi creeze doar probleme şi devine o practică să închizi o firmă şi pe urmă să deschizi în altă parte alta şi să n-ai niciun fel de problemă. Păi când intrau cei care scontau la Banca Naţională în 1880-1890, treceau printr-o cameră şi li se punea ştampilă că n-au falimentat firme, ca şi-au plătit datoriile la timp, că sunt înregistraţi la Registrul Comerţului şi respectă toate regulile comerciale şi că sunt onorabili, nu intrau altfel la scont“, a atras atenţia guvernatorul.
 
Şeful BNR spune că, în prezent, cu toate că există zeci de indicatori financiari, de prudenţialitate, există firme care nu-şi plătesc datoriile la stat, existând întârzieri generale ale plăţilor.
 
„Asta cred că va schimba şi comportamentul Ministerului de Finanţe, că şi el este jucător şi trebuie să respecte regulile, adică nu numai să aibă pretenţia să fie plătit la timp, ci să plătească şi el la timp“, a precizat Isărescu.

Mai puteţi citi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările