Lazea: „Este un mit că avem o forţă de muncă educată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile mici ale românilor se datorează productivităţii scăzute pe fondul sistemului educaţional deficitar, iar faptul că avem o forţă de muncă educată şi instruită este doar un mit, este de părere Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR).

„Să nu credeţi că investitorii străini nu ar acorda salarii la nivelul celor din Cehia dacă productivitatea ar fi ridicată", a declarat Valentin Lazea.

Totodată, Lazea a declarat, citând un studiu realizat de Unicredit, că populaţia României este de două-trei ori mai săracă în active financiare decât cea a Cehiei sau Ungariei, iar această situaţie explică de ce şomajul este atât de puţin acceptat în România şi pensiile aşa de discutate.

„Asta înseamnă că populaţia este două-trei ori mai saracă din punct de vedere al activelor financiare. De regulă, populaţia este un creditor net al sectorului bancar. Dacă populaţia, sursa economisirii, este săracă, înseamnă că sectorul bancar nu are cum să producă bani pentru creditare din resurse interne", a declarat economistul şef al BNR.

Activele financiare ale gospodăriilor sunt alcătuite în proporţie de peste 70% din depozite şi valută, dar mai cuprind şi contribuţiile la fondurile de pensii, poliţele de asigurări, titlurile şi acţiuni.

Potrivit studiului Unicredit, în România, ponderea activelor financiare ale gospodăriilor în PIB va creşte la 34,8% anul viitor şi la 35,6% în 2011, dar va continua să fie printre cele mai mici din Europa Centrală şi de Est.

Totodată, Valentin Lazea a precizat că există constrângeri obiective asupra creditării populaţiei, dar şi sociale.

„Faptul că românii nu au suficiente active financiare la care să apeleze în circumstanţe de stres finanaciar explică de ce şomajul e aşa de puţin acceptat în România de ce pensionarii sunt veşnic nemulţumiţi. Atunci când omul este sărac, practic şi o lună de stat în şomaj este un dezastru pentru el", a punctat Lazea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite