BNR face bilanţul pestei porcine: România a sacrificat 10% din efectivele de porci. Carnea s-a scumpit cu 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesta porcină africană a avut un impact major asupra României şi efectele sale au fost subestimate chiar şi de Banca Naţională, instituţie care afirmă că boala a dus la sacrificarea a 10% din efectivele de porci din ţară şi la scumpirea cu 50% a cărnii de porc de la an la an.

BNR subliniază, în raportul privind inflaţia, că la accelerarea inflaţiei de bază în ultimul trimestru din 2019 a contribuit semnificativ şocul pe partea ofertei manifestat la nivel internaţional pe segmentul cărnii de porc.

BNR afirmă astfel că a subestimat traiectoria inflaţiei CORE2 (preţurile libere), ca urmare a scumpirii mai ample decât fusese anticipat a cărnii de porc şi a preparatelor din carne.

„La accelerarea inflaţiei de bază CORE2 ajustat din trimestrul IV 2019 a contribuit semnificativ şocul pe partea ofertei manifestat la nivel internaţional pe segmentul cărnii de porc, marcat în continuare de epidemia globală de pestă africană. Virusul a afectat îndeosebi China, cel mai mare consumator de carne de porc din lume, înjumătăţind practic într-un an şi jumătate, de când a fost raportat primul caz, efectivele de porcine de pe teritoriul acestei ţări. Ca urmare, importurile Chinei din Europa şi America de Sud s-au extins într-un ritm alert pe tot parcursul anului 2019, în încercarea de a acoperi nevoia de consum a populaţiei, imprimând preţurilor internaţionale o tendinţă puternic ascendentă”, arată raportul BNR.

În Europa, România a fost cea mai afectată de răspândirea pestei africane, cele circa 550.000 de sacrificări realizate până la finele anului 2019 reprezentând peste 10 la sută din efectivele existente la momentul semnalării prezenţei virusului în ţară, afirmă BNR.

În acest context, preţul agricol ale cărnii de porc pe plan local a traversat un nou episod de majorare accelerată în luna noiembrie, ajungând la sfârşitul anului cu aproximativ 50% mai mare decât cel consemnat cu un an în urmă, estimează instituţia.

„Ramificaţiile fenomenului se întind însă dincolo de acest segment, în China observându-se deja o tendinţă generalizată de creştere a preţurilor la alte produse alimentare, pe măsură ce populaţia încearcă să suplinească absenţa cărnii de porc din alimentaţie prin intermediul altor surse proteice precum ouă, carne de pui sau carne de vită. Este de aşteptat ca evoluţia să îşi pună amprenta asupra dinamicii cotaţiilor internaţionale ale mărfurilor de acest tip, ceea ce va menţine şi în perioada următoare presiunea asupra preţurilor interne”, mai arată raportul BNR.

Banca Naţională subliniază că pe termen scurt persistă însă incertitudini privind evoluţia cotaţiilor globale ale mărfurilor agroalimentare, în special în contextul epidemiei de pestă porcină africană, cu potenţial inflaţionist însemnat. Instituţia susţine căriscuri sunt asociate unor eventuale extinderi ale focarelor epidemiei de pestă porcină şi ale celor de gripă aviară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite