ANAF a lansat One Stop Shop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
site anaf

Sistemul electronic One Stop Shop - OSS este pus la dispoziţia contribuabililor pe portalul www.anaf.ro, a anunţat luni Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

"În vederea implementării pachetului TVA privind comerţul electronic, a devenit operaţional sistemul electronic One Stop Shop (Regimul special de TVA). Sistemul facilitează companiilor înregistrarea şi declararea electronică, precum şi plata taxei pe valoarea adăugată aferentă anumitor categorii de bunuri şi servicii, în comerţul transfrontalier Business-to-Consumer (B2C)", se spune în comunicat.

Conform ANAF, Ghidul One Stop Shop Guide to the VAT One Stop Shop este disponibil în limba engleză pe site-ul Comisiei Europene, iar în perioada următoare documentul va fi disponibil şi în limba română.

Schimbările din comerţul online de la 1 iulie

De la 1 iulie au apărut o serie de modificări în privinţa vânzărilor online. În România a fost publicată lunea trecută în Monitorul oficial transpunerea directivei europene, aminteşte Hotnews.

În cadrul sistemului actual, bunurile cu o valoare mai mică de 22 de euro importate în UE de către societăţi din afara UE erau scutite de TVA. Începând cu 1 iulie, această scutire este suspendată, astfel încât TVA să fie percepută pentru toate bunurile care intră în UE - la fel ca în cazul bunurilor vândute de întreprinderile din UE, explica recent Comisia Europeană.

“Studiile şi experienţa au arătat că această scutire era utilizată în mod abuziv, vânzătorii lipsiţi de scrupule din afara UE etichetând greşit transporturile de bunuri, de exemplu telefoanele inteligente, pentru a beneficia de scutire. Această lacună le permite societăţilor respective să submineze concurenţii din UE şi reprezintă o fraudă estimată la 7 miliarde euro pe an în detrimentul bugetelor din UE, ceea ce duce la o sarcină fiscală mai mare pentru alţi contribuabili”, menţionează sursa citată.

Până acum, vânzătorii online trebuiau să fie înregistraţi în scopuri de TVA în fiecare stat membru în care au o cifră de afaceri care depăşeşte un anumit prag general, care variază de la o ţară la alta.

De la 1 iulie, aceste praguri diferite au fost înlocuite cu un prag comun la nivelul UE de 10 000 euro, iar dacă pragul este depăşit, TVA trebuie plătită în statul membru în care sunt livrate bunurile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite