Fiscul a încasat în ianuarie 16 miliarde de lei, depăşind cu 6,5% programul trasat de Ministerul Finanţelor şi cu 13% prima lună din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut Fiscul s-a reorganizat: a dispărut Garda Financiară şi a apărut Direcţia Antifraudă
Anul trecut Fiscul s-a reorganizat: a dispărut Garda Financiară şi a apărut Direcţia Antifraudă

Veniturilor bugetare realizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în ianuarie au însumat 16,1 miliarde de lei, cu 6,5% mai mult faţă de programul de încasări comunicat de Ministerul Finanţelor Publice (15,1 miliarde de lei) şi cu 13,2% peste suma aferentă lunii ianuarie 2013, scrie Mediafax.

În termeni nominali, veniturile înregistrate de ANAF au depăşit cu 1,8 miliarde lei încasările bugetare totale raportate în prima lună a anului trecut, când s-au cifrat la 14,21 miliarde lei. 

„Odată cu operaţionalizarea parţială a Direcţiei Antifraudă Fiscală se constată o îmbunătăţire a colectării impozitelor care reflectă diminuarea evaziunii fiscale“, se arată într-un comunicat al ANAF.

Cea mai importantă creştere de încasări a provenit din taxa pe valoarea adăugată, unde s-au realizat venituri de 5,02 miliarde lei, cu 758,06 milioane lei (17,7% indice nominal) mai mari decât încasările din 2013 (4,27 milliarde lei). Gradul de realizare a programului a fost de 110,29%.

Încasările din TVA pentru operaţiunile interne în luna ianuarie 2014 au fost mai mari faţă de cele din ianuarie 2013 cu 10,83 % (+595,26 milioane lei) şi cu 10,76% mai mici (-58,70 milioane lei ) la importul de bunuri.

Încasări mai mari din accize, după ce acestea au fost crescute

În domeniul accizelor programul de încasări a fost realizat în proporţie de 124,98%. Faţă de încasările din perioada analizată a anului precedent, accizele au fost mai mari cu 12,5% (în termeni nominali), respectiv 2,36 miliarde lei faţă de 2,1 miliarde lei în luna ianuarie 2013 (+ 262,69 milioane lei).

În ceea ce priveşte impozitul pe profit, s-au încasat 247,21 milioane lei, cu 53,57 milioane lei mai mult decât în 2013 (193,64 milioane lei) iar încasările la capitolul „rest venituri“ au fost mai mari cu 793,55 milioane lei faţă de perioada similară a anului 2013.

Mai puteţi citi:

Şeful Comisiei de buget din Camera Deputaţilor: Contribuţiile la asigurările sociale vor fi reduse cu 5 puncte dacă arieratele şi evaziunea vor fi diminuate

Contribuţiile la asigurările sociale pentru angajator vor putea fi reduse cu 5 puncte procentuale, dacă arieratele şi evaziunea fiscală vor fi diminuate, a declarat, marţi, Gheorghe Dragomir, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Sărăcia românilor a fost provocată de stat, prin regimul de taxe şi impozite, acuză oamenii de afaceri

Numeroasele măsuri de politică fiscală luate de guvernele României de la începutul crizei au arătat lipsa unei strategii coerente în acest domeniu şi au creat sărăcie, potrivit unui studiu întocmit de avocatul Gabriel Biriş, vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Codul Fiscal a scumpit locurile de parcare din Braşov

Toţi braşovenii care au loc de parcare trebuie să mai plătească încă o taxă cuprinsă între 2 şi 10 lei. Aceasta nu a fost impusă de Primărie ci de noul Cod Fiscal. Este un fel de impozit pe teren.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite