Sfaturi simple pentru a reduce risipa de energie și a ține facturile sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o mulțime de lucruri pe care le putem face cu toții pentru a reduce consumul de energie în locuință, obținând mai mult control asupra facturilor, potrivit specialiștilor consultați de „Adevărul”.

Un bărbat numără bani în timp ce un altul citește contorul
Costul facturilor la energie poate fi ținut sub control prin câteva acțiuni simple

În orice locuință, consumul de energie depinde de mai mulți factori, precum zona climatică, starea clădirii, respectiv vechimea și gradul de izolare termică a zidurilor, ferestrelor, ușilor, acoperișului. De asemenea, contează numărul de persoane din locuință, numărul, tipul și gradul de uzură a aparatelor electronice și electrocasnice din locuință. Nu în ultimul rând, foarte important este și comportamentul personal, adică felul în care consumăm energia și cât de responsabili suntem din acest punct de vedere.

Încălzirea/răcirea ocupă cea mai mare pondere în consumul anual de energie al unei locuințe obișnuite, în medie circa 60%, iar apa caldă – aproximativ 20%. De aceea, tot aici puteți obține și cele mai mari economii și fiecare gest de economisire contează. În acest articol, vă vom prezenta câteva sfaturi simple și ușor de aplicat oferite de specialiștii programului România Eficientă, ce vă ajută să reduceți cheltuielile cu încălzirea:

1. Reduceți temperatura în camerele pe care nu le folosiți și închideți ușile între încăperi, astfel încât aerul cald să nu se risipească. În medie, reducerea termostatului cu doar 1°C ar economisi aproximativ 7% din energia folosită pentru încălzire.

2. Aerisirea corectă a camerelor în timpul iernii se face cu ferestrele larg deschise, în reprize scurte de două până la cinci minute. Aerul proaspăt este important pentru sănătatea noastră, așa că aerisiți de cel puțin două ori pe zi.

3. Nu acoperiți caloriferele cu haine și nu așezați mobilier în fața caloriferelor, pentru a nu împiedica aerul cald să circule așa cum trebuie prin încăpere. Îndepărtați fotoliile din fața caloriferelor sau alte lucruri care împiedică transmiterea căldurii. Seara, acoperiți ferestrele cu draperii, pentru a nu pierde căldură prin geamuri, iar în timpul zilei, trageți deoparte draperiile și profitați de căldura gratuită a soarelui.

4. Apa caldă presupune un consum de energie pentru a o încălzi, așadar nici ea nu trebuie risipită. Un duș scurt poate folosi o treime din cantitatea de apă necesară pentru o baie. O soluție ieftină și la îndemână pentru a reduce consumul de apă caldă pentru un duș chiar și cu 60% fără a pierde din confort este să cumpărați și să montați limitatoare de debit.

De asemenea, închideți robinetul atunci când vă spălați pe mâini sau pe dinți. Dacă lăsați robinetul deschis, puteți risipi circa 8 litri de apă pe minut, potrivit datelor Comisiei Europene. Reparați robinetele stricate din care picură apa, altfel puteți pierde până la 1 litru de apă pe oră.

5. Atunci când peretele pe care este montat caloriferul e slab izolat, o mare parte a căldurii se va risipi afară. Dacă nu puteți face o izolație corespunzătoare a pereților, o măsură simplă, ieftină și eficientă din punct de vedere al costurilor este instalarea unui panou cu grosimea de aproximativ 4 mm din spumă cu folie de aluminiu la suprafață. Acest panou, ce se găsește în magazinele de bricolaj, va redirecționa căldura înspre interiorul camerei, reducând semnificativ pierderile de căldură prin perete.

6. Într-o casă slab izolată, prin tavan / acoperiș se poate pierde chiar și 35% din căldură. Izolația corespunzătoare a acoperișului este esențială pentru a păstra căldura în locuință în tipul iernii, dar și răcoarea în timpul verii. Așadar, investiția în creșterea gradului de izolare a mansardei / podului este una fără regrete.

7. De asemenea, pentru interior, alegeți o ușă de calitate, care să țină frigul afară. Prin ferestre vechi și de slabă calitate, puteți pierde circa 20% din căldură. De aceea, investiția în ferestre moderne, de calitate este recomandată, dacă bugetul vă permite. Vor asigura nu doar o protecție termică ridicată, ci și protecție împotriva zgomotului, a prafului și umezelii.

8. Dacă simțiți curent în locuință, înseamnă că pierdeți căldură, deci risipiți bani. Identificați locurile care nu sunt bine etanșeizate și blocați golurile nedorite de pe lângă uși sau ferestre, care lasă aerul rece să intre în casă și aerul cald să iasă afară. Înlocuiți garniturile de etanșare deteriorate ale ușilor și ferestrelor.

Atenție la consumul „fantomă” de electricitate!

Uneori, risipim energia fără să realizăm că se întâmplă acest lucru. Un consum care trece neobservat, motiv pentru care este denumit consum „fantomă” de electricitate, este cel al unor dispozitive electronice și aparate electrocasnice precum televizorul, laptopul, boxa audio, cuptorul cu microunde, imprimanta etc.

Acestea continuă să folosească energie chiar și atunci când sunt oprite sau în regim de așteptare (standby), motiv pentru care au fost botezate „vampiri energetici”. Consumul acestora poate aduce un plus de aproximativ 5-10% la factură, potrivit unor estimări, sau chiar de circa 20%, potrivit altora, arată experții România Eficientă.

Dispozitivele electronice sau unele aparate electrocasnice continuă să utilizeze electricitate chiar și când sunt oprite pentru a permite funcții de fundal precum ceasuri, temporizatoare, afișaje, pentru a primi semnale de la rețele sau din telecomenzi. Aceste aparate necesită o comandă cu un singur buton pentru a fi trezite, iar pentru acest lucru au nevoie de energie. Exemplul clasic de consum „fantomă” este cel al unui televizor oprit fără a fi scos din priză, rămânând astfel conectat la sursa de energie. Acesta va fi continua să consume electricitate, deoarece ledul roșu are nevoie de alimentare, precum și capacitatea televizorului de a porni atunci când apăsați telecomandă.

Dispozitivele fără ceasuri sau care nu sunt „inteligente”, cum ar fi lămpile și prăjitoarele de pâine, nu consumă energie „fantomă”. Însă banalul încărcător de smartphone sau tabletă poate continua să extragă cantități mici de energie, dacă nu este scos din priză atunci când dispozitivul încărcat a fost înlăturat.

Cum puteți lăsa „vampirii energetici” fără putere

Unele dispozitive au un consum ascuns nesemnificativ când sunt oprite sau în standby, dar la altele e destul de important. Caracteristicile tehnice ale unor aparate vă pot arăta inclusiv câtă energie consumă când sunt lăsate în repaus sau oprite, fără a fi deconectate de la alimentarea cu energie.

Reducerea puterii „vampirilor” este o idee foarte bună pentru a economisi energie. Așadar, iată ce puteți face:

- În primul rând, verificați aparatele lăsate în standby din locuință.

- Scoateți încărcătorul din priză imediat ce nu mai este utilizat și dispozitivul este complet încărcat.

- Opriți întrerupătorul de alimentare sau deconectați aparatele de la priză atunci când nu sunt utilizate.

- Conectați mai multe dispozitive electronice (ex: computer, consolă de jocuri, televizor) la un prelungitor cu întrerupător și prize multiple, pentru a opri cu ușurință alimentarea pe timp de noapte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite