Putin şi prietenii săi: miliardarii apropiaţi Kremlinului se îmbogăţesc de pe urma embargoului alimentar impus de Moscova
0Conflictele geopolitice, embargoul impus de Rusia asupra importurilor de alimente, preţurile anemice ale petrolului şi deprecierea rublei contribuie la renaşterea agriculturii ruse, scrie Bloomberg. Miliardari precum Vladimir Evtuşenkov şi Ghenadi Timcenko, prieten al preşedintelui Vladimir Putin au investit sume semnificative în ferme de porci şi sere în centrul şi estul Rusiei, dar şi în achiziţii.
Tendinţa marchează consecinţele curioase ale celui mai grav conflict al Rusiei cu Statele Unite de după Războiul Rece, potrivit sursei citate, preluată de News.ro.
Ros Agro, companie a miliardarului Vadim Moşkovic, vrea să construiască ferme de porci şi sere în centrul şi estul Rusiei şi să facă achiziţii, proiectele urmând să fie finanţate prin vânzarea de acţiuni listate în Marea Britanie, pentru care vrea să obţină 250 de milioane de dolari.
„Compania va investi masiv şi se va dezvolta. Devalorizarea rublei a făcut sectorul foarte atractiv din perspectiva generării de bani“, a declarat Sviatoslav Arsenov, manager de active la compania UralSib Asset Management în Moscova.
Rusia, al nouălea mare importator de alimente din lume în 2013, a redus achiziţiile din străinătate cu aproape 40%, la 26,5 miliarde de dolari, până în 2015, potrivit datelor guvernamentale.
Securitatea alimentară
Putin a cerut măsuri de creştere a securităţii alimentare, afirmând anul trecut că suprafeţele agricole uriaşe fac din Rusia cea mai bogată ţară în domeniul agriculturii.
Rusia îşi poate asigura consumul de carne, dar nu şi cel de lactate, fructe şi legume, a spus în februarie premierul Dmitri Medvedev, promiţând ajutor de stat.
Producţia agricolă a Rusiei a crescut cu 3% anul trecut, chiar dacă economia s-a contractat cu 3,7%.
Importurile de legume s-au situat la 1,7 miliarde de dolari anul trecut, iar unele tomate au ajuns în Rusia tocmai din Senegal.
Ros Agro, pe val
Ros Agro şi acţionarii acesteia au obţinut beneficii. Certificatele globale de depozit ale Rosagro au crescut de peste două ori de când Rusia a interzis importurile anumitor alimente, din august 2014.
Moşkovic, care deţine trei sferturi din acţiunile Ros Agro, vrea să investească 100 de milioane de dolari în emisiunea de noi titluri.
„Preferăm Ros Agro, ca formă de investiţie în planurile de substituire a importurilor“, au afirmat vineri analişti ai Bank of America Merrill Lynch, într-o notă adresată clienţilor.
Oferta Ros Agro ar fi prima efectuată la Londra de o companie din Rusia după cea a retailerului Lenta, care este susţinut de fondul american TPG Capital, derulată octombrie.
Alte companii, cum sunt Drilling, cea mai mare companie de foraje din Rusia, şi Uralkali şi-au retras listările de la Londra, pe fondul interesului scăzut al investitorilor pentru pieţele de energie şi cele emergente.
Profitori de pe urma sancţiunilor
Rusia a impus embargoul alimentar în 2014 ca măsură de retorsiune împotriva sancţiunilor impuse de către Uniunea Europeană şi SUA, ca urmare a anexării Crimeei şi a sprijinului armat acordat de Moscova rebelilor din estul Ucrainei.
O analiză Reuters din 2014 arata încă de atunci că afacerile unor oameni apropiaţi ai lui Vladimir Putin sporeau rapid din cauza embargoului.
Astfel, acţiunile producătorului de peşte Russkoe More au crescut atunci cu 70% după anunţarea embargoului. Miliardarul Ghenadi Timcenko, prieten cu preşedintele Vladimir Putin, a cumpărat o participaţie de 30% la Russkoe More în 2011, anticipând creşterea cererii pentru somon.
Russkoe More este cel mai mare importator de somon din Rusia, având în 2013 o cotă de piaţă de 26%. După ce SUA au impus primele sancţiuni împotriva unor persoane şi companii din Rusia, Timcenko şi-a vândut participaţia ginerelui său Gleb Frank.
De asemenea, producătorul de carne de porc Miratorg, cel mai mare din Rusia, cu vânzări anuale de 1,5 miliarde de dolari, a beneficiat în 2014 de împrumuturi mari din partea statului, fapt neobişnuit pentru o companie din industria agroalimentară. Miratorg este deţinută de oamenii de afaceri Viktor şi Alexander Linnik, care au o avere de 360 de milioane de dolari.