Milioane de euro, cheltuite din nou pe un vaccin inutil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul e pe cale să reintroducă pe piaţa românească o substanţă care a fost interzisă de Comisia Europeană din cauza ineficienţei în tratarea pestei porcine Aprobarea utilizării

Guvernul e pe cale să reintroducă pe piaţa românească o substanţă care a fost interzisă de Comisia Europeană din cauza ineficienţei în tratarea pestei porcine

Aprobarea utilizării vaccinului "marker" va prelungi embargoul ridicat Românei de UE, cu prejudicii incalculabile pentru toţi producătorii de carne din ţara noastră.

O mare companie multinaţională cu profil suinicol a cerut, la începutul acestei luni, permisiunea de a utiliza vaccinul antipestă de tip marker, cu toate că respectiva substanţă s-a dovedit a fi total neadecvată în tratamentul pestei porcine.

Compania precizează, în solicitarea sa adresată Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Sănătate Alimentară (ANSVSA), că va suporta toate costurile legate de utilizarea markerului pe post de vaccin antipestă.

Având în vedere necesarul estimat de peste un milion de doze a câte 2,5 euro bucata, putem spune că totalul costurilor s-ar putea ridica la cel puţin 2,5 milioane de euro. Numai că aceeaşi companie urmează să primească, de la statul român, o despăgubire în valoare de 11 milioane de euro pentru că - surpriză! - a fost afectată de pesta porcină tocmai din cauza utilizării acelei substanţe inutile în tratamentul preventiv.

Altfel spus, dacă reuşeşte această "afacere", compania în cauză primeşte de la stat 11 milioane şi cheltuie doar 2,5 milioane de euro.

Foarte bine (pentru ei), am putea spune, dar reamintim că însăşi practica vaccinării porcilor în fermele organizate profesional este sancţionată de Uniunea Europeană cu interzicerea vânzării cărnii de porc pe piaţa comunitară. În plus, chiar dacă vaccinarea se practică într-o singură fermă din România, interdicţia accesului pe piaţa europeană se aplică tuturor producătorilor din România!

Autorităţile, pe-o mână cu importatorul

Interesant este că aprobarea pentru despăgubirea de 11 milioane de euro, care-i va reveni companiei amintite mai sus (este vorba despre Smithfield Ferme, cu sediul în judeţul Timiş), va fi acordată de aceleaşi persoane care au militat, de-a lungul anilor, pentru vaccinarea cu marker.

Ca un făcut, aceleaşi persoane au legături strânse şi cu importatorul unic al acelei substanţe, după cum arată o expertiză contabilă elaborată de experţii judiciari ai Tribunalului Bucureşti - document citat, la vremea respectivă, de ziarul "Adevărul". Desigur, avem de-a face cu şefi ai unor direcţii de specialitate din cadrul ANSVSA...

Proceduri încâlcite, folosite ca paravan

La sfârşitul lunii mai 2008, guvernul adopta o hotărâre prin care se stabilea un nou program de luptă împotriva pestei, fără nicio referire, însă, la varianta vaccinului marker.

În rândurile veterinarilor, normativul a fost perceput, totuşi, ca o bine-venită interdicţie a utilizării "apei de ploaie" pe post de vaccin antipestă. Numai că hotărârea de guvern trebuie să fie dublată şi de norme metodologice de aplicare, iar în cazul de faţă termenul pentru elaborarea normelor este 27 iunie.

Astfel de normative trebuie, însă, trimise şi la Bruxelles, pentru a obţine avizarea din partea Comisiei Europene. Ei bine, tocmai această relaţie cu autoritatea europeană va fi folosită, potrivit surselor noastre, drept paravan pentru reintroducerea, pe uşa din dos, a vaccinului marker în România.

Argumentul forte va fi acela că o companie privată s-a oferit să suporte toate cheltuielile pentru a folosi markerul, deci n-ar fi chiar oportun să se interzică. Această derogare va costa, însă, enorm economia românească, pentru că toţi ceilalţi crescători de porci sau producători de mezeluri vor avea interzis, în continuare, accesul pe piaţa europeană.

Reamintim, de asemenea, că din 1 ianuarie 2010, această interdicţie se va extinde şi asupra pieţei din România, care se va integra, din acest punct de vedere, în cea comunitară.

Producătorii români care au acum prejudicii mari din cauză că nu-şi pot vinde marfa în Europa, vor sucomba, practic, fiind in imposibilitatea de a vinde în România. Toate acestea, din cauză că pesta porcină este tratată cu vaccin, în loc să fie lichidat întregul focar, acolo unde apare.

Pesta, scurt istoric

Iunie 2005 - este adoptată o "strategie" în baza căreia, mai târziu, statul va importa vaccinul inutil în tratarea pestei porcine, de tip marker

Februarie 2006 - au început importurile de vaccinuri marker, urmând ca dozele respective să fie impuse tuturor fermelor din România, în locul vaccinului viu, clasic, care avea eficienţă peste 99%

Septembrie 2007 - o expertiză contabilă dezvăluie legăturile de rudenie între Ştefan Niculae, director din cadrul ANSVSA, şi importatorul unic al vaccinurilor tip marker

Mai 2008 - Guvernul adoptă o hotărâre prin care schimbă programul de eradicare a pestei. Normele metodologice de aplicare sunt aşteptate să apară săptămâna viitoare

2,5 milioane de euro reprezintă suma pe care o va acorda statul, ca despăgubire, dacă o fermă care a folosit vaccinurile tip marker devine focar de pestă

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite