Poate România să depășească Elveția? „Puteam să devenim, repede, să fim tigru”. Opinia unui controversat antreprenor

0
Publicat:

Cunoscutul și controversatul antreprenor Cristian Sima, care locuiește în Elveția, a vorbit despre șansele României de a scăpa de coada clasamentelor din UE și chiar să depășească economii de top ale Europei.

Cristian Sima trăiește în Zurich. FOTO: Pixabay/Toshiharu Watanabe
Cristian Sima trăiește în Zurich. FOTO: Pixabay/Toshiharu Watanabe

„Poate România vreodată să depășească Elveția?” - a fost întrebat controversatul antreprenor Cristian Sima, la posdcastul lui Ștefan Mandachi.

Cristian Sima este cunoscut drept antreprenorul care a înființat una dintre primele firme de brokeraj din România. Sima a fost profesor de Matematică la Revoluție, iar după alegerile din 1990, a plecat și a predat în mai multe țări europene, până a început să studieze bursa. A fost președinte al Bursei de Valori Sibiu și a încercat să preia conducerea Bursei de Valori București. A avut afaceri imobiliare și a fost acționar la portalul Hotnews.

A fugit din țară după falimentul firmei de brokeraj și s-a stabilit în Elveția, țară al cărei cetățean este. Antreprenorul a vorbit dspre procesele sale penale, care s-au încheiat fără a fi pus sub acuzare și despre problemele de sănătate, care-l fac să locuiască în Elveția.

Cum vom depăși Elveția?

„Da, știți cum? Se mută românii în Elveția și elvețienii în România. Elvețienii care se mută în România vor crește țara, iar românii care se mută în Elveția vor distruge Elveția, până ajunge România să depășească Elveția”, a răspuns, glumeț, Sima.

„Trebuie cineva să ducă-n jos Elveția pentru ca România să crească și s-o depășească”, a completat el.

Sima a criticat podcastul în care Mandachi „visa” că România va deveni a treia sau a patra economie din Uniunea Europeană.

„O să ajungem să depășim Italia? Și dacă creștem noi 15% - știți China n-a crescut mai mult de 10%- dacă noi creștem cu 15% timp de 15 ani, cum ați vrut dumneavoastră, tot n-ajungem”, a completat fostul profesor de Matematică.

El a mai precizat că în mod greșit Mandachi a folosit PIB-ul nominal al României, și nu pe cel real: „Noi n-avem niciun PIB de 300 de miliarde (dolari - n. red.), noi avem PIB-ul real de 197 de miliarde de dolari pe 2022, acum a mai crescut”.


„Când românii vor fi educați”

Mandachi a replicat cu o întrebare: „De ce n-aveți încredere în Români”. „Am încredere în România, îmi place România, îmi plac românii”, a răspuns Sima.

„În perspectivă, când am putea să nu mai fim penultimii din Europa să nu mai fim la coada clasementului? Care ar fi condițiile?”, a continuat Mandachi.

„Când românii vor fi educați. Când românii, măcar 1%, n-o să citească o pagină pe zi, ci o carte pe zi. Și așa mai departe. Multe sunt, vorbim trei ore. E foarte simplu, când România va avea o educație...Puteam să devenim, repede, să fim tigru (în teminologia economică - o țară a cărei economie se dezvoltă rapid - n. red.), în 90. Dar în 90 n-am știut pe cine să votăm”, a răspuns Sima.

Sima a povestit că după ce a văzut rezultatul alegerilor din 1990 a decis să plece spre Vest. Pe atunci era asistent universitar la Politehnică, unde preda Matematică. El a povestit cum a lucrat în mai multe slujbe în universități din Europa, până ce a început să învețe burse și a renunțat la predat.

„It-iștii români sunt folosiți de niște străini deștepți”

Întrebat care crede că sunt domeniile viitorului, Sima a vorbit despre inteligența artificială și tehnologia blockchain.

„Dar asta nu înseamnă să mergeți să cumpărați bitcoin, eu vorbesc despre tehnologia blockchain”, a precizat el.

În acest context, a revenit la situația din țară:România are IT-iști foarte buni, bravo! Dar IT-iștii ăștia sunt folosiți de niște străini deștepți. Știți cine câștigă? Câștigă cel care face softul la AI? El e cel mai deștept. Cel mai deștept e cel care face algoritmii pentru chat GPT, dar nu el face bani. Face Sam Altman, care e manager, care e arhitectul, care știe să te pună pe tine sau pe tine să construiești.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite