Preţul gazelor naturale în Europa a revenit sub pragul de 200 de euro

0
Publicat:

Preţul gazelor naturale în Europa a coborât joi până la 197 de euro pentru un Megawatt-oră, revenind sub pragul de 200 de euro pentru un Megawatt-oră pentru prima dată de la începutul lunii august, transmite DPA.

Comisia Europeană va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, Foto: Shutterstock
Comisia Europeană va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, Foto: Shutterstock

Această evoluţie a venit în contextul în care preţurile pentru contractele TTF la bursa din Ţările de Jos, unde se stabilesc tarifele de referinţă în Europa, au scăzut cu aproape 8%, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, scăderea cotaţiilor vine cu o zi înainte de reuniunea miniştrilor europeni ai Energiei, care ar urma să discute riscurile cu care se confruntă statele membre ale Uniunii Europene din cauza diminuării livrărilor de gaze naturale ruseşti, o situaţie care ar urma să persiste timp de mai multe luni şi va afecta economia continentului.

La începutul acestei săptămâni, preţurile gazelor naturale în Europa erau aproape de pragul de 300 de euro pentru un Megawatt-oră, pe măsură ce pieţele au digerat ştirea că Rusia a întrerupt tranzitul gazelor naturale spre Europa via conducta Nord Stream 1.

Ce măsuri anunţă UE

Comisia Europeană va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, alături de măsuri cum ar fi o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze, a anunţat miercuri preşedintele Executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Conform unui proiect de document, consultat tot miercuri de Reuters, Comisia Europeană vrea să introducă o taxă clawback care să se aplice veniturilor realizate de producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale şi să folosească banii astfel colectaţi pentru a-i proteja pe consumatori de creşterea facturilor.

Această taxă este una dintre măsurile de urgenţă elaborate de Executivul comunitar pentru a reduce costurile la gaze naturale şi electricitate, care au explodat ca urmare a reducerii livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Europa după invadarea Ucrainei.

Tot în propunerile Comisiei Europene, consultate de Reuters, este menţionată şi o ţintă pentru statele membre, privind reducerea cu 10% a consumului de electricitate.

În acelaşi document, care este posibil să sufere modificări înainte de prezentarea oficială, se prevede că UE va impune un plafon de 200 de euro pentru 1 Megawatt oră pentru preţul primit de acele companii de utilităţi care nu utilizează gaze naturale pentru a produce electricitate.

Măsura ar urma să afecteze operatorii de parcuri eoliene şi fotovoltaice, centrale pe biomasă, centrale nucleare şi producătorii de electricitate pe bază de cărbune.

Totodată, în document se mai prevede că plafonul de preţ va fi aplicat şi veniturile în exces vor fi recuperate după ce se vor încheia tranzacţiile cu electricitate, astfel încât măsura nu va afecta în mod direct preţurile de pe bursa de electricitate din Europa.

La rândul său, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ameninţat, miercuri, la Forumul Economic al Estului dedicat Asiei, la Vladivostok, că Rusia nu va mai livra nici petrol şi nici gaze naturale ţărilor care plafonează preţul hidrocarburilor vândute de către Moscova, a transmis News.ro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite