Năsui: Guvernul vrea să acopere cu banii românilor pierderile unor corporaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Năsui
Claudiu Năsui

Economistul USR Claudiu Năsui acuză Guvernul Orban de „socialism pentru bogaţi”, susţinând că vrea să instituie o schemă prin care să acopere cu banii contribuabililor pierderile a trei mari corporaţii internaţionale, specializate în asigurări în caz de neplata a facturilor.

„Socialism pentru bogaţi. Cum se face că pentru unii sunt mereu bani?

Guvernul PNL pregăteşte o schemă prin care să acopere pierderile a 3 mari corporaţii internaţionale folosind banii contribuabililor români.

Ce se întâmplă în practică? Există corporaţii care asigură creditul comercial, adică facturile emise care nu sunt încă plătite. De ce şi-ar asigura cineva o factură? Tocmai ca să fie sigur că îşi va lua banii pe ea. Dacă un client nu plăteşte, întreprinderea îşi ia banii de la asigurator, după care asiguratorul se întoarce împotriva rău-platnicului.

În România activează 3 mari corporaţii care primesc bani buni ca să asigure facturi. Au făcut profituri frumoase până acum, iar lucrul acesta nu este rău. Îşi asumă un risc şi e normal să fie plătite pentru asta.

Problema vine atunci când riscul chiar începe să se materializeze. Conform propriilor lor contracte, aceste corporaţii ar trebui acum să plătească facturile asigurate. Exact la fel cum un asigurator, care ne vinde o poliţă CASCO, trebuie să ne despăgubească atunci când se întâmplă un accident.

Dacă estimează riscurile bine şi fac analiza cum trebuie, profiturile sunt bune. Anul acesta, însă, din cauza crizei provocate de pandemie, facturi asigurate nu s-au mai plătit. Aşa că, asiguratorii trebuie acum să le plătească.

Ce treabă are guvernul României în toate astea? Aparent totul este un aranjament contractual între privaţi, doar că aceste corporaţii ar prefera să nu plătească acum că daunele sunt mari. Aşa că vor ca guvernul să plătească în locul lor, evident cu banii noştri.

Schema nu este nouă. Când lucrurile merg bine facem profit şi luăm dividende. Când merg prost, facem lobby la guvern să ne acopere pierderile din banii contribuabililor. Se numeşte „privatizarea profiturilor şi socializarea pierderilor”.

Faptul că aceste corporaţii preferă să lase guvernul să plătească din banii contribuabililor obligaţiile lor este de înţeles. Cine nu ar vrea să vină guvernul să-i plătească cheltuielile? Faptul că un guvern chiar întreţine ideea asta este grav pentru că ne arată cât de puternice pot fi unele grupuri de interese concentrate în guvernul României.

Liberalismul nu înseamnă socialism pentru corporaţii. Dacă PSD-ul ar fi pregătit un astfel de program, s-ar fi lăsat imediat cu plângere penală pentru subminarea economiei naţionale.

Cu toate acestea, dacă domnul Orban tot vrea să le dea banii noştri, hai să vedem mai îndeaproape pierderile cui le acoperim. Cele trei corporaţii principale de asigurare a creditului comercial care ar primi banii noştri sunt: Coface, Euler Hermes şi Atradius.

1) Coface are capitaluri proprii de 1.9 miliarde de euro şi a avut anul trecut profit de 147 de milioane de euro, în creştere cu 20% faţă de anul anterior, distribuit integral ca dividende.

2) Euler Hermes are capitaluri proprii de 2.9 miliarde de euro şi a avut profit de 475 de milioane de euro, în creştere cu 10% faţă de anul anterior.

3) Atradius are capitaluri proprii de 2 miliarde de euro şi a avut profit de 228 de milioane de euro, în creştere cu 12% faţă de anul anterior.

În plus, fiecare dintre acestea are în spate grupuri şi mai mari.

Ni se tot spune că nu sunt bani pentru a reduce impozitarea muncii în România, care e la cel mai mare nivel din Uniunea Europeană, mai ales pentru salariile mici. În schimb, sunt bani ca să acoperim pierderile corporaţiilor de mai sus.

Nu este normal ca statul cu una dintre cele mai mari poveri fiscale pe salariile mici să folosească banii pentru a acoperi pierderile unor corporaţii. Dacă vrem să folosim bani publici pentru a ajuta pe cineva, hai să-i ajutăm pe cei cu salariile cele mai mici. Nu pe cei care pot suporta consecinţele propriilor decizii comerciale”, a scris Claudiu Năsui.

Explicaţiile economistul survin unui articol publicat de profit.ro, potrivit căruia Ministerul Finanţelor pregăteşte o schemă de ajutor de stat prin care vrea să garanteze 80% din despăgubirile pe care societăţile ce asigură credite comerciale le-ar datora clienţilor asiguraţi pentru neîncasarea facturilor la timp.

Scopul declarat al unei astfel de scheme, inspirate după cele aprobate în Germania şi Danemarca, este evitarea unui blocaj al creditului comercial între firmele din România. Beneficiari direcţi principali ar fi, însă, doar trei asigurători de credit comercial– Coface, Euler Hermes şi Atradius – care au doar câteva mii de clienţi mari în România, şi reasigurătorii lor străini, în locul cărora contribuabilii români ar prelua obligaţiile de despăgubire.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite