Producţia de Coca Cola, oprită în Venezuela din lipsă de zahăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Venezuela este aproape de colaps, proteste având loc aproape zilnic împotriva preşedintelui Nicolas Maduro  FOTO Reuters
Venezuela este aproape de colaps, proteste având loc aproape zilnic împotriva preşedintelui Nicolas Maduro  FOTO Reuters

Îmbuteliatorul venezuelean al Coca-Cola a oprit producţia din cauza lipsei de zahăr, scrie Reuters, în condiţiile în care Venezuela se află în colaps, cu o recesiune adâncă provocată de scăderea preţurilor petrolului şi naţionalizarea fabricilor private, în timp ce proteste spontane au loc frecvent în ţară.

Concomitent, Venezuela – cel mai bogat stat în petrol din lume – se confruntă şi cu o mare criză energetică, din cauza secetei, astfel că populaţia este privată în mod constant de apă potabilă şi electricitate.

În schimb, producţia de băuturi răcoritoare fără zahăr continuă în ţară, a declarat Kerry Tressler, purtător de cuvânt al Coca Cola. 

„Furnizării de zahăr în Venezuela ne-au informat că vor sista temporar operaţiunile din cauza lipsei de materii prime“, a afirma Tressler.

Coca-Cola Femsa SAB este cel mai mare îmbuteliator de din America Latină şi deţine patru fabrici în Venezuela. Compania a anunţat că speră că rezervele ţării să îşi revină „pe termen scurt“.

Compania îşi produce 7% din veniturile anuale în Venezuela. Societatea este o companie mixtă între Coca-Cola şi grupul Femsa, din Mexic.

În ultimii ani, o combinaţie între controlul preţurilor, creşterea costurilor de producţie, lipsa rezervelor externe, legile restrictive din domeniul muncii şi lipsa îngrăşămintelor au dus la scăderea suprafeţelor cultivate şi a producţiei.

Mulţi fermieri mici s-au reorientat către alte culturi la care preţul nu este impus de stat şi care generează, astfel, venituri mai mari.

Venezuela este aşteptată să producă 430.000 de tone în sezonul 2016-2017, faţă de 450.000 în cel anterior, şi să importe alte 850.000 de tone de zahăr brut şi rafinat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite