Paradoxul laptelui: procesatorii au colectat mai puţine tone de la crescătorii de vaci, dar au produs mai multe tone de lactate
0În primele două luni din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 7.787 de tone (-5,9%), arată datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică. Această scădere a fost consemnată pe când scandalul aflatoxinei încă nu se declanşase.
Cele mai mari scăderi ale producţiei în perioada analizată pot fi menţionate la laptele de consum cu 2.061 de tone (-5,3%) şi la brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (92,1% din producţia totală de brânzeturi) cu 439 de tone (-4,6%).
Cu toată scăderea de la colectări, producţia la procesatori a crescut la următoarele produse lactate: smântână de consum, cu 838 de tone (+10,6%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 2.244 de tone (+8,3%) şi unt, cu 117 tone (+7,7%).
Februarie: minus 5.000 de tone la colectare
În luna februarie 2013 comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 5.223 de tone (-8,0%).
Cea mai mare scădere a producţiei în luna februarie 2013 comparativ cu luna ianuarie 2013 a avut loc la unt cu 143 tone (-16,2%), fiind urmat de laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 1422 tone (-9,2%), de smântâna de consum cu 337 tone (-7,5%), de laptele de consum cu 882 tone (-4,7%) şi de brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (92,3% din producţia totală de brânzeturi) cu 152 tone (-3,3%).
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna februarie 2013 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 4.835 de tone (-7,5%).
Creşterea producţiei în luna februarie 2013 comparativ cu luna februarie 2012 poate fi menţionată la: smântână de consum cu 363 tone (+9,5%) şi lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 634 tone (+4,8%).